Pohyb – důležitý pro tělo i duši

pohyb uvodni (1)
Dnes jsme do knižních tipů vybrali dvě zajímavé novinky, které vám mohou být nápomocné při péči nejenom o vaše tělo, ale i duši. Fyzická a duševní stránka jdou totiž spolu ruku v ruce! Sami rozhodněte o tom, která z knih pro vás může být více k užitku…

Jakou zpětnou vazbu nám dávají naše smysly a jaký pohyb je pro nás vlastně účinný? Seznamte se s jednoduchými cviky, které vyžadují jen minimální množství energie.

Feldenkraisova metoda představuje praktický program pro integraci tělesné a mentální stránky člověka. Je založena na zpětné vazbě, kterou nám dávají naše smyslové orgány a jež vede ke zlepšování žádoucího pohybu na základě vlastních měřítek účinného pohybu. Metodu využijí sportovci, umělci i lidé, kteří např. z důvodu zranění či bolesti chtějí zlepšit své pohybové návyky nebo navázat lepší kontakt s vlastním tělem. Cvičení jsou jednoduchá a vyžadují jen minimální množství energie. Lze je provádět individuálně nebo ve skupině. Ačkoli byla metoda vytvořena v polovině 20. století, zůstává dodnes platná a vykazuje též podobnost s koncepty mindfulness a neuroplasticity, které se v posledních desetiletí staly velmi populárními. Kromě obecnějších kapitol např. na téma sebeobrazu nebo vědomí kniha obsahuje 12 lekcí, jež se týkají např. držení těla, dýchání, koordinace svalů, pohybů pánve, držení hlavy, práce s prostorem, pohybu očí či myšlení. Součástí je i řada konkrétních cvičení. Kniha je pro kontext Feldenkraisova odkazu zcela zásadní a pro nové české vydání byla poprvé přeložena z autorizované verze.

Feldenkraisova metoda

Pohybem k sebeuvědomění
Autor: Moshé Feldenkrais
Přeložil: René Souček

Počet stran: 392
Vazba: brožovaná
Formát: 132×200 mm
ISBN: 978-80-262-2086-2
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Feldenkraisova metoda vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Pokud na sobě bude dál pracovat a naučí se používat svaly jazyka a dolní čelisti bez nadměrného úsilí, může zjistit, že k tvorbě hlasu využíval jen zadní část úst a hrdlo, ale ne přední část úst. To vyžadovalo vyšší úsilí při dýchání, protože k průchodu hlasu ústy bylo zapotřebí většího tlaku vzduchu. Když se naučí používat i přední část úst, bude pro něho mluvení mnohem snazší a zjistí, že lépe používá také svaly hrudníku a bránici.

K dispozici je také kompletní ukázka.

O autorovi

Moshé Feldenkrais (1904–1984) byl ukrajinsko-izraelský inženýr a fyzik. Zabýval se ale řadou dalších oblastí, jako třeba bojovými uměními, sportem či dětským vývojem. Proslul např. tím, že izraelského ministerského předsedu Davida Bena-Guriona učil v jeho 77 letech stát na hlavě.

Zdroj informací: Portál

Nakladatelství

portalPortál byl založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu apod., rozhovory se zajímavými osobnostmi nebo knihy pro děti. Dále také vydává 4 periodika – Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8. Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

————————————————

Bolí vás kolena? Co ale stojí za příčinou této bolesti? Nejenom to, ale i jak se takových bolestí lze v mnoha případech zbavit, se můžete dozvědět v dnešní druhé knize.

Za 35 let rozvoje a terapeutické praxe Roland Liebscher-Bracht a Dr. med Petra Brachtová vyvinuli jedinečnou, účinnou metodu proti bolesti kolenou. V této knize se dozvíte, jak bolesti kolenou v mnoha případech vznikají a proč běžné terapie často trvale nepomáhají, jak je možné, že díky metodě Liebschera a Brachtové máte opravdovou šanci se bolestí konečně zbavit, jak se pomocí speciálně vymyšlených cviků Liebschera a Brachtové, vhodnými fasciálními masážemi a léčebnou osteopresurou můžete sami úspěšně léčit, jak časté bolesti kolenou účinně omezíte a zůstanete bez bolesti až do vysokého věku.

Koleno a meniskus

Účinná pomoc při bolesti
Autoři: Petra Brachtová, Roland Liebscher-Bracht

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 165×200 mm
ISBN: 978-80-7670-139-7
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Koleno a meniskus vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

ukazka koleno a meniskus (1)

Můžete si prolistovat celou ukázku.

O autorech

Dr. med. Petra Brachtová je praktická lékařka a naturopatka. Již přes 30 let se věnuje nutriční a ortomolekulární medicíně a vede své soukromé zdravotní centrum Liebscher & Bracht (Gesundheitszentrum Liebscher & Bracht) v německém Bad Homburgu. Hlavním cílem její léčby je aktivovat silné samoléčebné mechanismy, které jsou vlastní každému člověku. Největšího účinku dosahuje optimalizací stravovacích a pohybových návyků svých pacientů.

Roland Liebscher-Bracht vystudoval strojní inženýrství, ale celý život trénoval a vyučoval asijská bojová a pohybová umění. To mu spolu s jeho ženou umožnilo vyvinout zcela novou a vysoce účinnou léčbu bolesti. Od roku 2007 školí v této terapii podle Liebschera & Brachtové lékaře, lékaře alternativní medicíny a fyzioterapeuty. Od té doby podle této metody léčí více než 3000 partnerských terapeutů v Německu, Rakousku a Švýcarsku.

Zdroj informací: Kazda

Nakladatelství

kazda-logoNakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů, jakými jsou britský ornitolog Tim Birkhead nebo mykolog Merlin Sheldrake. Nejoblíbenějším autorem nakladatelství je známý německý lesník a ochránce přírody Peter Wohlleben. Knihy, které mají smysl v Nakladatelství KAZDA vychází od roku 2014.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFeldenkraisova metoda
Pohybem k sebeuvědomění

Feldenkrais, Moshé

Portál, 2023

zobrazit info o knizeKoleno a meniskus
Účinná pomoc při bolesti

Brachtová, Petra - Liebscher-Bracht, Roland

Kazda, 2023

Napsat komentář