Romány pod stromeček

romany stromecek uvod
Než vypukne pravá vánoční pohoda, zbývá ještě trocha času. A my vám představíme hned několik románových novinek, které si můžete užít při čtení vy sami, nebo jimi můžete ještě obdarovat své blízké. Tak do toho! Podívejte se, co všechno pro vás v dnešních tipech máme…

Začneme troškou filozofie. Novinka z pera italského novináře a spisovatele potěší především ty, kteří si oblíbili knihy jako Malý princ nebo díla Paula Coelha.

Štěstí pocítíme, když přijmeme, že i náš život řídí zákony rovnováhy: jednou jsi dole, jednou nahoře. Christian je bohatý realitní makléř, který vlastní porsche a žije v honosné vile. Když se mu ale konečně podaří uzavřít výnosný obchod, na kterém delší dobu pracoval, vůbec se necítí tak, jak doufal. Sám sebe se ptá: jsou peníze, ambice a úspěch opravdovým klíčem ke štěstí? Od této chvíle začne dostávat tajemné vzkazy, které mu zanechává někdo neznámý. Ty jej zavedou do nedaleké přírodní rezervace, v níž postupně objevuje nečekaná znamení osudu. Jeho putování tak získává spirituální rozměr. Na této dobrodružné pouti se k němu připojí Joshua, rezavý kocour, který ho za žádnou cenu nechce opustit. Ztracen v pokojné přírodě plné skrytých krás se Christian setká s bývalým manažerem, který nalezl útěchu v samotě, s tajemnou jeptiškou, mladíkem žijícím mezi zvířaty a dalšími postavami duchovního i světského založení. Ti všichni Christiana postupně přivádějí k zamyšlení nad dokonalostí, o níž se celý svůj dosavadní život pokoušel, ale které ve skutečnosti nikdy nedosáhl. Tato nečekaná pouť mu pomůže pochopit opravdový smysl života a štěstí. Kniha, která připomene Malého prince a některé romány Paula Coelha, je lehkým a příjemným čtením, které vás inspiruje a zahřeje u srdce.

Muž, který chtěl být milován, a kocour, který se do něj zamiloval

Autor: Thomas Leoncini
Přeložila: Hana Voráčková

Počet stran: 191
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7689-278-1
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Muž, který chtěl být milován, a kocour, který se do něj zamiloval vydalo nakladatelství Jota.

Podívejte se na kompletní ukázku.

O autorovi

Thomas Leoncini (*1985) je italský novinář, spisovatel a psycholog. Společně se sociologem Zygmuntem Baumanem napsal knihu Nati liquidi, k níž napsal předmluvu Dalajláma a která byla přeložena do dvanácti jazyků. Leoncini vedl knižní rozhovor s papežem Františkem Bůh je mladý (česky 2018), který se stal celosvětovým bestsellerem.

Zdroj informací: Jota

————————————————

Další z vybraných knih mapuje především lidskou psychiku. Jsme schopni vypořádat se se vším, co nás v životě potká? A můžeme věci, které se snažíme změnit, skrýt sami před sebou?

Jednadevadesátiletá Gretel Fernsbyová dlouhá léta žije v jednom z pěti bytů v honosném domě v srdci Londýna. Vede pohodlný, klidný život, navzdory svojí temné a znepokojivé minulosti. Nikdy nemluví o tom, jak po válce utekla z Německa. Nemluví o poválečných letech, která strávila s matkou ve Francii. A především nemluví o svém otci, veliteli jednoho z děsivě proslulých nacistických koncentračních táborů. A potom se do bytu v přízemí přistěhuje mladá rodina. Gretel se chtě nechtě spřátelí s malým chlapcem Henrym, ačkoli v ní jeho přítomnost jitří vzpomínky, které by nejraději navždy zapudila. Jednou v noci se stane svědkem střetu mezi Henryho matkou a jeho násilnickým otcem, a její těžce nabytá, samotářská existence se rázem octne v ohrožení. Gretel se naskytne příležitost očistit se od svých hříchů, zbavit se viny, žalu a výčitek a zachránit malého chlapce. To však znamená, že musí před světem odhalit svou pravou identitu. Rozhodne se tentokrát jinak a bude schopna nést následky svých činů? Život na útěku, volné pokračování mezinárodního bestselleru Chlapec v pruhovaném pyžamu, čtenářům přináší nádherný a dramatický příběh ženy, která se musí vypořádat s hříchy minulosti i hrozbou přítomnosti. Stále ještě není pozdě na hrdinství.

Před sebou neutečeš

Autor: John Boyne
Přeložila: Anežka Mann

Počet stran: 368
Vazba: brožovaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-276-0585-9
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Před sebou neutečeš vydalo nakladatelství Slovart.

Prolistujte si ukázku z knihy.

