Nenechte si ujít v týdnu od 16. do 22. října 2023

nenechte_si_ujit
Říjen se přehoupl do své druhé poloviny, ale nebojte se: máme pro vás další přehled literárních akcí. Nenechte si ujít třeba křest knihy Cesta je pes od Petra Šestáka či cestopisnou besedu spisovatelky a cestovatelky Věry Noskové. 

Nejprve se podíváme do Prahy, kde se v pondělí 16. října uskuteční beseda zaměřená na Jaroslava Foglara a jeho dílo. Kdo by neznal Hochy od Bobří řekyChatu v Jezerní kotlině a další?. Co myslíte, má ještě tento autor co říct novým generacím? Kdo a proč navazuje na foglarovky? Přijímají Foglarovi čtenáři nové knihy od současných autorů? Nejen nad těmito otázkami se zamyslí religionista a autor knihy Evangelium podle Jaroslava Foglara Pavel Hošek, vedoucí archivu Junáka a Skautské nadace Jaroslava Foglara Roman Šantora – Bobo, spisovatel Petr Hugo Šlik, autor románu Zkáza Jezerní kotliny, a grafik současných foglarovek Martin Pecina. Debata začíná v Knihovně Václava Havla v 19.00.

V úterý 17. října se v Praze koná křest knihy Cesta je pes od Petra Šestáka. Jde o cestopis vyprávěný z pohledu psa Barnabáše, který na cestách doprovází svého páníčka. Kam se vydají a jaké dobrodružství je čeká? To se dozvíte v Centru české dětské knihy (Vratislavova 74/7) v 17.30.

Městská knihovna v Praze naplánovala na středu 18. října přednášku odborné pracovnice Ústavu pro českou literaturu Kláry Kudlové. Seznámí vás s aktéry pokusu o literární vraždu Karla Čapka, který se odehrál ve 20. letech minulého století přímo v srdci Londýna. Začátek je v ústřední knihovně v 17.00.

A v Praze ještě zůstaneme. Ve středu 18. října můžete zajít i na přednášku Františka Skály (narozen 1956) o vlastní výtvarné, hudební, literární a jiné činnosti. Přednáška začíná v Knihovně Václava Havla od 19.00.

O den později, tzn. ve čtvrtek 19. října, si v Městské knihovně v Praze nenechte ujít cestopisnou besedu spisovatelky a cestovatelky Věry Noskové. Mluvit bude také o své knize Nechte psa doma. Beseda bude doplněna promítanými fotografiemi z cest po královském Thajsku a rudém Vietnamu od autorčina syna Jiřího Noska. Začátek je na pobočce Zahradní Město v 17.00.

Knihovna Václava Havla vás ve čtvrtek 19. října srdečně zve na 24. pokračování Velkého knižního čtvrtku. Představí vám všech 15 podzimních titulů. Pořadem vás provede od 19.00 Jiří Svoboda, kulturní redaktor ČT.

A na závěr tu máme pozvánku, která potěší všechny milovníky Harryho Pottera. V neděli 22. října máte v Praze poslední možnost navštívit svět kouzel ve Westfield Chodov. Tak neváhejte a přijďte si prohlédnout umělecké interpretace ikonických míst a užít si řadu tematických aktivit z oblíbené filmové a knižní série.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář