Dialog jako sonda do života

dialog
Máte-li rádi rozhovorové knihy, naše dnešní tipy jsou právě pro vás! Přečtěte si knihu o náhradním rodičovství, rozhovory s otcem žánru absurdní drama a v neposlední řadě se podívejte do zákulisí toho, jak vypadá profese policejního vyjednavače. Zkrátka rozhovorový mix pro všechny!

První kniha Náhradka od novinářky Barbora Postránecká Jany Plavec pojednává o náhradním rodičovství, pěstounství či adopci. Publikace se dotýká témat vyrovnávání se ztrátou, (ne)důležitosti biologických kořenů či životě v dětském domově a je doplněna působivými fotografiemi.

Novinářka Barbora Postránecká a fotografka Jana Plavec zachycují příběhy těch, kterým osud nadělil těžký začátek života. Jaké to je být pěstoun? Co všechno to obnáší? Jaký je rozdíl mezi pěstounstvím a adopcí? Proč potřebuje dítě znát svoji biologickou rodinu? Jak se vyrovnat s tím, když přijdete o mámu a tátu? Jaké to je, vyrůstat v dětském domově? Jaké to je, najít nový domov? A jaký rodič musím být, abych to celé zvládl? Kniha není ale jen pro ty, kteří o náhradním rodičovství uvažují. Je i pro všechny ty, kteří rádi čtou skutečné příběhy, které mnohdy nemají daleko k románovým zápletkám. A vlastně může být pro každého, kdo chce nahlédnout, jaké křehké může dětství být a jak moc záleží na tom, abyste v něm měli někoho blízkého.

Kniha se věnuje stále živé problematice, která zajímá nejen ty, kdo o náhradním rodičovství (adopci či pěstounské péči) uvažují, ale i ty, kteří mají podobný osud a hledají pomoc. Autorka, známá novinářka, vypráví příběhy náhradních rodičů a dětí z dětských domovů a vede rovněž rozhovory s odborníky. To vše doplňují působivé fotografie Jany Plavec.

Náhradka

Každé dítě by mělo vyrůstat doma
Autorka: Barbora Postránecká
Fotografie: Jana Plavec

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Formát: 165×220 mm
ISBN: 978-80-7601-863-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Náhradka vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Ukázka z knihy

Od kdy žila v kojeneckém ústavu?

Od narození. Její maminka s ní byla v porodnici asi dva nebo tři dny. Pak jim řekla, že se vrátí po roce a vyzvedne si ji. Nikdo jí ovšem neřekl, že po roce si už nikoho nevyzvedne. V porodopisu skutečně stojí, že měla v plánu se vrátit. Je také možné, že měla nastoupit výkon trestu, některé věci se už nikdy přesně nedozvíme. Později jsme ale zjistili, že se starala o většinu svých potomků. Eliška byla nejmladší z jejích dvanácti dětí, do adopce šly tři.

A vrátila se po tom roce?

Vrátil se tam Eliščin táta, kterému řekli, že už má smůlu. Taky mu řekli, že není zapsaný jako otec, takže si pak oběhal otcovství. V mezičase ale kvůli nezájmu o Elišku přišli o rodičovská práva, a s tím už nešlo dělat nic. O tom, že o ni biologická rodina měla zájem, jsme se my tehdy nedozvěděli.

Kdy se Eliška začala na svoje biologické rodiče ptát?

To jí bylo asi pět. Ptala se na svoji mámu, jaká je, kde žije… A já pro ni neměla odpovědi, znala jsem jen její jméno. A tak jsme ji začali hledat.

Stáhněte si celou ukázku.

O autorkách

Barbora Postránecká je novinářka, vystudovala Fakultu humanitních studií UK v Praze. V následujících deseti letech prošla MF DNES, iDNES.cz a Lidovými novinami, věnovala se především školství. Nyní je se dvěma malými dětmi novinářkou na volné noze. Píše pro magazín Reportér, časopis Heroine či Glanc. Sleduje sociální a lidskoprávní problematiku a zajímají ji osudy lidí, kteří neměli v životě takové štěstí jako většina z nás. Založila iniciativu Vyrůstat doma.