O autorovi

John Boyne se narodil v Dublinu a studoval anglickou literaturu na Trinity College a kreativní psaní v Norwichi. Vydal již několik románů pro dospělé i pro mladší čtenáře a sbírku povídek. Jeho román Chlapec v pruhovaném pyžamu byl podle New York Times bestsellerem číslo jedna a byl adaptován pro celovečerní film, divadelní hru, balet a operu, kterých se po celém světě prodalo více než 11 milionů výtisků. Mezi jeho četné mezinárodní bestsellery patří Skrytá zuřivost srdce, Žebřík do nebe a Můj brácha se jmenuje Jessica. Zmínit můžeme také romány Kromobyčejná pouť Barnabyho Brocketa nebo V tomto domě straší. V roce 2012 byl za své dílo oceněn cenou Hennessy Literary „Síň slávy“. V říjnu 2022 se John dostal do užšího výběru dvou hlavních literárních cen: Everyman Wodehouse Prize za komiksovou fikci pro THE ECHO CHAMBER a Autor roku na Irish Book Awards.

Zdroj informací: web autora

————————————————

Kniha Frankie je především o přátelství. Přinese s sebou ale i trochu humoru a životního nadhledu, který bychom v životě ztrácet neměli.

Richard Gold se na svůj odchod z tohoto světa pečlivě připravil. Již má oprátku kolem krku, když si všimne vyhublého kocoura, který sedí na parapetu a se zájmem sleduje jeho počínání. Za takových okolností je ovšem těžké brát si život. Když se kocour ke Goldovi nastěhuje, oceňuje především velkou televizi, postel s měkkou matrací a pravidelný přísun krmení. Tak začalo přátelství dvou ztroskotanců, z nichž alespoň jeden pevně věří v životní happy end. Humorný příběh o muži, jenž chce zemřít, a kocourovi, který hledá domov a nesmírně vtipně komentuje lidský svět. Zábavný a současně dojímavý román o hledání smyslu života a síle opravdového kamarádství.

Frankie

Autoři: Jochen Gutsch, Maxim Leo
Přeložil: Tomáš Kurka

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7593-540-3
Doporučená cena: 340 Kč

Knihu Frankie vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

O autorech

Jochen Gutsch je německý novinář. Vystudoval práva, ale celý život se věnuje žurnalistice. Je držitelem několika novinářských cen. Píše především pro Berliner Zeitung a Spiegel. Napsal několik bestsellerů, z nichž jeden byl již i zfilmován.

Zdroj informací: Pavel Dobrovský – BETA

Maxim Leo je dlouholetý reportér listu Berliner Zeitung, nositel Evropské knižní ceny.

Zdroj informací: Pavel Dobrovský – BETA

————————————————

S psím miláčkem Gumpem jste se už měli možnost seznámit. Dnes vám představíme jeho nové příhody, tentokrát ve formátu audioknihy.

Nová Gumpova cesta začne přesně tam, kde ta předchozí skončila. Se svým milovaným Béďou Kozím Bobkem projdou příběhem, který už jim dávno předtím napsaly hvězdy. Audiokniha pro všechny, kteří dokážou číst ze psích očí, ale i pro ty, kteří to zatím neumějí nebo nevěří, že je to možné.

Gump: Jsme dvojka (audiokniha)

Autor: Filip Rožek
Interpret: Ivan Trojan

Počet stran: 2 h 03 m
Vazba: CD
ISBN: 8590236120020
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Gump: Jsme dvojka vydalo nakladatelství Radioservis.

Můžete si poslechnout také ukázku.

Autor

Filip Rožek je autorem knihy Gump – pes, který naučil lidi žít. Už na střední škole se zajímal o kreativní tvorbu, a proto roku 1994 nastoupil do oddělení produkce TV Nova. Brzy se stal dramaturgem redakce zábavy, posléze pracoval na svém kariérním růstu v redakci vývoje nových formátů. Na Nově nakonec pracoval 8 let a spolupracoval i s dalšími televizními stanicemi. Pro TV Prima a Českou televizi připravoval mimo jiné pořady o zvířatech.

Zdroj informací: Kosmas

Interpret

Ivan Trojan po absolvování pražské DAMU v roce 1988 nastoupil do prvního angažmá v Realistickém divadle, kde se poprvé setkal s Miroslavem Krobotem při práci na inscenaci Merlin aneb Pustá zem. Později hrál v Divadle na Vinohradech. Od roku 1997 je jeho domovská scéna Dejvické divadlo. Jeho první rolí zde byl Profesor Maillard v Krobotově adaptaci povídky E. A. Poea Utišující metoda, následoval Hejtman v Gogolově Revizorovi (režie Sergej Fedotov) a první nominace na Cenu Thálie.

Zdroj informací: Dejvické divadlo

————————————————

V přehledu novinek nebude chybět ani láska! Jenže i láska nám umí život zkomplikovat a společný čas nemusí být navždycky…

Ta největší láska může čekat hned za rohem… Žít každý den, jako by byl poslední, není pro Vanessu Priceovou jen motivační citát z facebooku. Její matka a sestra se kvůli dědičné nemoci nedožily třicítky, a tak Vanessa nic nebere jako samozřejmost a snaží se plnit si všechny své sny, dokud může. A opravdu moc touží procestovat celý svět… Udělá tedy to, co vždycky, a vrhne se do toho po hlavě. Dá výpověď v práci, sbalí kufry a koupí si letenku. Jenže zatímco miliony lidí užasle sledují její dobrodružství na youtube, ona sama stejně užasle sleduje svou nevlastní sestru Annabel, která jí nechává v opatrovnictví malou dceru. Vanessa o dětech nikdy neuvažovala, a teď jí jedno srdceryvně pláče v náručí. Posledním člověkem, od kterého by čekala pomoc, je pohledný právník Adrian Copeland. Ačkoli bydlí hned ve vedlejším bytě, dosud se s Vanessou setkali jen letmo. Ovšem jak se zdá, s dětmi mu to jde skvěle. A nejen s nimi… Může si však Vanessa dovolit zamilovat se a začít s někým plánovat budoucnost, které se nemusí dožít? 

