Česká scéna kulturní diplomacie

bohema uvodni (1)
Co to vlastně je taková kulturní diplomacie? A může se s ní setkat i obyčejný smrtelník? Odpovědi na tyto otázky přináší nová publikace dvou českých odbornic v tomto oboru a společně s tím i řadu dalších zajímavých poznatků a informací. 

Každý z nás se v životě potkal s kulturní diplomacií, i když si toho nemusel být vědom. Za řadou výstav, koncertů, happeningů, konferencí nebo filmových projekcí stojí práce kulturních diplomatů, kteří veřejnosti ukazují svou zemi prostřednictvím kultury. Kulturní diplomacie je jedním z nástrojů zahraniční politiky, v repertoáru diplomatických možností má ale velmi zvláštní místo: dodává diplomacii lesk a šmrnc a neuzavírá se za zdi velvyslanectví. Autorky navazují na úspěšný podcast Jazzman versus špioni a přibližují českou kulturní diplomacii formou dilemat, která ve své práci řeší ambasadoři kultury. Nabízí obrázek současné české kulturní diplomacie a přispívají tak k diskusi o roli kultury v české zahraniční politice.

Vychází ve spolupráci s Českými centry.

Ambasadoři bohémy

Současná česká kulturní diplomacie a její dilemata
Autor: Eliška Tomalová, Jitka Pánek Jurková

Počet stran: 172
Vazba: brožovaná
Formát: 148×208 mm
ISBN: 978-80-7675-162-0
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Ambasadoři bohémy vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

První cestu, jak ukotvit stát v mezinárodním prostoru a upozornit na jeho existenci a specifika, představuje posílení jeho zahraniční přítomnosti fyzicky, což znamená především spoléhat na síť zahraničních antén státu. V prostředí kulturní diplomacie to znamená navyšování počtu kulturních institutů v zahraničí. V české kulturní diplomacii panuje stále živé přesvědčení, že je žádoucí rozšiřovat svou fyzickou přítomnost a že dopad práce diplomatů je umocněn počtem zahraničních zastoupení v hostitelské zemi.

Přečtěte si kompletní ukázku.

Autorky

Eliška Tomalová se věnuje diplomacii a zahraniční politice se zaměřením na současné trendy diplomatické praxe (kulturní diplomacie, vědecká diplomacie, nation branding). Působila v Ústavu mezinárodních vztahů, od roku 2017 je vedoucí Katedry evropských studií na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd UK.

Zdroj informací: Dokořán

Jitka Pánek Jurková se dlouhodobě prakticky i teoreticky zabývá rolí kultury a umění v mezinárodních vztazích, zejména kulturní diplomacií. O kulturní diplomacii přednáší (FSV UK, UTB Zlín) a píše odborné texty. Intenzivně se věnuje také popularizaci tématu, například v rámci autorského podcastu Jazzman versus špioni. V letech 2017 až 2023 vedla České centrum Brusel.

Zdroj informací: Dokořán


dokoranNakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené. Tituly pečlivě posuzuje, zadává renomovaným a odborně zdatným překladatelům, jazykově vybaveným redaktorům, spolupracuje se špičkovými grafiky a tiskárnami. Díky tomu si získali pověst kvalitního nakladatelství.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAmbasadoři bohémy
Současná česká kulturní diplomacie a její dilemata

Pánek Jurková, Jitka – Tomalová, Eliška

Dokořán, 2023

Napsat komentář