Život na Zemi před miliony let

Davne svety_uvodni
Britský paleontolog Thomas Halliday ve své knize Dávné světy srozumitelným a poutavým způsobem popisuje formování ekosystémů, vývoj života na Zemi a dopad prehistorických událostí.

Kniha Dávné světy od mladého paleobiologa Thomase Hallidaye představuje strhující cestu od doby ledové až po první výskyt mikrobiálního života před 550 miliony let. Kniha má celkem 16 kapitol, které odpovídají jednotlivým nalezištím, přičemž každá nese jedno obecné téma. Kromě toho v nich ale naleznete také mapy poukazující na změny, jimiž Země prošla, a ilustrace zobrazující vyhynulé druhy. Kniha je skutečně významným počinem v oblasti paleobiologie. Nemusíte se ale bát přehnaně odborně psaného textu, kterým se nelze prolouskat. Přestože je kniha vysoce odborná, je psaná jednoduchým textem a velmi čtivá. Místy je až téměř lyrická s tím, jak se do příběhu zapojují autorovy myšlenky o minulosti, přítomnosti i budoucnosti.

 

Dávné světy

Výpravy do zaniklých ekosystémů Země
Autor: Thomas Halliday
Přeložila: Eva Lee

Počet stran: 496
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-7670-116-8
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu Dávné světy vydalo nakladatelství Kazda.

 

Ukázka z knihy

Dívám se z okna přes pole, domy a parky směrem k místu, které je už stovky let známé pod názvem Konec světa. Bylo tak pojmenováno kvůli své odlehlosti od Londýna. Město se postupně rozrostlo a pohltilo je, ale ještě nedáno to opravdu byl konec světa. Zdejší půda vznikla v poslední době ledové jako směs štěrků usazená v řekách, které se kdysi vlévaly do Temže. Jak ledovce postupovaly, odklonily jejich tok, takže Temže se nyní vlévá do moře o více než 160 kilometrů jižněji než dřív. Jíl se zde pod tíhou ledu krabatil a hrnul z horských hřbetů. Když si v duchu odmyslíme živé ploty, remízky, zahrady a pouliční lampy, můžeme si představit jinou krajinu: chladný svět na okraji ledového příkrovu táhnoucího se stovky kilometrů daleko. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Thomas Halliday

Thomas Halliday se narodil v roce 1989 ve Skotské vysočině. Patří k mladé generaci britských paleontologů, která čerpá z nejmodernějších metod analýzy zkamenělin, a nové poznatky, odborné zkušenosti i vlastní fantazii přetavil do imaginativního díla mapujícího dávno zaniklé „jiné světy“, kterými zeměkoule v průběhu milionů let oplývala. Halliday studoval zoologii na Cambridgeské univerzitě s následnou specializací v paleobiologii, ve které získal doktorát na University College London. Tam také získal Zlatou medaili Linného společnosti za nejlepší doktorandskou práci v oblasti biologie. V současné době provádí výzkum pod hlavičkou University of Birmingham a je také vědeckým pracovníkem Přírodopisného muzea v Londýně. Kdo by chtěl vidět důkaz jeho nadšení do oboru, může si udělat obrázek z videí na YouTube, ve kterých rozebírá autentičnost scén známých prehistorických filmů, jako je třeba Jurský park, Cesta do pravěku nebo Doba ledová.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda


Nakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů, jakými jsou britský ornitolog Tim Birkhead nebo mykolog Merlin Sheldrake. Nejoblíbenějším autorem nakladatelství je známý německý lesník a ochránce přírody Peter Wohlleben. Knihy, které mají smysl, v Nakladatelství KAZDA vychází od roku 2014.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDávné světy
Výpravy do zaniklých ekosystémů Země

Halliday, Thomas

Kazda, 2023

Napsat komentář