Vyhrajte zajímavou mozaiku osudů českých umělců

jine sestry uvodni (1)
Dvacáté století bylo historicky složité, avšak i v této době se dařilo v uměleckých kruzích objevovat krásu… Ve vydařené novince, kterou vám právě dnes přinášíme, můžete na pozadí této doby potkat osobnosti ze světa literatury, hudby i malířství.

Literáti, umělci a malíři 20. století

V příběhu slavné houslistky Marie Heritesové a její sestry Boženy se odráží celé složité 20. století – nádherná doba belle époque, strasti obou světových válek, odloučení a opětovné radostné shledávání, touha po objevování krás světa i láska k vlasti a rodným Vodňanům.

Kdo knihou prochází? Otec obou sester spisovatel František Herites a jeho žena Marie, básník a spisovatel Julius Zeyer, skladatelé Antonín Dvořák i Rudolf Friml, malíř Jan Dědina, pěvkyně Ema Destinnová, Alfons Mucha, Jaroslav Vrchlický a Svatopluk Čech, proslulí houslisté Jaroslav Kocian, Jan Kubelík či jeden z největších českých malířů Jan Zrzavý.

Kde se s nimi potkáme? Například ve Vídni, několikrát v Paříži a kouzelné Bretani, v Petrohradě a Rize, v Bratislavě, za mořem v New Yorku, Chicagu, na Světové výstavě v St. Louis, ale také třeba v menších městech Bay City či Cedar Rapids. A samozřejmě ve Vodňanech a Praze.

Jiné sestry

Úryvky ze života Marie a Boženy Heritesových a všední dny Jana Zrzavého
Autor: Břetislav Ditrych

Vydalo: nakladatelství Epocha
Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Vydáno: 12/2023
ISBN: 978-80-278-0157-2

Knihu Jiné sestry do soutěže věnovalo nakladatelství Epocha.

Ukázka z knihy

S houslemi na cestách po Evropě Boženka se o pohlednicích s pozdravy od Mařenky, které si schovávala, pravidelně zmiňovala rodičům do Prahy. Už se těší na sestřin návrat domů. „Pak uděláme společně velkolepý výlet do zdejší romantiky kolem Blanice.“ A začátkem prosince píše z brněnské Vesny: „Mařenčiným líčením pobytu na Rusi byla jsem velice unesena, o vyprávění se zajímaly i učitelky.“ Marie se jen krátce zdržela ve Varšavě, pospíchala a těšila se domů. Když František Herites potvrzoval dceři, že na ni bude při návratu čekat na nádraží ve Vídni a současně pozdravoval „slovutnou paní Doliné“, postačila na dopisnici adresa Colonel Dorlenko, Gare Baltique, St. Petersburg, Russie. Čili plukovník Gorlenko, Baltické nádraží, Petrohrad. Na dceru byla samozřejmě pyšná i její matka.

Podívat se můžete na kompletní ukázku.

O autorovi

Břetislav Ditrych (*1942) se narodil v Kolíně, od studentských let žije v Praze. Vystudoval Fakultu výrobně-ekonomickou na pražské Vysoké škole ekonomické. Při svém zaměstnání v projektovém ústavu působil také jako publicista a externě spolupracoval hlavně s Mladou frontou a Mladým světem (články, rozhovory, reportáže). V poslední době publikoval v časopisech Reflex, Host, Přísně tajné a v Lidových novinách. Věnuje se především literatuře faktu, je autorem několika knih z historie letectví a sportu. V roce 2007 vyšla v nakladatelství Mladá fronta sbírka poezie Pozdní sběr, drobný soubor básní s názvem Jen tak vydal v roce 2009 Spolek českých bibliofilů, sbírku Umřel v stromě s fotografiemi Jindřicha Štreita vydalo nakladatelství Dauphin. Jeho práce jsou zastoupeny rovněž v literárních a historických sbornících. Za knihu Sláva balonům! o počátcích vzduchoplavby v Čechách získal v roce 2007 Cenu Miroslava Ivanova, kniha Jak létají sny o zapomínaných průkopnících české aviatiky obdržela o dva roky později Cenu Egona Erwina Kische. Z dalších publikací zmiňme Proti Rudému baronovi, která zachycuje osudy leteckých es a pilotů v 1. světové válce, a Tábor ve stínu Osvětimi pojednávající o osudu krakovských Židů, kteří nalezli smrt v koncentračním táboře na předměstí města.

(Zdroj informací: Epocha)

epochaNakladatelství Epocha ve stávající podobě existuje a vydává od října roku 2002. Navazuje na činnost stejnojmenného subjektu, který vznikl roku 1996. Jeho ediční profil byl tehdy vyhraněný, soustředil se na historii prezentovanou životopisnými monografiemi významných postav českých, ale i světových dějin. V roce 2002 se Epocha rozšířila a její ediční záběr se rozrostl o další žánry a s tím se rozšířila i autorská základna, která se neomezuje jen na domácí zdroje.

Vyhrajte knihu Jiné sestry

Ve své době byly Vídeň, Paříž a další města místy, jež byla jako stvořena pro uměleckou smetánku. Mezi ně se však neřadili pouze literáti, potkat jsme se zde mohli také s milovníky hudby či malířství a v knize Břetislava Ditrycha se s nimi můžete potkat i vy!

Ve spolupráci s nakladatelstvím Epocha vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Jiné sestry vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Jiné sestry
probíhá od 26. ledna do 8. února 2024.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJiné sestry
Úryvky ze života Marie a Boženy Heritesových a všední dny Jana Zrzavého

Ditrych, Břetislav

Epocha, 2023

Napsat komentář