Zdroj informací: nakladatelství Vyšehrad

Jana Plavec vystudovala Fotoacademii v Amsterdamu se zaměřením na dokumentární fotografii, absolvovala ji s projektem o sídlišti Chanov. Věnuje se tématu minorit, lidí žijících na okraji společnosti nebo jinak znevýhodněných jedinců a skupin. Zajímá ji vztah mezi člověkem a jeho prostředím, ať už přirozeným, či vynuceným. Dokumentovala například uprchlickou krizi v Evropě, vyloučené lokality u nás i v cizině nebo život žen bez domova. V poslední době v její práci rezonuje konflikt na Ukrajině. Spolupracuje s českými i zahraničními médii a má za sebou několik fotografických výstav.

Zdroj informací: nakladatelství Vyšehrad

————————————————

Pokud máte rádi absurdní drama, rozhodně byste neměli minout knihu Mezi životem a snem od předního rumunského dramatika Eugéne Ionesca. Ve své knize vede rozhovor s otcem absurdního divadla Claudem Bonnefoyem o jeho roli rebela, o výkladu jeho děl či o vývoji dramatu jako takového.

Kniha obsahuje rozhovory otce tzv. absurdního divadla s Claudem Bonnefoyem, literárním kritikem revue Quinzaine littéraire. Ionesco v nich vzpomíná na léta idylického dětství na francouzském venkově i méně idylická vysokoškolská studia v Bukurešti, kde se stylizoval do role věčného rebela, vybavuje si své literární lásky, jež ovlivnily jeho pozdější tvorbu, ozřejmuje svou kulturní rumunsko-francouzskou dvojdomost, podává výklad svých nejslavnějších her, v nichž klíčovou úlohu začasté hraje sen, a obnažuje jejich případné metafyzické podloží. V závěrečné části, nazvané Dnes a zítra, kriticky zhodnocuje přínos tzv. nového románu pro rozvoj francouzské prózy a uvažuje o dalším vývoji dramatické literatury.

Mezi životem a snem

Hovory s Claudem Bonnefoyem
Autor: Eugéne Ionesco
Přeložil: Jiří Našinec

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 132×206 mm
ISBN: 978-80-200-3384-0
Doporučená cena: 365 Kč

Knihu Mezi životem a snem vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Dokázal byste ty vzpomínky, obrazy z dětství oživit? Jaké dojmy vás poznamenaly?

Matčin smutek, objev smrti, k tomu matčina osamělost, to všechno je negativní stránka. A pak dětství na venkově v La Chapelle-Anthenaise, tam jsem zažíval dny plnosti, štěstí a světla.

Co ta osamělost, jak tu jste prožíval?

Ne moji osamělost. Osamělost mé matky. To se těžko vysvětluje. Otec se musel vrátit do Bukurešti a já jsem viděl, jaká je opuštěná a nešťastná, jak těžce se protlouká, aby vydělala nějaké peníze, obklopena krutostí světa, trochu jako Josefína v Chodci ve vzduchu.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Eugène Ionesco (13. 11. 1909 Slatina, Rumunsko – 28. 3. 1994 Paříž) byl ve třicátých letech paličský literární a výtvarný kritik, v padesátých letech parens magnus absurdního divadla, od roku 1970 jeden ze ‚‚30 nesmrtelných‘‘ členů Francouzské akademie, patří mezi světově uznávané klasiky 20. století. Ve svých početných hrách poukazuje na tragédii jazyka, který přestává být nástrojem dorozumění, na odosobnění a zestádnění člověka ve 20. století. U nás se po úspěšných inscenacích v 60. letech (Nosorožec, Třeštění ve dvou, Král umírá, Plešatá zpěvačka, Židle, Hlad a žízeň) z jevišť postupně vytratil; normalizátorům vadila nejen jeho tvůrčí metoda, na hony vzdálená ‚‚socialistickému realismu‘‘, a jeho katastrofické vidění dějin, ale především nesmlouvavé postoje vůči agresi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. Přestože se po roce 1989 Ionesco začíná do obecného povědomí české kulturní veřejnosti vracet (inscenace Macbetta, Židlí aj., vydání vzpomínkových Střípků deníku), dluh vůči jeho dílu u nás zůstává dosud nevyrovnán.

