Když zesnulí nemlčí

vek prizraku uvod 1 (1)
Louky u Olomouce, konec 19. století a jedna dívka… Žofie však není jako ostatní, střeží totiž děsivé tajemství! Dokáže ale pečlivě ovládat své nadpřirozené schopnosti? Přečtěte si novinku české autorky, která jistě potěší nejenom příznivce young adult literatury.

Je moudré naslouchat přízrakům?
Píše se rok 1895 a na holých loukách za Olomoucí rostou místo vlčích máků přepychové vily. V jednom z těch krásných německých domů pracuje jako služebná i česká dívka Žofie. Život nemá lehký, ale zkomplikuje se ještě víc, když se do něj vrátí její dětská láska a s ní i tajemství, které roky střežila – slyší hlasy zesnulých. Díky své schopnosti se sice stává oblíbenkyní místní smetánky, ovšem zároveň se zaplétá se silami, které si pohrávají s jejími smysly i rozumem. Dokáže je ovládnout dříve, než bude pozdě?
Příběh z historické Olomouce plný napětí, lásky a nečekaných spojenectví od Lenky Poláčkové, vítězky 5. ročníku literární soutěže Hvězda inkoustu.

Věk přízraků

Autorka: Lenka Poláčková

Počet stran: 280
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-908906-2-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Věk přízraků vydalo nakladatelství YA čtu.

Ukázka z knihy

Ztichl a otočil se ke mně. Teplé světlo se mu zapletlo do vlasů. Nechával si je růst stále delší a delší, možná proto, že jednoduše neměl čas a chuť zajít si k holiči, ale spíš to byl jeho výraz vzdoru. Stejně jako odrostlé, neupravené vousy a příšerně stará, nepadnoucí vesta, která prý kdysi patřívala otci a kterou Ambrož nosil už nejméně deset let jen proto, aby demonstroval, že víc si nemůže dovolit. Mohl, jenom nechtěl. Mistr Vyhnálek mu platil velice slušně, nejspíš i proto, že zakázek jeho štukatérské dílně každým měsícem přibývalo a v okolí nebyl nikdo jiný, kdo by vzrůstající poptávku po dekoracích stěn a fasád uspokojil.

O autorce

Lenka Poláčková se do psaní zamilovala už na gymnáziu – zatímco ostatní pařili hry (nebo dokonce chodili ven!), ona trávila čas sepisováním svých příběhů. Když se však konečně odhodlala dát svému příteli přečíst jedno své dílko, ten zcela upřímně prohlásil, že se vůbec nedá číst. Její reakce byla taková, že psaní pověsila na hřebík a zaměřila se na jiné kreativní činnosti – převážně výtvarné. O jedenáct let později se ovšem k psaní rozhodla vrátit a díky konstruktivní kritice svého přítele (ano, toho samého, v té době již manžela) se jí podařilo zbavit se přemíry přechodníků, předminulého času, inverze a dalších jazykových jevů, které znala ze své milované literatury 19. století. Na důkaz, že její psaní dozrálo a dá se číst, nemusela dlouho čekat – se svým románem pro mladší YA čtenáře Moje cesta do fantazie vyhrála literární soutěž Hvězda inkoustu. Za necelý týden od jeho vydání zvítězila také v povídkové soutěži nakladatelství Yoli. Vítězná povídka Rezonance se objevila ve sbírce Historky ze tmy. O rok později jí vyšel také historický román pro dospělé Co zpívá Sojka a další dvě povídky – Vzkaz na lavici v povídkové sbírce Za pět minut zvoní a Lístek do Curychu v publikaci 4 povídky . Věk přízraků je jejím prvním YA historickým románem, doufá ale, že ne posledním.

Zdroj informací: Kosmas


yactulogoYA CTU (já čtu) je malé české nakladatelství zaměřující se na české autory YA & internetový obchod, ve kterém si můžete zakoupit jejich vlastní merch, svíčky a knižní boxy se speciálními vydáními knih od českých autorů. Nakladatelství vzniklo z instagramového projektu na představování YA knižních novinek. Na podzim 2021 se pustili do velmi ambiciózního projektu – do přípravy YA čtu boxu #1, prvního knižního boxu. V rámci něj vydali první knihu (a stali se nakladatelstvím) a od té doby se nezastavili! Všichni, kteří se na činnosti nakladatelství podílí, tak činí ve svém volném čase.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVěk přízraků

Poláčková, Lenka

YA čtu, 2023

Napsat komentář