Ukázka z knihy Čerti nejsou (Zdeněk Svěrák)

certi-nejsou-perex
Knížka Čerti nejsou od Zdeňka Svěráka a její krásné ilustrace od Jindry Čapka vezmou děti na tajemný hrad Hakenburk a do pohádek, které jsou chvílemi veselé a chvílemi smutné, ale tak už to v životě chodí. Zvítězí nakonec dobro?

Přinášíme vám ukázku z knihy Čerti nejsou,
kterou vydalo nakladatelství Bambook.

 

Bryčka se blíží strmým kopcem ke hradu a padací most klesá, aby pán mohl projet. Nádvoří je liduprázdné, ale ne tak docela. Na obrubníku studny sedí myslivec. U nohou mu leží dva psi. Jeden rezavý a druhý plavý. Myslivec vstane a podivně se na barona usmívá, jako by se znali, ale Lumír mu úsměv nevrací.
„Ty nejsi z mého polesí,“ řekne.
„Ne,“ odpoví nečekaná návštěva.
„Kde ses tu vzal? Brána byla zavřená.“
„Byla,“ přikývne myslivec. „Chodím jinudy. Nepůjdeme dovnitř?“
Lumír se nadechne k záporné odpovědi, ale vtom se oba psi postaví a hrozivě zavrčí. Baron vykročí ke dveřím a muž v lesnickém ho s oběma psy následuje.
„Máš to tu hezký,“ rozhlídne se myslivec po Lumírově komnatě. „To bude těžký loučení.“
„Jaké loučení? Já se nikam nechystám,“ nechápe baron.
„Budeš muset,“ osahává myslivec zbraně rozvěšené po stěnách. „V místnosti se má sejmout klobouk, viď? Tak já ho sundám, aby bylo mezi námi jasno,“ řekne a udělá to.
„Proboha!!!“ vykřikne hradní pán, když spatří mezi jeho vlasy dva rohy. „Pro boha svatého!“
„Svatý slova neříkat! Nesnáším to!“ okřikne ho přísně čert.
„Ano! Neříkat!“ slíbí pokorně Lumír.
„A tu věc, co máš nad hlavou, dej pryč!“ poručí mu pekelník. Zajímavé je, že se na tu věc nedívá, ale kouká se z okna.
Lumír sejme ze stěny nade dveřmi dřevěný kříž.
„Úplně pryč?“ zeptá se.
„Úplně!!!“
Hradní pán tedy odnese kříž za dveře
„A hned se tu líp dejchá,“ rozepne si čert košili a vytáhne tabulku, která mu visí za kožený řemínek na krku. Jako svatojánské mušky na ní světélkují písmena seřazená do řádků.
Rohatý myslivec je přečte:

Baron Lumír z Hakenburku otrávil svou vlastní ženu.

Tady si, děti, musíme upřesnit, co to znamená. Každý manžel někdy svou ženu otráví a myslí se tím, že ji nebaví nebo něčím rozčiluje.  Často také otráví ona jeho. Jenže tady se jedná o něco úplně jiného – o smrtelnou otravu jedem. Tak je to.
Po těch hrozných slovech hodlá čert zavěsit hříšníkovi pekelnou tabulku na krk. Ale Lumírovi se do toho nechce. Couvá a všelijak uhýbá.
„Neboj se toho, sehni hlavu,“ uklidňuje ho čert. „Je to kouzelná věcička. Kdo ji má na krku, jde do pekla ochotně a rád jako ovečka.
V tvém případě jako beránek.“
Lumír se však třese strachy a žadoní:
„Slituj se nade mnou. Máš srdce?“
„Ne. My čerti máme pod žebrama jenom pumpu na krev,“ řekne čert.
certi_nejsou

——————————

Prolistujte si celou ukázku.

——————————

O autorovi

Zdeněk Svěrák je populární český dramatik, scenárista, herec, spisovatel a textař. Původním povoláním učitel českého jazyka nastoupil po 4 letech pedagogického působení jako redaktor do Českého rozhlasu. Zde se stal jedním z autorů rozhlasového pořadu Nealkoholická vinárna U Pavouka, v němž vznikla postava českého velikána a génia Járy Cimrmana. Během svého působení na české mediální scéně vytvořil Zdeněk Svěrák několik hvězdných dvojic. S Ladislavem Smoljakem psali již dnes legendární divadelní hry pro domovské Žižkovské divadlo Járy Cimrmana a společně se podíleli na úspěšných filmových komediích, z nichž slavné hlášky znají lidé všech generací. Spolu s hudebním skladatelem Jaroslavem Uhlířem napsal Zdeněk Svěrák více než 500 písniček, které se stále těší velké oblibě, a to nejen u dětí, ale i jejich rodičů a prarodičů. A konečně se svým synem Janem realizovali úspěšné filmy, z nichž slavný Kolja obdržel filmového Oskara. Přečtěte si také reportáž věnovanou knize Čerti nejsou.

Zdroj informací: nakladatelství Bambook


BambookNakladatelství BAMBOOK je součástí nakladatelského domu Grada. Nabídka Grady pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd. Značka BAMBOOK je určena všem dětským čtenářům. Nabídkou dětských knížek provází její maskot, pandí kluk Bambook, který seznamuje děti se světem čtení a příběhů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČerti nejsou

Svěrák, Zdeněk

Grada, 2023

Napsat komentář