S humorem životem

humor–nahled
Dnes jsme si pro vás připravili dvě knihy, které jsou humorné, občas i dojemné, a hlavně ze života. Nahlédněte do světa lékaře, který své povolání pověsil na hřebík, anebo se začtěte do knihy vycházející z blogu o životě na venkově. Obě knihy nabízí zábavné čtení do pošmourných dnů!

Bývalý lékař a autor Adam Kay se vrací s novou knihou vycházející z jeho vlastního života. Jak svět přichází o doktory je kniha o opuštění lékařského povolání člověkem, jehož medicína ale nikdy pořádně neopustila. Autor se vší upřímností popisuje svou cestu za lékařským vzděláním, sebepřijetí i to, jaké je to být pacient i lékař zároveň. Chytré, dojemné i milé čtení vás vtáhne od první stránky.

Jak svět přichází o doktory

Příběh mladého lékaře, který (de)kapituloval
Autor: Adam Kay
Přeložila: Anna Formánková

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7689-249-1
Doporučená cena: 388 Kč

Knihu Jak svět přichází o doktory vydalo nakladatelství Jota.

Co se stane, když doktor pověsí svůj plášť na hřebík?

První kniha Adama Kaye Bude to bolet, doktore?, jeho tajný deník z dob, kdy býval mladým lékařem, se stala knižním fenoménem. Přečetly ji miliony lidí po celém světě, byla přeložena do 37 jazyků a na její motivy vznikla i úspěšná minisérie Tohle bude bolet s Benem Whishawem v hlavní roli, odvysílaná i v České televizi. Jenže to nebyl celý Adamův příběh.
Teď se Adam Kay vrací – a postará se o to, aby vás pokračování jeho životního příběhu nejen pobavilo, ale i dojalo. Ve své doposud nejupřímnější knize vzpomíná na to, co se stane, když doktor pověsí svůj plášť na hřebík, ale medicína ho nechce nechat jít. Vypráví o neobyčejném lékařském vzdělávání i o tom, jaké je otevírat staré rány a prohlížet si jizvy, jež po nich zbyly. Vypráví o nemocničním příjmu i přijímání sebe sama. O tom, jak to dopadá, když svůj život rozbijete na kusy a zase ho sešijete. O tom, jaké je být lékařem i pacientem.
Legrační i dojemná, šokující i skromná, kniha Jak svět přichází o doktory je úžasný portrét života v medicíně i mimo ni z pera jednoho z nejlepších současných britských vypravěčů.

Ukázka z knihy

Špatně jsem spal.

Jako doktor jsem vždycky spal dobře. Nenaspal jsem toho moc a někdy jsem usnul na dost divných místech – zhroucený na volantu svého auta, schoulený do klubíčka vedle kartotéky, opřený o stěnu ve skladu jako kůň –, ale spal jsem dobře. Můj mozek nejspíš věděl, že se mu příležitost dát si šlofíka naskytne jenom zřídka, takže byl neustále připravený vmžiku vypnout, dokud ho zase neprobudilo nějaké pípnutí nebo zabzučení.
Od chvíle, kdy jsem se vzdal svého povolání lékaře, mě po několik dalších měsíců přesně ve tři hodiny ráno budila ta samá noční můra. Stojím na porodním sále. Oči se mi mlží, protože mi právě došlo, že dítě, které jsem se úporně snažil zachránit, je mrtvé, dokonalé ručičky se nehýbou. Snažím se sešít ránu, abych ženu před sebou zachránil před vykrvácením, ale nedaří se mi to. Ten samý mozek, který si není schopen zapamatovat moje přihlašovací údaje do internetového bankovnictví, vesele opráší a přehraje ten nejtrýznivější moment v mém životě do nejmenšího detailu. Ten okamžik, kdy anesteziolog vypne rádio, kde je naladěná naprosto nepatřičně veselá stanice. Krev, co se mi sráží v botách. Ten pocit, kdy se mi zlomí hlas, když žádám sestru o další steh, další steh, další steh, odsát, odsát, odsát. Ta chvíle, kdy můj primář vyjme pacientce dělohu, čímž se pro ni tahle krví nasáklá noční můra stane jediným porodem, který kdy zažije. Ten moment, kdy se zeptám doktora z jednotky intenzivní péče, jestli bude ta žena v pořádku, a on mi neodpoví.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Adam Kay je oceňovaný komik a scenárista pracující pro televizi a film. V mládí vystudoval medicínu, poté šest let pracoval jako porodník a gynekolog a napsal i několik skript, než medicínu opustil a začal se věnovat psaní sitcomů pro BBC a další britské televizní kanály. Jeho první kniha Bude to bolet, doktore? se stala okamžitě bestsellerem a také ze strany kritiky se jí dostalo velmi příznivého přijetí. Získala několik ocenění. V roce 2022 byl podle ní natočen seriál Tohle bude bolet.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

