Ovládnout svého boha

Kuang_DraciRepublika
Válka je zlo. Peklo, které mocní přivolávají na hlavy davů. Vítězí síla. Nebo ještě větší síla. Anebo ti, kdo dokážou ovládnout své bohy. Bůh ohně, bůh vody, bůh větru… Který z nich je nejsilnější? A kdo komu vlastně nakonec slouží?

Začátkem října 2023 představilo nakladatelství Host další titul R. F. Kuangové s názvem Dračí republika (The Dragon Republic, 2019). Za překladem z angličtiny stojí Daniela Orlando.

S americkou autorkou čínského původu R. F. Kuangovou se setkáváme již podruhé. V polovině loňského roku jsme si představili její prvotinu Maková válka (The Poppy War, 2018, česky prvně 2022), která je zároveň první dílem mimořádně úspěšné (prozatím) trilogie Makové války. Dračí republika na tento titul bezprostředně navazuje. A prozatím poslední, třetí knihou v této řadě je do češtiny dosud nepřeložený The Burning God (něco jako Hořící bůh – ale klidně i Spalující bůh). Kromě Makových válek se ovšem na pultech slovenských knihkupectví již objevil titul Motýl‘ (Babel, or the Necessity of Violence, 2022, slovensky 2023). Nejnovější román R. F. Kuangové z května letošního roku se jmenuje Yellowface a na rozdíl od svých předchůdců nepatří do říše fantasy.

Kdo četl Makovou válku, pro toho bude orientace v příběhu Dračí republiky rozhodně snazší. Děj druhého svazku začíná tam, kde první skončil. Po zničujícím výbuchu šamanské síly, s jejíž pomocí hlavní hrdinka Rin spálila tisíce lidí, se sice tažení jedné armády zastavilo, ale jak už to v takových chvílích bývá, boj o moc jako by tím teprve začal. Země postižené konfliktem se nemají šanci vzpamatovat, migrující civilisté umírají hlady, loupeživé bandy terorizují to málo, co ještě zbylo. Vedle toho se císařovna obklopuje svými věrnými, zatímco se proti ní formuje jiná silná koalice. Generál Vaisra prohlašuje, že dokáže nastolit demokracii – tedy řád, který nemá v této části světa obdoby. Rin by mu měla v této vizi pomoci – pokud ovšem dokáže ovládnout svého boha, svého Fénixe, tedy sílu, která jí umožňuje vládnout ohněm. Rin na výzvu slyší, protože by jí měla pomoci s plánem zabít císařovnu. Do hry vstupují i další Rinini bývalí spolužáci z vojenské akademie. Někteří po jejím boku, jiní na opačné straně. Válka skončila, nová začala. Novinkou v příběhu je přítomnost příslušníků západní civilizace vládnoucích netušenými technickými i vojenskými nástroji. Kdo je ale skutečným hybatelem dějin? Kdo koho postrkuje? Komu toto všechno má nakonec posloužit?

Na rozdíl od Makové války se Dračí republika zaměřuje víc na politická témata, na vojenskou strategii, ale hlavně na otázku různých druhů závislostí. Úbytek detailních popisů soubojů jedince proti jedinci tentokrát kompenzuje větší dávka mystiky, ale i různorodých přátelství a nepřátelství – někdy je hranice mezi obojím tak tenká, že ji lze snadno překročit oběma směry. Oproti autorčině prvotině i poněkud zhrubl jazyk, jímž hrdinové hovoří – to lze přičítat posunu spisovatelčina vnímání akčního textu, ale mnohem pravděpodobněji skvěle uchopené psychologii hlavních postav ovlivněných strastmi dlouhodobého válečného konfliktu. Často opakovaným tématem se stal vnější i vnitřní konflikt těžce zkoušených dospívajících jedinců. Atmosféra rozkolísané mysli silně rezonuje se stávající nejistotou našeho reálného světa, tak těžce zkoušeného další a další absurdní válkou. I Dračí republika představuje různé motivy pro snahu uchvátit vládu – ať už ekonomické, politické, ale i maskované rozdílnými pohledy na otázku víry.

Oproti Makové válce nám Dračí republika narostla. Z pěti set stránek prvního titulu se ve druhém stalo šest set sedmdesát rozdělených do tří částí a celkem sedmatřiceti kapitol. Zajímavým mi přijde závěrečný „Seznam osob“, v němž si (ne)pozorní čtenáři mohou ujasnit nejen jména, ale hlavně úlohy stěžejních postav. A stejně jako v Makové válce, i tentokrát na vnitřních stranách desek nalezneme mapy Rinina světa.

Zmíněných téměř sedm stovek stránek může na první pohled působit jako velké sousto. Přesto po jejich zhltnutí, protože od příběhu se lze jen stěží odtrhnout, zůstává ve čtenáři pocit, že to všechno uběhlo rychlostí celovečerního filmu. Ani na chvíli jsem neměl dojem, že bych se nudil, že by text někde drhnul, že by se uměle natahoval. Každé slovo má své místo, svůj účel. I díky skvělému překladu Daniely Orlando, které ostatně připravovala i Makovou válku. Takže nezbývá než se začít těšit na třetí díl, v němž se k Rin a jejímu tažení proti známým i neznámým nepřátelům zase připojíme v příběhu zhruba stejné délky jako v případě Dračí republiky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDračí republika

Kuangová, R. F.

Host, 2023

Napsat komentář