Zdroj informací: knihkupectví Martinus

————————————————

Zajímalo vás někdy, jaké je to být policejním vyjednavačem? Nyní máte příležitost nakouknout této profesi pod pokličku! Markéta Nekolová ve své knize Vyjednavač vedla s Karlem Pošívalem rozhovor právě o jeho policejní vyjednavačské kariéře, o tom, když slova a naslouchání zachraňují životy, nebo třeba o tom, jaké techniky vyjednávání se využívají v různých situacích.

Když slova zachraňují životy. První český knižní rozhovor s policejním vyjednavačem!

Sebevraždy, vyhrocené konflikty, zadržování rukojmích… to vše je pro policejního vyjednavače denním chlebem. Policista Karel Pošíval je jedním z těch, kteří zachraňují lidské životy nasloucháním a mluvením. V otevřeném rozhovoru vypráví o svých nejzajímavějších případech, vysvětluje techniky vyjednávání a ukazuje, jak je využít i v běžných situacích. Poznejte zblízka práci policejního vyjednavače a zjistěte, jak mohou různé vyjednávací postupy obohatit i váš život!

Vyjednavač

Knižní rozhovor s elitním policistou
Autoři: Markéta Nekolová, Karel Pošíval

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-264-4908-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Vyjednavač vydalo nakladatelství CPress.

Ukázka z knihy

Ano. Já tohle znám z divadla. To se učí herci – jak si hlas posadit, jak dýchat, aby byl klidný, aby klesl trochu níž, kde dělat tečky a které slovo v souvětí je klíčové, nese zásadní význam. A jak to udělat, aby ho diváci opravdu slyšeli. Nikdy mně ale nedošlo, že podobně se pra­cuje v krizové komunikaci.

Je to potřeba používat v každé komunikaci, kdy nám záleží na tom, aby naše sdělení druhá strana zaprvé uslyšela a zadruhé pochopila. Pokud totiž nedokážeme s informacemi nakládat, je to, jako bychom je neměli. A to samé platí pro protistranu. Když poskytneme osobě v krizi důležitou informaci, která může vést k vyřešení případu, ale ona ji neuslyší nebo nepochopí, je to, jako bychom ji neřekli. Proto je hlas vyjednavače důležitý ná­ stroj a je třeba ho umět používat.

Stáhněte si celou ukázku.

O autorech

Markéta Nekolová je literární redaktorkou a autorkou několika divadelních her, pohádek, filmových a televizních scénářů a dvou knih. Za svou tvorbu získala několik prestižních ocenění, například Cenu Alfréda Radoka, Cenu české kritiky a nominaci na Českého lva.

Zdroj informací: lacultura.cz

Karel Pošíval pracuje od roku 2001 u pražské policie. Začínal na místním oddělení ve čtvrtém pražském obvodě, pokračoval na oddělení hlídkové služby, odkud přešel k zásahové jednotce. Tady získal specializaci policejní vyjednavač. Tuto specializaci vykonává 17 let. V posledních letech řídí a metodicky vede tým pražských policejních vyjednavačů, což je jeho hlavní pracovní náplň. Pořádá pravidelné semináře pro policisty i zájemce z civilního sektoru v oblasti krizové komunikace a vyjednávání. Jeho snahou je lidem předat principy, které mají zásadní podíl na tom, že jsou policejní vyjednavači úspěšní při řešení krizových situací, jako jsou případy sebevražedného jednání, zadržování rukojmí nebo barikádové situace. Principy, které vycházejí z respektu, úcty, klidu, zájmu o druhého, trpělivosti a flexibility.

Zdroj informací: nakladatelství CPress


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNáhradka
Každé dítě by mělo vyrůstat doma

Plavec, Jana - Postránecká, Barbora

Vyšehrad, 2023

zobrazit info o knizeMezi životem a snem
Hovory s Claudem Bonnefoyem

Ionesco, Eugéne

Academia, 2023

zobrazit info o knizeVyjednavač
Knižní rozhovor s elitním policistou

Nekolová, Markéta - Pošíval, Karel

CPress, 2023

Napsat komentář