O nakladateli


Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikuje tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

————————————————

Vidlák bůůk od Nely Kyselové je kniha vycházející z autorčina facebookového blogu, kde vtipně a autenticky glosuje svůj život na venkově. Zde se vše točí okolo zvířat, která jsou i hlavními postavami této knihy. Publikace, kterou doplňují ilustrace Evy Bystrianské, je tak jedinečnou, humornou a graficky krásnou výpovědí o životě, který pro mnohé z nás může být velmi vzdálený.

Vidlák bůůk

Autorka: Nela Kyselová
Ilustrátorka: Eva Bystrianská

Počet stran: 229
Vazba:
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-11-03697-3
Doporučená cena: 320 Kč

Knihu Vidlák bůůk vydala sama autorka a více najdete i v našem článku.

Kniha vychází z autorčina facebookového blogu Vidlákblog, kde humornou formou v krátkých příbězích popisuje běžný život na autentickém venkově, kde veškerý časoběh podléhá potřebám zvířat. Hlavní hrdinové knihy tedy mají povětšinou čtyři nohy a chlupatý kožich.
Knižní úsměvné venkovské počtení do podivně zajímavých časů o tom, co autorce zrovna od vidlí odpadlo doplňují obrázky jihlavské grafičky a ilustrátorky Evy Bystrianské.

Ukázka z knihy

Víte, že se v mém vidláckém světě můžete i ubytovat a rekreovat se mezi zvěřenou domácí, hnojem, lesy a loukami dle libosti? Fakt, nekecám!
A jako důkaz přináším skromnou porci písmenek na téma vidlák ubytovatelem. Buď vás k dovolené na venkově nakopnou, anebo nadobro odradí. Žádný zlatý střed v této polemice neexistuje. (str. 79)

O autorce

Nela Kyselová měla celkem jasnou vizi o tom, kterak má její kniha vypadat a kdo ji bude ilustrovat, tak jsem se pustila na cestu samovydavatele. Rozhodně nebyla snadná, neobešla se bez chyb a přešlapů. S českým jazykem pracuje celkem nevšedně a stejně jako Jakub Hron Metánovský ho obohacuje o nová slova. Na blogu i v knize tak natrefíte na kokodačky, řehtavce, káchavce, rohatky, štěkavce nebo mňoukavce. A sem tam taky na člověčince, protože někdo té zvěřeně podstrojovat musí, že jo.

Zdroj informací: TZ

O ilustrátorce

Eva Bystrianská velkou část dětství strávila čicháním ke květinám (hlavně růžím) na zahradách svých babiček. Zabývá se (ráda) grafickým designem, typografií, ilustrací a fotografováním.

Zdroj informací: evabystr.cz


 Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Máte rádi humornou literaturu a zápisky ze života? Napište nám svůj názor v komentářích. 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVidlák bůůk

Kyselová, Nela

Nela Kyselová, 2023

zobrazit info o knizeJak svět přichází o doktory

Kay, Adam

Jota, 2023

Napsat komentář