Skutečné zločiny

true-crime-nahled
Pokud jste také propadli populárnímu žánru o skutečných, někdy i nevyřešených, zločinech, dnešní tipy jsou přesně pro vás. Přečtěte si propracovaný příběh známého nepolapitelného vraha a seznamte se s několika desítkami dodnes nevyřešených kriminálních případů z celého světa.

Známá spisovatelka Ann Rule se ve své knize knize Zabiják od Zelené řeky věnuje velmi provokativnímu příběhu o jednom z nejděsivějších vrahů Ameriky, příběhu Garyho Ridgwaye, který v Seattlu rituálně vraždil mladé ženy skoro 20 let! Dlouho nepolapitelný vrah se dokonce zúčastnil i autorčiných přednášek! Kniha se vám díky osobitému stylu autorky dostane pod kůži.

Zabiják od Zelené řeky

Dvacetileté pátrání po nejaktivnějším vrahovi Ameriky
Autorka: Ann Rule
Přeložil: Boleslav Žemlík

Počet stran: 560
Vazba: vázaná
Formát: 150×220 mm
ISBN: 978-80-7689-254-5
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Zabiják od Zelené řeky vydalo nakladatelství Jota.

V tomto provokativním a překvapujícím příběhu investigativní žurnalistiky se legendární spisovatelka žánru true crime Ann Rule ponořila do bezmála dvacetiletého honu za nejaktivnějším a svého času nejděsivějším sériovým vrahem Ameriky, Garym Ridgwayem. V roce 1982 bylo nedaleko břehu Zelené řeky ve státě Washington nalezeno tělo Wendy Coffieldové plovoucí na hladině. V tu chvíli neměl nikdo ani tušení, že krutá smrt šestnáctileté dívky byla pouze jednou z nekonečné série vražd, které sužovaly a děsily okolí Seattlu téměř po dvě desetiletí. Díky svému typicky strhujícímu stylu psaní a hloubkovému studiu případu nás Ann Rule vzala do zákulisí pátrání po Zabijákovi od Zelené řeky, děsivému fantomovi, jenž rituálně vraždil mladé ženy a roky unikal místní policii i agentům FBI. Od hledání pomoci u již vězněného sériového vraha Teda Bundyho až po hrozivý moment, kdy Ann Rule došlo, že se zdánlivě nepolapitelný škrtič účastnil jejích přednášek a podepisování knih, Zabiják od Zelené řeky je napínavé a nezapomenutelné úplné vyprávění o brutálních a bezcitných zločinech, které po desetiletí děsily obyvatele Seattlu a jeho okolí. Jednadvacet let vykonával Gary Ridgway svou „kariéru“ stroje na zabíjení. Jeho děsivá schopnost vylákat své oběti na smrt a ukrýt jejich těla ho činila mnohem nebezpečnějším než kteréhokoli jiného sériového vraha. Mrazivý pohled na nejtemnější stránky lidské povahy je jedna z nejdůležitějších a nejosobnějších knih dlouhé kariéry Ann Rule.

Ukázka z knihy

Ty největší pohromy často začínají nenápadně, jen nepatrnou změnou v zavedeném a obyčejném chodu věcí. Sesuv půdy dokáže spustit kamínek či dva, které se kutálí po svahu hory, a lavinu prozradí drobná trhlina ve sněhových závějích. Sotva znatelná prasklina v přehradě. Trhlinka, která se postupně rozrůstá po celé délce lodního trupu. Desky hornin hluboko pod zemí se pohnou a spustí mohutné zemětřesení, které boří výškové budovy. Velice často se stává, že než si lidé uvědomí, že se ocitli v epicentru ničivé pohromy, je už příliš pozdě na záchranu.
Když pomineme pár lidí, kteří ji znali a měli rádi, a policejní oddělení v Kentu, vraždy Wendy Coffieldové si v okresu King ve Washingtonu povšiml jen málokdo. Obyvatelé jihu sice měli v létě 1982 strach, ne však kvůli vraždě Wendy Coffieldové. Byli vyděšení, protože před měsícem dva lidé v Auburnu náhle a bolestivě zemřeli na otravu kyanidem poté, co požili extra silné pilulky Excedrinu, které si zakoupili v obchodech v Kentu a Auburnu. Vyšetřovatelé z amerického úřadu pro kontrolu potravin a léčiv brali útokem police s léky v desítkách obchodů a všechny je posílali na testování. Jeden z hlavních vyšetřovatelů varoval před užíváním jakýchkoliv pilulek do doby, než budou všechna zabavená analgetika otestována.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Ann Rule (1931–2015) byla oblíbená americká spisovatelka žánru true crime. Pracovala jako policistka a byla velmi vzdělaná v oborech psychologie a kriminologie. Kniha Ted Bundy, vrah po mém boku byla pro její kariéru ta nejdůležitější. V době, kdy začala na knize pracovat a sbírat informace, nebyly ještě vraždy vyřešené. V průběhu psaní vyšlo najevo, že onen sériový vrah je Bundy, její kamarád, což jí poskytlo naprosto unikátní postavení mezi autory true crime. Ann Rule obdržela dvě ceny Anthony Awards a třikrát byla nominována na Edgar Awards. Je považována za průkopnici žánru true crime, tak jak jej známe dnes.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

