Slyšeli jste už o systémech vnitřní rodiny?

Tohle vsechno jsem ja_uvodni
Rodinný terapeut Richard Schwartz je zakladatelem uznávaného terapeutického směru zvaného Internal Family Systems (IFS) neboli „systémy vnitřní rodiny“. Kniha Tohle všechno jsem já je úvodem do zmíněné problematiky.

Kniha je úvodem do tzv. systémů vnitřní rodiny (Internal Family Systems, IFS), který dnes patří mezi uznávané psychoterapeutické přístupy. IFS zpochybňuje představu jednotné identity a zdůrazňuje existenci různých části v jednom člověku (např. vnitřní dítě, vnitřní kritik, vnitřní sabotér). Tyto části jsou na sobě do jisté míry nezávislé a záleží na koherenci našeho já, jestli z nich dovede utvořit dostatečně vyvážený a zvládnutý celek. Jednou ze základních autorových myšlenek je, že tyto části nejsou samy o sobě nikdy patologické, i když mohou přispívat k jedincovu narušení. Mnoho z nich se vyvinulo v průběhu jedincova dětství na jeho obranu, a když je zbavíme jejich zátěže, mohou se opět stát tím, čím v zásadě jsou – našimi pomocníky. IFS je vhodným přístupem např. pro práci s traumaty, závislostmi, depresí či úzkostí. Kniha z pera samotného zakladatele tohoto směru uvádí základní postupy při práci s IFS, ukázky z terapeutických rozhovorů i řadu cvičení.

 

Tohle všechno jsem já

Terapie systémů vnitřní rodiny
Autor: Richard Schwartz
Přeložila: Lenka Volavková

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-262-2085-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Tohle všechno jsem já vydalo nakladatelství Portál.

 

Ukázka z knihy

Mapujeme své vnitřní systémy

Nyní, když za sebou máte pár praktických zkušeností a více rozumíte tomu, co jsou to systémy a změna paradigmatu, o niž zde usilujeme, chci se pustit do toho, jak se uvnitř jednotlivé části samy organizují a jaký k sobě mají vztah. Základní rozdíl mezi vyhnanci a ochránci jsem již ukázal. Podívejme se teď trochu víc na to, co jsou zač.

Vyhnanci

Začněme u vyhnanců. Jsou to většinou mladší části, jimž se v naší kultuře často říká vnitřní děti. Než se zraníme, jsou to nádherné, hravé, kreativní, důvěřivé, nevinné a otevřené části nás, jimž jsme rádi nablízku. Současně to jsou ty nejcitlivější, takže když nás někdo zraní, zradí, poníží nebo vystraší, právě ony si z takové události nejvíce odnášejí zatížení vyhrocenými přesvědčeními a intenzivními emocemi (břemena).

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Richard Schwartz je původně systemický rodinný terapeut, který v osmdesátých letech 20. století v reakci na příběhy svých klientů vytvořil model Internal Family Systems (IFS). Je autorem řady knih a článků a zakladatelem IFS institutu.

Zdroj informací: Portál


Portál byl založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu apod., rozhovory se zajímavými osobnostmi nebo knihy pro děti. Dále také vydává 4 periodika – Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTohle všechno jsem já
Terapie systémů vnitřní rodiny

Schwartz, Richard

Portál, 2023

Napsat komentář