Vydejte se na cesty

tipy ctvrtek (1)
Ať už vás láká zdolat horský vrchol, zajímá vás vzdálená historie či máte zálibu spíše v památkách českých zemí, v dnešních tipech si přijdete na své. Cesta nutně nemusí být jen trasa odněkud někam, ale může proudit i naším nitrem. Přesvědčte se sami!

K2 je jednoznačně fenoménem a možná nejenom mezi horolezci. Obsáhnout takový mýtus v knize však vyžaduje nejenom důkladnou přípravu, ale také schopnost přinést čtenáři něco více. Tato kniha je toho důkazem. Text doprovází četný obrazový i kartografický materiál.

Podle Reinholda Messnera je K2 nejnedobytnější ze všech osmitisícových vrcholů, mnohem náročnější než Everest. To je důvod, proč tradiční kniha nestačí k tomu, abychom vzdali hold mýtu K2. Tento obr, nebezpečný a neodolatelný, si zaslouží něco víc. Za pomoci přehledných map, nádherných archivních fotografií a podrobných tras expedic rekonstruujeme celých sto let překonávání výzev mezi ledovci: od prvotních expedic vědců a kartografů z devatenáctého století až po historické zdolání vrcholu hory. Je to pohlcující čtenářský zážitek, který spojuje grafiku, fotografii, ilustrace i vyprávění. Papírový pomník na památku skalního velikána, nebezpečného a neodolatelného.

K2 – Historie nedobytné hory

Autor: Alessandro Boscarino
Přeložila: Pavla Přívozníková

Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 214×342 mm
ISBN: 978-80-271-5000-7
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu K2 – Historie nedobytné hory vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

K2 ukazka (2)

Můžete si stáhnout kompletní ukázku.

————————————————

Společně s další knihou se můžeme vydat na zajímavé dobové a historické putování. První překlad této knihy do češtiny byl totiž pořízen už v 15. století! Nakoukněte do doby dávno minulé a projděte se kolem celého světa!

Autor tradičně nazývaný Jan z Mandevillu, podle posledních bádání rytíř anglického či francouzského původu, který žil ve 14. století, líčí své údajné putování tehdy známým světem od Francie před Jeruzalém do Persie, na Kavkaz a do Indie. Dobový bestseller par excellence byl přeložen do většiny evropských jazyků a zachoval se v desítkách rukopisů a mnoha variantách. Inspiraci v mnohdy zcela fantastickém vyprávění našla i řada moderních autorů včetně Umberta Eca. Specifickou a významnou stopu zanechal Mandevilův cestopis i v českých zemích: první překlad do češtiny pořídil už v 15. století Vavřinec z Březové, v českém prostředí vznikl i unikátní iluminovaný rukopis dnes uložený v Britské knihovně. Novou edici (a překlad do moderní francouzštiny) na základě dosud nevydaného rukopisu pořídila významná francouzská medievistka Christiane Deluzová.

Cesta kolem světa

Autor: Jan z Mandevillu, Christiane Deluzová (ed.)
Přeložila: Danuše Navrátilová

Počet stran: 320
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-4138-2
Doporučená cena: 619 Kč

Knihu Cesta kolem světa vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Biblické odkazy zpestřující Mandevillův cestopis poukazují rovněž na znalost Písma, avšak znalost spíše zbožného laika než bohoslovce, neboť autor se raději dovolává evangelií a Žalmů než Starého zákona, z nějž občas cituje zmatečně, přičemž přesné biblické odkazy nikdy neuvádí. Forma, jakou se dovolává Písma, ho řadí k lidem, kteří Písmu naslouchali a přitom si je zapamatovali, spíše než k těm, kdo je pozorně pročítali a glosovali. Byl tento rytíř skutečně tak velkým cestovatelem, za jakého se vydává?

K dispozici máte i kompletní ukázku.

O autorovi

Jan z Mandevillu je autor, který je podle posledních bádání rytíř anglického či francouzského původu, který žil ve 14. století. V knize Cesta kolem Země líčí své údajné putování tehdy známým světem od Francie přes Jeruzalém do Persie, na Kavkaz a do Indie.

Zdroj informací: Argo

————————————————

I Čechy nabízí mnoho zajímavého. Výjimkou není ani Stará Boleslav, která je svázána s četnými legendami a svatými místy. Její kouzlo ocení především ti, kteří mají zálibu v historii. Tak do toho!

Málokteré místo v Čechách ukrývá tolik dramatických příběhů, legend a historii plnou zvratů i zázračných okamžiků jako Stará Boleslav. Knížka Petra Kukala je nejen přehledným průvodcem po zdejších svatých místech, po staroboleslavských duchovních i uměleckých pokladech, ale i patřičně vášnivou poctou všem, kdo se o místo spojené se svatováclavskou a mariánskou úctou starali a nenechali ho upadnout v zapomnění. Připomeneme si zde Václavův život i jeho mučednickou smrt – a zamyslíme se nad „krvavými kořeny“ naší identity. Navštívíme ikonická místa i málo známá zákoutí, abychom pochopili, proč ke Staré Boleslavi neoddělitelně patří Palladium země české, legenda o Podivenovi, poutní bohoslužby vedené pražskými arcibiskupy i koza poutnice na Proboštské louce při návštěvě papeže Benedikta XVI. v roce 2009. Text doprovázejí podmanivé fotografie Kamila Voděry. Přijměte naše pozvání k návštěvě – vždyť ve Staré Boleslavi je stále co objevovat! 

Stará Boleslav

Průvodce poutním místem
Autor: Petr Kukal

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-7566-407-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Stará Boleslav vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Ukázka z knihy

Boleslav ukazka (1)

Můžete se podívat na celou ukázku.

O autorovi

Petr Kukal (*1970) je básník, spisovatel, publicista. Absolvent Pedagogické fakulty UK a Teologické fakulty JU. Do širšího povědomí se dostal coby správce twitterového účtu Ministerstva kultury, které za něj v roce 2016 získalo ocenění Křišťálová lupa. Působil jako tiskový mluvčí Filozofické fakulty UK a jako správce sociálních sítí v Národní knihovně ČR. Nyní pracuje jako copywriter. Dlouhodobě spolupracuje s Českým rozhlasem Dvojka a deníkem Metro. V roce 2010 vyšla jeho kniha Říkejme si přísloví a v roce 2013 pak Deník muže ve středních letech.

Zdroj informací: Kosmas


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeK2 – Historie nedobytné hory

Boscarino, Alessandro

Grada, 2023

zobrazit info o knizeCesta kolem světa

z Mandevillu, Jan – ed. Deluzová, Christiane

Argo, 2024

zobrazit info o knizeStará Boleslav
Průvodce poutním místem

Kukal, Petr

Karmelitánské nakladatelství, 2023

Napsat komentář