Život je příliš krátký

Když vám dochází čas, počítá se každá vteřina
Autor: Abby Jimenez
Přeložila: Monika Pavlisová

Počet stran: 336
Vazba: brožovaná
Formát: 147×205 mm
ISBN: 978-80-7588-510-4
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Život je příliš krátký vydalo nakladatelství Mystery Press.

Můžete si stáhnout kompletní ukázku.

O autorce

Abby Jimenez je americká spisovatelka. Není jen autorkou bestsellerů podle deníku New York Times, ale také držitelkou několika prestižních ocenění „Food Network“, které získala její společnost Nadiiny koláčky jakožto nejlepší cukrářství a pekařství roku. Debutovala romancí Jenom kamarádi, na kterou tematicky velmi volně navázala dalšími dvěma tituly Šťastně až navěky a Život je příliš krátký. Abby Jimenez v nich s vtipem, nadhledem a špetkou erotiky zkoumá komplikované vztahy mezi ženami a muži, přičemž se nebojí ani témat, o nichž se obvykle nežertuje. Zatím poslední autorčinou knihou je román o druhých šancích Navždy tvoje. Abby Jimenez žije v Minnesotě, zbožňuje dojemné a vtipné romance, kvalitní kávu, malé pejsky a pokud je to jen trochu možné, tak nevychází z domu.

Zdroj informací: Mystery Press

————————————————

Na závěr pro vás máme trochu historie i pátrání. Celý příběh se odvíjí ve dvou dějových linkách, z nichž každá má své zajímavosti a specifika.

Stárnoucí novinář Petr Kříž, jehož posedlostí jsou výtvarná díla ztvárňující zimní výjevy, přiletí do Izraele, kam jej pozval jistý Hanuš Weigl, český Žid, o kterém ale Petr neví zhola nic. Hanuš Petra požádá, aby se vydal po stopách pokladu olomouckého arcibiskupa Theodora Kohna. Také mu sdělí, že Petr po jeho smrti zdědí jisté indicie, jimiž se má při pátrání řídit. Tím odstartuje Petrova cesta labyrintem domněnek, odkazů, literárních a dějinných odboček, útržků ze životů více či méně známých postav a historických anekdot s více či méně zjevnou spojitostí. Jiří Kamen vede vyprávění ve dvou dějových liniích: historické události jsou líčené v kapitolách Hráči, v kapitolách Pátrači pak sledujeme pátrání po arcibiskupově minulosti i penězích, jež měl odkázat na založení olomoucké univerzity. Autor postupně odhaluje dosud neznámá Kohnova tajemství. Problém ale je, že jsou ve hře síly, které chtějí zveřejnění některých tajemství zabránit. Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.

Splín arcibiskupa Kohna

Autor: Jiří Kamen

Počet stran: 440
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-4080-4
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Splín arcibiskupa Kohna vydalo nakladatelství Argo.

K dispozici máte také ukázku z knihy.

O autorovi

Jiří Kamen (*1951) je spisovatel, publicista a rozhlasový autor. Od roku 1975 pracuje v Českém rozhlase na různých pozicích, v letech 1990–1992 byl šéfredaktorem stanice Vltava. Je autorem literárních pořadů a rozhlasových her a dokumentů. Za redigování týdeníku Víkendová příloha stanice Vltava získal cenu Novinářská křepelka. S Pavlou Horákovou napsal výpravnou knihu korespondence a deníků z první světové války Přišel befel od císaře pána, navazující na cyklus Polní pošta, který ČRo vysílal v roce stého výročí vypuknutí první světové války, k níž posléze přibyl druhý díl pod názvem Zum Befehl, pane lajtnant… . Za knihu povídek Elvis ze Záluží byl nominován na cenu Magnesia Litera.

Zdroj informací: Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMuž, který chtěl být milován, a kocour, který se do něj zamiloval

Leoncini, Thomas

Jota, 2023

zobrazit info o knizePřed sebou neutečeš

Boyne, John

Slovart, 2023

zobrazit info o knizeFrankie

Gutsch, Jochen – Leo, Maxim

Pavel Dobrovský – BETA, 2023

zobrazit info o knizeGump: Jsme dvojka (audiokniha)

Rožek, Filip

Radioservis, 2023

zobrazit info o knizeŽivot je příliš krátký

Jimenez, Abby

Mystery Press, 2023

zobrazit info o knizeSplín arcibiskupa Kohna

Kamen, Jiří

Argo, 2023

Napsat komentář