Historie Ruska procházející kuchyní

rusko z kuchyne uvodni (1)
Nejenom válečnou vřavou jsou živi vůdci Ruska – minulí i současní. Neotřelý pohled na historii skrze jídlo znovu podává autor Witold Szablowski v bezmála dvacítce příběhů, v nichž ti, kteří stojí v čele státu, nejsou tak důležití jako ti, kteří se starají o jejich stravu a plná politická břicha…

Proč s posledním ruským carem zastřelili i jeho kuchaře? Kdo se staral o Stalinův jídelníček v jeho tajné dače nedaleko Moskvy? Co dostávali k jídlu první likvidátoři černobylské katastrofy? Nová kniha Witolda Szabłowského tematicky navazuje na bestseller Jak nakrmit diktátora, tentokrát se však autor vydává po stopách kuchařů, před jejichž očima a nad jejichž pokrmy se utvářely dějiny Ruska a Sovětského svazu. V osmnácti příbězích vypráví osudy lidí, kteří vařili vůdcům země od Mikuláše II. až po Putina, ale také sovětským vojákům v Afghánistánu. Setkává se s pamětníky hladomoru na Ukrajině a blokády Leningradu, zavede nás „do kuchyně“ v obležené mariupolské továrně Azovstal. Prozradí, co jedli první kosmonauti, ale také se snaží přijít na to, kolik pravdy je na Putinově historce, že jeho dědeček vařil pro Lenina a Stalina. Především je ale tato kniha o tom, jak může být zdánlivě nevinné kuchařské umění zneužito k politickým cílům a jak ruské impérium po celé věky zdatně krmí své obyvatele propagandou. Když nahlédneme pod pokličku ruského režimu, naskytne se nám unikátní pohled na osud země od posledních záchvěvů carismu až po dnešní dobu. Ten je navíc doplněný řadou receptů různorodé kulinářské kultury Ruska a dalších národů SSSR.

Rusko pohledem z kuchyně

Jak budovat impérium nožem, naběračkou a vidličkou
Autor: Witold Szablowski
Přeložila: Jaroslava Jiskrová

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7675-074-6
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Rusko pohledem z kuchyně vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

V roce 1948, tři roky po Jaltské konferenci, přijel do Moskvy na zápasnické závody Ivan Alichanov. Navštívil při té příležitosti svého otčíma, ale našel ho ve velice špatném stavu. Egnatašvili byl stínem člověka, vysoký tlak a cukrovka ho upoutaly na lůžko. Ležel v něm ve své generálské uniformě, s vatou nacpanou za límec a manžety. V každém pokoji se nacházel teploměr a Saša se obsedantně staral o to, aby se teplota v bytě držela na dvaceti jednom, dvaceti dvou stupních. Bydlel v centru Moskvy naproti městské radě, nad gruzínskou restaurací Aragvi, zvláštním místě na kulinární mapě města, protože si ji oblíbili agenti KGB v čele s Berijou, který tu často pobýval. Další agenti tu pořádali oslavy při odchodu ze služby a výzvědné služby cizích států si tu lámaly hlavu, jak přimět někoho z bývalých agentů ke spolupráci. Egnatašvili, zasloužilý generál KGB, zde měl výsadu předplacených obědů.

K dispozici máte také kompletní ukázku.

O autorovi

Witold Szabłowski (*1980), spisovatel, režisér a novinář, patří k výrazným představitelům polské školy literární reportáže. Vystudoval žurnalistiku a politologii, pracoval ve zpravodajské televizní stanici TVN24, v letech 2006–2016 působil v deníku Gazeta Wyborcza. Ve svém knižním debutu Vrah z města meruněk. Příběhy z Turecka se snažil postihnout rozpolcenost Turecka mezi Východem a Západem a získal za něj Cenu Beaty Pawlak a cenu Melchior. Roku 2014 vydal knihu reportáží Tančící medvědi, v níž mu osudy cvičených medvědů slouží jako metafora vývoje zemí bývalého sovětského bloku po pádu tamních komunistických režimů. Její vydání v USA otevřelo autorovi cestu na americký knižní trh. V roce 2016 následovaly reportáže Spravedliví zrádci. Sousedé z Volyně, věnované etnickým čistkám ve Volyni. Kniha Jak nakrmit diktátora, která představuje příběhy osobních kuchařů světových diktátorů, vyšla v roce 2019 s úspěchem zároveň v USA a Polsku a získala jednu z hlavních cen literární soutěže o nejlepší světovou knihu na kulinární téma za rok 2021 (Gourmand World Cookbook Awards).

Zdroj informací: Dokořán


dokoranNakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRusko pohledem z kuchyně
Jak budovat impérium nožem, naběračkou a vidličkou

Szablowski, Witold

Dokořán, 2023

Napsat komentář