O nakladateli

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikuje tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

————————————————

Únos malé Madeleine McCannové, Jack Rozparovač, vražda JonBenét Ramseyové nebo otrava Alexandra Litviněnka v Londýně. O těchto a mnohých dalších nevyřešených případech si můžete přečíst v nové knize Johna Wrighta s názvem Nejslavnější odložené případy. Kniha jako dělaná pro všechny fanoušky a fanynky žánru true crime!

Nejslavnější odložené případy

Více než 50 neobjasněných zločinů
Autor: John Wright
Přeložil: Petr Kovařík

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 171×222 mm
ISBN: 978-80-7413-579-8
Doporučená cena: 479 Kč

Knihu Nejslavnější odložené případy vydalo nakladatelství Zoner Press.

Vzrušující kompendium skutečného zločinu zkoumá více než 50 různorodých kriminálních případů, které zůstávají i přes usilovnou snahu vyšetřovatelů nevyřešené.
Jack Rozparovač a Zodiac. Únos malé Madeleine McCannové. Loupež 22 milionů liber v Britské bance v Bejrútu. Všechny tyto kauzy mají jedno společné – nikdy nebyly objasněny. Kniha Nejslavnější odložené případy (Famous Cold Cases) představuje na základě dokumentace více než 50 těchto nevyřešených trestných činů, je uspořádána chronologicky a doplněna o zajímavosti z vyšetřování.
Každá kapitola se zaměřuje na konkrétní trestnou činnost, od vražd, včetně politických, až po únosy, loupeže a podvody. Mezi notoricky známé případy patří vražda JonBenét Ramseyové, pátrání po šéfovi Teamsteru Jimmym Hoffovi, velkolepý útěk únosce D. B. Coopera, atentát na pákistánskou vůdkyni Bénazír Bhuttovou nebo otrava Alexandra Litviněnka v Londýně. Tato poutavá kniha vás zve k přezkoumání každého případu, analýze důkazů a pokusu zjistit nejpravděpodobnějšího viníka.

Ukázka z knihy

Únosy dětí vyvolávají strach u rodičů i široké veřejnosti. Ať už k nim dochází kvůli výkupnému, sexu nebo zotročení, výsledkem často bývá smrt oběti. Stejný osud může potkat i dospělé, kteří byli uneseni z uvedených důvodů nebo politických pohnutek.

ukazka-odlozene-pripady

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

John D. Wright je americký autor a editor žijící v Anglii. V Londýně působil jako reportér pro časopisy Time a People, kde se věnoval politice a zločinu. Je autorem několika historických knih, včetně Oxford Dictionary of Civil War Quotations a The Routledge Encyclopedia of Civil War, Crime Investigation a Unsolved Crimes. Je držitelem titulu Ph.D. v oboru komunikace na University of Texas.

Zdroj informací: nakladatelství Zoner Press

O nakladateli

Vydavatelství Zoner Press se zaměřuje na překladové a původní české publikace. Stěžejní produkcí jsou praktické návody pro fotografy všech úrovní a široká řada knih v edici Naučte se kreslit a malovat… V nabídce vydavatelství nechybí ani populární témata z oblastí oblíbených výtvarných technik.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Máte rádi žánr true crime neboli psaní o skutečných zločinech? Napište nám svůj názor v komentářích. 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZabiják od Zelené řeky
Dvacetileté pátrání po nejaktivnějším vrahovi Ameriky

Rule, Ann

Jota, 2023

zobrazit info o knizeNejslavnější odložené případy
Více než 50 neobjasněných zločinů

Wright, John D.

Zoner Press, 2023

Napsat komentář