Získejte vyšetřování zločinu, který otřásl Islandem

neni-uniku-perex
Bylo správné rozhodnutí přijmout místo soukromé učitelky v luxusním sídle na samotě? Sóldís ho přijala s nadšením, ale čím více času s rodinou tráví, tím větší je její neklid. Potvrdí se její obavy, nebo se ukáží jako zbytečné?

Proč zemřeli čtyři nevinní lidé?

Studentka pedagogiky Sóldís potřebuje po rozchodu rychle najít nové bydlení a práci, a tak s nadšením přijme místo soukromé učitelky dcer bohatého páru obývajícího luxusní sídlo v odlehlém, zapadlém koutě západoislandského venkova. Zaměstnavatelé na ni sice působí poněkud zneklidňujícím dojmem a život na osamělém místě v ní postupně začíná vzbuzovat neblahé předtuchy, ona se však rozhodne zatnout zuby a své obavy překonat. Bude to správný krok?

Policejní vyšetřovatel Týr se po letech vrací ze Švédska na rodný Island, protože v přelomové životní situaci touží po novém začátku. Záhy po nástupu do kriminalistického týmu v Reykjavíku se musí zapojit do pátrání po pachateli zločinu, jaký si v poklidné ostrovní zemi nedovedl představit ani v nejhorších snech – brutální čtyřnásobné vraždy. Jeho spánek však nakonec budou narušovat ještě hrozivější noční můry než obraz vyhaslých očí čtyř nevinných obětí.

 

Není úniku

Autorka: Yrsa Sigurðardóttir

Vydalo: nakladatelství Metafora
Překlad: Lucie Korecká
Počet stran: 416
Vazba: pevná
Vydáno: 10/2023
ISBN: 978-80-7625-263-9

Přečtěte si více o knize Není úniku, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Metafora. A nezapomeňte si také prolistovat ukázku.

Nakladatelství Metafora bylo založeno v roce 2001 a od té doby vydalo několik set titulů všech žánrů. K vydaným beletristickým titulům patří mimo jiné knihy Dana Browna, bestseller Jíst, meditovat, milovat či knihy islandské autorky Yrsy Sigurdardóttir. V oblasti poznání je Metafora vydavatelem knih takových autorů, jako je Elizabeth Haichová, Judy Hallová či Anthony Wiliam. V lednu 2019 spojila Metafora síly s Nakladatelským domem Grada.

 

Ukázka z knihy

Teď už se jim však rodina skoro týden neozvala. Proto také přijel. Zajel sem už předevčírem. Ása s jednou z dcer se totiž měla nechat od Elly ostříhat, ale ani jedna z nich se nedostavila. Mohly pochopitelně změnit plány, nicméně i když je na venkově každý svým vlastním pánem, byla by v takovém případě slušnost se omluvit, což Ása neudělala. Elle se nepodařilo manželům ani dovolat, zřejmě měli telefony buď vypnuté, nebo mimo signál. Zprávy, které poslala, jim také nejspíš nedošly nebo si je nepřečetli. Ella si začala dělat starosti a Karl vlastně také.
Když Karl zamířil ke vchodovým dveřím, ozval se z chléva hlasitý štěkot, k němuž se záhy přidalo zuřivé ňafání. Rodina měla dva psy, border kolii a mrňavou chlupatou potvůrku připomínající chomáč vlny zachycený na ohradě pro ovce. (str. 16)

 

O autorce

Yrsa Sigurðardóttir (1963) je celosvětově uznávaná islandská autorka detektivní a thrillerové literatury. V roce 2005 vydala svůj první detektivní román Poslední rituál (Metafora, 2007), který jí okamžitě vysloužil přídomek „královna severské krimi“ a který znamenal začátek oceňované série s právničkou Tórou Gudmunsdóttir. Své postavení jedné z nejlepších detektivních autorek současnosti upevnila řadou samostatných thrillerů, jež byly dosud přeloženy do více než 30 jazyků, a především pak v roce 2014 románem DNA (Metafora, 2017), prvním dílem volné série s dětskou psycholožkou Freyjou a detektivem Huldarem. Na ten hned o rok později navázala druhým dílem Černá díra (Metafora, 2018) a posléze třetím dílem Katarze (Metafora Grada, 2019).

Přečtěte si náš rozhovor s touto islandskou autorkou.

(Zdroj informací: nakladatelství Metafora)

 

Vyhrajte knihu Není úniku

Islandem otřásá zločin, který v této obvykle pokojné zemi nemá obdoby. Policejní vyšetřovatel Týr díky němu zjišťuje, jak moc se pletl, když si myslel, že si po návratu do rodné země trochu odpočine. A to ještě zdaleka nemá tušení, že čtyři nevinné oběti nebudou to jediné, co bude narušovat jeho klidný spánek. Přečtěte si nejnovější mrazivý thriller od „královny severské krimi“ Yrsy Sigurðardóttir.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Metafora vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Není úniku vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Není úniku
probíhá od 12. do 25. prosince 2023.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 krimi knihy Není úniku

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNení úniku

Sigurdardóttir, Yrsa

Metafora, 2023

Napsat komentář