Vlak jako vražedný nástroj

vulezit - nahled
Drážní souprava neboli vlak nedokáže zastavit na místě, čehož často zneužívají sebevrazi. K nelibosti všech dalších zainteresovaných…

Jenže, co když se někdo rozhodne vlaků využívat jako vraždících nástrojů? Pokud si řečené neumíte představit, pak využijte fantazii britsko-australské autorky Rachel Amphlett a začtěte se do její vizualizace neobvyklého způsobu vraždění v románu Vůle žít. Jde o druhou část krimi série s Kay Hunterovou, kterou vydalo nakladatelství Kniha Zlín. Přestože první část s názvem Vyděšená k smrti v říjnu loňského roku přineslo nakladatelství Domino. Moc nerozumím tomu, proč má každá kniha jiného vydavatele, i když oba spadají pod stejný nakladatelský dům, tedy Albatros M edia Group, ale tituly shodně přeložila Jitka Šišáková, takže asi není nutné se obávat nějaké nejednotnosti. I obě obálky (mimochodem velmi povedené a asi i přitažlivější než ty původní) jsou graficky jednotné.

Jedna část příměstské trati si vysloužila přezdívku „míle sebevrahůׅ“, protože v rozmezí několika měsíců zde našlo pod koly vlakové soupravy smrt několik zoufalých lidí. Všichni trpěli depresemi, takže to ani nebylo příliš překvapivé vyústění jejich života. Ten poslední případ, ke kterému byla povolána i seržantka Kay Hunterová, však na sebevraždu nevypadá. Copak člověk, který leží na kolejích dobrovolně, křičí o pomoc? Proč z kolejí neutekl včas sám?

Kay začne tušit, že muže na antidepresivech posílá na smrt někdo jiný. Ale proč? Stojí za tím láska k železnici, nebo snad jde o krutý způsob pomsty? Ale za co? A kolik mrtvých ještě přibude, než Kay přijde vrahovi na stopu?

Musím říct, že mě motiv vlaku jako vražedného nástroje zaujal, a proto jsem se rozhodla to s knihou mně zatím neznámé autorky zkusit. Možná jsem měla velká očekávání, možná to bylo tím, že jsem Kay nepoznala již dříve, ale kniha mě lehce zklamala. Způsob, kterým autorka píše, mi prostě nesedl. Přišlo mi, že hraje s příliš odkrytými kartami, neustále jsem si připadala, že kráčím před vyšetřovatelkou a měla jsem chuť ji popostrčit k větší aktivitě. Navíc jsem nechápala, po čem seržantka Hunterová pátrá soukromě – zjevně jde o nějakou nitku, která prochází více dílů, ale nezapadalo mi to do rámce knihy. Postrádala jsem také nějaké prvky posilující napětí. Pokud jimi mělo být občasné nahlédnutí do mysli vraha, pak jsem to tak necítila. Škoda.

Ale musím autorce přičíst body za přece jen pěkné i překvapivé vyvrcholení příběhu. Konečně přineslo i trošku akce do stojatých vod.

Ve výsledku vlastně nevím, co si mám o hrdince série knih Rachel Amphlett, jichž už má v originále napsaných dvanáct, myslet. Nedokázala jsem ji víc poznat a vcítit se do ní – asi bude potřeba více setkání, abych ji dokázala přijmout a pochopit…

Pokud i vás zajímá, jak lze využít vlak ve vražedných plánech, pak si román Vůle žít pořiďte. Neočekávejte však akcí a napětím nabitou knihu, ať nejste zklamáni.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVůle žít

Amphlett, Rachel

Kniha Zlín, 2023

Napsat komentář