Ostrov letních blažeností

Leto_porusenych_pravidel-nahled
Nevím, jaká je vaše představa ideální dovolené, ale myslím, že ostrov, pláže a dobré jídlo by mohla být trefa do černého. A dle mého k tomu patří ještě i romantické čtení.

Pokud souhlasíte, pak si rozhodně přibalte červnovou novinku z nakladatelství Cosmopolis. Jmenuje se Léto porušených pravidel a její autorka K. L. Walther patří mezi fanynky zpěvačky Taylor Swift. Bohužel neumím anglicky a neznám texty písní této dámy, takže nemohu ověřit, nakolik je román inspirovaný její tvorbou, každopádně tuto informaci uvádí přebal knihy (a anotace) a mně nezbývá než tomu věřit.

Nicméně není-li i pro vás tato informace relevantní, spíše vás zajímá skutečný obsah knihy, pak vězte, že ukrývá půvabnou letní romanci. Hlavní hrdinka Meredith Foxová je obyčejná osmnáctiletá dívka, která se po prázdninách chystá na vysokou. Před sebou má týden svatebních příprav a oslav svatby své sestřenice v letní „vesničce“ na ostrově Martha’s Vineyard. Dříve tu trávila s celou svou rozvětvenou rodinou každé léto. Od doby, co jí před dvěma lety zemřela sestra Claire, se na místo bezstarostného oddechu nedokázala vrátit ani ona, ani její rodiče. Teď má navíc Mer čerstvě zlomené srdce. Co ji na ostrově čeká? Dokáže se zapojit do všeobecné zábavy?

Některé rány se hojí pomalu a některé se prostě nezahojí nikdy, jen časem přestanou tolik bolet. Kdo pomůže Mer, aby ji tolik netrýznil pohled na místa, která má spojená se svojí sestrou? Zachrání ji hraní hry, v níž byla Claire nepřekonatelná, a podaří se jí ji vyhrát na její počest?

Představa, že bych neměla rodiče nadosah, že bych k nim nemohla jen seběhnout z kopce, ale musela bych si vystačit s telefonem, mě děsila. Jsem v bezpečí, byla má první reakce, když jsem četla rozhodnutí o přijetí. Budu v bezpečí.
Sečteno a podtrženo: Přihlásila jsem se na školu v rodném městě, protože jsem se bála odejít. Má sestra na svém prvním velkém dobrodružství dál od domova umřela, a tak jsem po dobrodružství neprahla. (str. 255)

Smutné podtóny románu ale jen dávají vyniknout tomu, po čem všichni touží, ovšem málokdo to skutečně má: rodinné soudržnosti, vzájemné lásce a toleranci v celé široké přízni. Být součástí rodiny, která vás podrží, když je vám zle, která si umí ze sebe dělat legraci a táhne za jeden provaz. A jako bonus k této pohodě autorka přidává milý romantický příběh rodící se lásky. K. L. Walther píše lehce, svižně, až příběh působí jako přepis skutečných událostí, což, jak sama v poděkování píše, není až tak falešná představa. Onen ostrov skutečně existuje a události svatebního týdne byly inspirovány několika obřady, jichž se autorka zúčastnila. Každopádně román splňuje vše, co od romantické knihy očekáváte.

Zkrátka, jestliže si Léto porušených pravidel vezmete s sebou na pláž, pak než knihu otevřete, pořádně se namažte! Jinak hrozí, že se spálíte, protože od bláznivých her této milé rodinky se jen tak neodtrhnete. Rozhodně budete chtít vědět, kdo vyhraje. Čeká vás pláč i smích v jednom balíčku, takže si připravte i kapesníky na utírání očí. A pokud jste fanoušci Taylor Swift, pak určitě nebude od věci, když si ke čtení pustíte její skladby.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLéto porušených pravidel

Walther, K. L.

Cosmopolis, 2023

Napsat komentář