Znepokojivá vize budoucnosti

Drave_veci_nasi_doby (1)
Bratři Strugačtí patří k autorům, které milovníci sci-fi dobře znají. A pokud máte tento žánr rádi i vy, nenechte si ujít nové vydání jednoho z jejich nejznámějších děl: Dravé věci naší doby.

Vítejte v naší době – 20. letech tohoto století, jak si je představovali Arkadij a Boris Strugačtí. Není to svět Poledne, ještě ne, ale zářná budoucnost již probleskuje jen kousek za obzorem. Svět po desetiletích válek a hospodářských otřesů konečně nabývá na stabilitě, a s rostoucím sebevědomím dokonce zvedá hlavu ke hvězdám. Ivan Žilin, bývalý kosmoletec a nyní agent Rady bezpečnosti, přijíždí do blahobytného přímořského letoviska, aby prošetřil sérii podezřelých úmrtí. Již od počátku ale zjišťuje, že to nebude mít jednoduché. Městečko totiž ukrývá nespočet lákadel a kratochvílí, kterým místní říkají „kruhy ráje“. Žilin se toho tedy během svého několikadenního pobytu nakonec dozví víc, než by si býval přál – sám o sobě, o lidech i o lidstvu jako takovém.

Román Dravé věci naší doby je mrazivou a znepokojivou vizí budoucnosti, v níž všichni všechno mají, ale v níž každému přesto – nebo právě proto – něco důležitého chybí. Jediné předcházející české vydání románu (z roku 1985 pod názvem Dravci mého století) bylo neblaze zasaženo dobovou cenzurou. Jedno z nejdiskutovanějších děl se nyní konečně dostává do rukou čtenářů v novém překladu, založeném na necenzurovaném a plně zrestaurovaném originálu.

Dravé věci naší doby

Autor: Arkadij a Boris Strugačtí
Přeložil: Konstantin Šindelář

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7684-206-9
Doporučená cena: 429 Kč

Knihu Dravé věci naší doby vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Celník měl hladkou, kulatou tvář, v níž se mu zračily jen ty nejvřelejší city. Choval se vlídně, s uctivou přívětivostí.
„Vítejte,“ pronesl tlumeně. „Jak se vám líbí naše slunce?“ Podíval se na cestovní pas v mé ruce. „To máme ale nádherné ráno, není-liž pravda?“
Podal jsem mu pas a postavil kufr na bílou zábranu. Celník pas zběžně prolistoval dlouhými opatrnými prsty. Měl na sobě bílou uniformu se stříbrnými knofl íky a stříbřitými šňůrami na ramenech. Odložil pas a pak se špičkou prstu dotkl kufru.
„Zvláštní,“ řekl. „Potah ještě nestačil oschnout. Těžko si představit, že někde může pršet.“
„Ano, tam u nás už je podzim,“ řekl jsem s povzdechem a otevřel kufr.
Celník se soucitně usmál a roztržitě nahlédl dovnitř.
„Pod naším sluncem si člověk podzim vůbec nedokáže představit,“ řekl. „Děkuji vám, to mi naprosto stačí… Déšť, mokré střechy, vítr…“
„A co kdybych měl něco schovaného pod oblečením?“ řekl jsem. Nemám rád řeči o počasí.
Celník se upřímně rozesmál.
„Je to jen čistá formalita,“ řekl. „Tradice. Podmíněný reflex všech celníků, chcete-li.“ Podal mi list tvrdého papíru. „A tady máte další podmíněný reflex. Přečtěte si to, je to poměrně neobvyklé. A podepište se, buďte tak laskav. (str. 26)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorech

Arkadij a Boris Strugačtí jsou ruští spisovatelé, světově uznávaní v žánru sci-fi. Známí romány jako například Piknik u cestyPoledne 22. stoletíJe těžké být bohem nebo Špunt. Všechny tyto knihy (kromě Pikniku u cesty) se odehrávají ve 22. století ve Světě Poledne nazvaného podle povídkového sborníku. Psali i humorněji pojatá díla, například novely Pondělí začíná v sobotu a navazující Pohádka o Trojce. Kvůli svému satirickému pohledu na sovětskou byrokracii v kombinaci s pohádkovými a absurdními motivy však na sebe upoutali větší pozornost sovětských cenzorů a s cenzurou pak měli problémy i nadále. Bratři Arkadij a Boris Strugačtí byli vždy vnímáni jako nedělitelná autorská dvojice. Jejich postavy nejsou žádní velcí hrdinové. Prožívají velká dilemata, která nemusí ovlivnit pouze je, ale třeba celý národ, který si to ani neuvědomuje. Strugačtí jsou jedni ze zakladatelů moderního žánru sci-fi.

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6–10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDravé věci naší doby

Strugackij, Arkadij – Strugackij, Boris

Triton, 2023

Napsat komentář