Vincent a Mína podruhé

Kult-nahled
Ztráta dítěte je pro všechny rodiče noční můrou. Ovšem únos a vražda předškoláka se stává strašákem i celého policejního týmu. Obzvlášť, když se vzorec opakuje!

Do krimi série Mentalista autorského tandemu Camilla Läckberg a Henrik Fexeus přibyl druhý díl s názvem Kult. V českém překladu Dominiky Rýparové knihu vydalo nakladatelství Metafora.

Od času, kdy policejní tým včetně Míny spolu s Vincentem řešili případ vražedných Iluzí, uplynuly již skoro dva roky. A stejně tak dlouhou dobu spolu Mína a Vincent ani nemluvili, aby si od sebe udrželi odstup, přestože se jim po vzájemném souznění stýskalo. Nyní na policejním stole přistál případ, v němž figurují unesené a zavražděné děti. Mrtvoly ukazují na stejnou příčinu smrti, ale únosce je pokaždé jiný. Jde tedy o shodu okolností, či snad za vším stojí nějaká skupina lidí? Bude jim jako poradce prospěšná Nova, která vyučuje epikureismus a věnuje se duševní rehabilitaci odpadlíkům ze sekt, nebo budou spíše potřebovat mentální kvality Vincenta? Zabrání dalším úmrtím?

Celý vyšetřovací tým se oproti první části posunul. Ruben dochází na terapii, Julia se vrací po mateřské do práce, Peder všechny oblažuje videi s roztomilým zpěvem trojčat a Christer sbírá odvahu podívat se minulosti přímo do očí. Jen Mína hibernuje ve své ulitě a bojí se udělat cokoli, co by vedlo k nějaké změně. Přesto se právě jí nový případ dotkne ze všech nejvíce. Stejně, jako byly Iluze osobním případem pro Vincenta, tak Kult donutí Mínu se vypořádat s vlastní minulostí, a zasáhne především rodiče a ty, kteří vědí, jaké to je bát se o děti…

Tentokrát se děj odvíjí jen v jedné časové rovině, a to v přítomnosti. I když je zase nahlížen očima takřka všech zúčastněných, plyne lineárně a teprve v závěru si autoři dovolí malé ohlédnutí do minulosti, aby více odhalili příčinu celé gigantické pomsty.

„Víš,“ ozval se Vincent, „myslím si, že většina lidí je schopná většiny věcí. Jen jde o to, ve které chvíli. Nejsme statické osobnosti. Většina tvých buněk se pravidelně obnovuje. Před třemi týdny jsi měla úplně jinou svrchní vrstvu pokožky, než máš dnes. Tvůj mozek vytváří nové buňky každé tři měsíce. Čistě fyzikálně vzato nejsi dnes stejný člověk, jakým jsi byla před pěti lety nebo budeš za pár měsíců. A stejně je to s tvými názory, hodnotami a myšlením.“ (str. 170)

Román se mi četl pomalu, obsahoval hodně „naučných přednášek“ na různá témata (epikureismus, sekty, šachy, koně, vyrovnání se se ztrátou), přesto působil kompaktně. Připadala jsem si jako lokomotiva pomalu supící do kopce, aby pak došlo ke zlomu a já prosvištěla rychle do konce a málem přejela přes zarážku poslední strany…

Kult se mi osobně jevil možná trošku slabší než úvodní díl (takřka postrádá iluzionistickou složku, navíc už víme, co od hlavních postav čekat), přesto však bude pro všechny rodiče hůř stravitelný kvůli tématice násilí na dětech. A také nám znovu potvrdí, jak moc nás formují vlastní zážitky z dětství a vliv našich rodičů. Z románu rovněž vystupuje apel na odolnost proti manipulaci a rozpoznání dezinformací. Pokud například máte pocit, že právě česká společnost je mnohem náchylnější sednout na lep populistickým řečníkům, pak vězte, že i ve Švédsku to vypadá podobně. Informace a dezinformace totiž vládnou světu…

Pokud se začtete do dalšího dílu série Mentalista, pak budete mít hodně dlouho o čem přemýšlet. Jen se nesmíte nechat odradit počtem stran. Byla by to škoda!


Knihu Kult, kterou vydalo nakladatelství Metafora, můžete zakoupit na webu nakladatelského domu Grada.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKult

Fexeus, Henrik – Läckberg, Camilla

Metafora, 2023

Napsat komentář