Když chybí porozumění a soucit

jediny-okamzik-nahled
Lidé jsou různí. Někteří mohou působit výstředně, odlišovat se způsoby či zevnějškem. A jen na nás záleží, jestli si místo rázného odsudku dáme příležitost je skutečně poznat. Pak totiž možná naopak oni obohatí nás…

I tak by se dala shrnout hlavní myšlenka knihy Jediný okamžik Lindy Greenové. Britská autorka není českým čtenářům neznámá. V překladu u nás již vyšly knihy Poslední slova, Před pikolou, za pikolou a Až tady nebudu (minirecenze audioknihy). Všechny její příběhy nepostrádají napětí a současně jsou sondou do obyčejného rodinného života. Rodina nabízí nevyčerpatelný zdroj inspirace. Vždyť kolik lidí, tolik různých povah a z toho plynoucích mezilidských vztahů, jež mohou být námětem pro románovou tvorbu.

Jako audioknihy jsem měla možnost slyšet Před pikolou, za pikolou (thriller o únosu dítěte) a Až tady nebudu (román o nezdravých vztazích s malou sci-fi zápletkou). Proto jsem byla zvědavá i na novinku s názvem Jediný okamžik, kterou nakladatelství Bookmedia připravilo pro loňský předvánoční trh.

Navzdory tomu, že jsem očekávala thrillerovější pojetí příběhu, tak mě zaujal, připoutal k četbě a rozhodně jsem nebyla zklamaná. Autorka stvořila dva zajímavé hlavní hrdiny: desetiletého chlapce Finna a takřka šedesátiletou ženu Kaz. Ač žijí každý v jiné sociální bublině, jejich osudy se jednoho dne protnou a navzájem si „zachrání“ život.

Finn je na první pohled jiný než jeho vrstevníci: nesportuje, je zrzavý, má jen jednu kamarádku a miluje včely a zahradničení. Nesnáší změny, přitom ho ale čeká rozvod rodičů.

„… Jsi divný jenom ve srovnání s tlupou pitomců. Vlastně jsou divní spíš oni, ale protože je jich mnohem víc, můžou tvrdit, že jsi divný ty a projde jim to.“
„Hm. Takže potřebuju najít spoustu kluků, kteří jsou divní, ale v dobrém, jako já, a nikdo z nás už nebude divný.“ (str. 101–102)

Kaz se celý svůj život stará o mladšího bratra, který trpí schizofrenií. Vždy musela být schopná přijímat svého bratra takového, jaký je, proto má pochopení i pro ostatní, kteří se odlišují. Přesto se sama pere se svými nočními můrami a vlastní nedostatečností.

Běžný svět empatii většinou postrádá. I proto jsou Kazin bratr Terry a malý Finn vystavováni tlaku okolí a cpáni do škatulek normálnosti. Což však vede do slepých uliček a neřešitelných situací, s nimiž si ani jeden neumí poradit a pod tlakem se hroutí.

Kniha však není depresivní, ale naopak nabízí pochopení a naději. I když je vlastně smutná, přináší také vtipné momenty a interakce.

S vánočními dárky je to stejné. Skoro všichni spolužáci je najdou ještě před Štědrým dnem, protože je maminky a tátové schovávají každý rok na stejné místo. I veverky vědí, že mají ukrývat žaludy na různá místa, aby je nikdo nenašel. Lidem by měli vládnou veverky, protože ty vědí o schovávání věcí víc. Ve světě, kterému by vládly veverky, by se mi asi líbilo, protože já, na rozdíl od dospělých umím věci schovávat taky dobře. (str. 178)

Vyprávění dvou věkově rozdílných postav z jejich úhlu pohledu děj velice obohacuje. Každý totiž přináší své niterné prožitky – malý chlapec, který působí lehce autisticky, až bolestně trefně glosuje nepřátelský svět kolem sebe; stárnoucí žena s laskavým pohledem vnáší do příběhu životní moudrost a něhu. On chce vše změnit mávnutím kouzelného proutku, zatímco ona ví, že to tak jednoduše nejde, ale že se řešení vždycky najde. Jak se říká: „kde je vůle, je i cesta“.

„…A měl jsem vás poslechnout. Někdy ale nechcete slyšet pravdu. Zvlášť když něco kolosálně poděláte.“ (str. 274)

U čtení jsem musela dávat pozor na názvy kapitol, protože nejen, že se střídají vypravěči, ale také čas vyprávění, který je rozdělen na „PŘED“ a „PO“. „Před“ čím a „po“ čem ? To se dozvíte až takřka v samotném závěru. Jde o Jediný okamžik, který zasáhl život Finna i Kaz a svedl jejich cestu dohromady.

Oba protagonisty příběhu jsem si při čtení zamilovala a závěr knihy obrečela. Pokud máte doma aspoň jedno dítě, tak si ke čtení románu Lindy Greenové připravte kapesníky, protože konec vás určitě dostane stejně jako mě. Ale nebojte se toho! A pokud rádi čtete rodinné příběhy, pak si knihu plnou empatie a laskavosti pořiďte. Možná i vám pomůže Jediný okamžik změnit pohled na ty druhé, vždyť do jejich nitra a každodenních starostí nevidíme…


Knihu Jediný okamžik vydalo nakladatelství Bookmedia a můžete ji zakoupit na Knihcentrum.cz.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJediný okamžik

Greenová, Linda

Bookmedia, 2023

Napsat komentář