Cesta kolem světa s historickými romány

cestovani
Dnes vám představíme pět historických románů odehrávajících se v různých částech světa. Můžete jejich prostřednictvím navštívit Japonsko, Egypt, Maďarsko, Argentinu i území dnešní Ukrajiny. Který se stane vaším favoritem?

První kniha osloví především milovníky mangy: Sean Michael Wilson převyprávěl Příběh prince Gendžiho od lady Murasaki. Ocitnete se na japonském císařském dvoře v 10. století.

Tento japonský příběh lásky a intrik a zároveň nejstarší román na světě, vychází vůbec poprvé jako manga! Příběh prince Gendžiho, který napsala lady Murasaki, vypráví o princi a jeho milostných pletkách na japonském císařském dvoře v 10. století.
Princ Gendži se narodil do šlechtického světa plného přepychu a nejrůznějších výsad. Má císařskou krev a je velmi sofistikovaný, ale více než moc Chryzantémového trůnu, která by mu měla po právu patřit, ho zajímají krásné ženy císařského dvora. V bludišti moci se pohybuje šikovně, ale nakonec musí stejně pokaždé naslouchat svému srdci.
Manga obsahuje krásné ilustrace, které v sobě zachycují řadu událostí z Gendžiho života, mimo jiné například:

  • Jak se narodil oblíbené císařově milence Kiricubo, která se pak stala pro Gendžiho ideálem krásy.
  • Jeho celoživotní touhu po Fudžicubo, císařově manželce. Porodila Gendžimu syna.
  • Milostný vztah Gendžiho a Murasaki, neteří Fudžicubo.
  • Srdceryvné období plné strastí a ztrát, které Gendži prožil o samotě.

Gendži je v této manze představen čtenářům jako ideál japonského muže. A přestože se jedná o nejstarší a nejznámější příběh japonské historie, znázornění lásky a zachycení vášně osloví i současné čtenáře. Zároveň může sloužit jako výpověď o tehdejší době a postavení žen, které kolikrát marně hledaly svůj hlas v ryze mužském světě, kde na ně bylo nahlíženo spíše jako na další krásný klenot do sbírky než jako na rovnocenné partnerky.

Příběh prince Gendžiho

Autor: Sean Michael Wilson
Přeložila: Tereza Metyšová

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 190×248 mm
ISBN: 978-80-7413-563-7
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Příběh prince Gendžiho vydalo nakladatelství Zoner Press.

Ukázka z knihy

pribeh_prince_gendziho_ukazka (1)

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorovi

Sean Michael Wilson je skotský autor komiksů z Edinburghu, žije v Japonsku. Napsal přes 40 knih.

Zdroj informací: rijue-japan.org

————————————————

Na konci 19. století se odehrává román Volyňská rapsodie od Anny Strnadové. Autorka vypráví příběh české rodiny, která odešla za blahobytem do carského Ruska (na území dnešní Ukrajiny).

Slibovali jim půdu, a dostali jen dřinu. Volyňští Čechové, kteří na konci devatenáctého století přesídlili do carského Ruska, na území dnešní Ukrajiny, dřou tvrdě od úsvitu do soumraku, aby se uživili, žení a vdávají se z povinnosti a umírají mladí. A osud jim připravuje jednu ránu za druhou – hladomory, války, epidemie, politiku…
Román je působivou, mrazivou, ale zároveň dojímavou románovou kronikou, ukazující na pozadí nelítostných časů v první polovině dvacátého století drsný a krutý život několika generací české rodiny, která se odstěhovala za vysněným blahobytem – a dostala jen utrpení a pocit vykořeněnosti, protože vrátit se už nebylo kam…

Volyňská rapsodie

Autorka: Anna Strnadová

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-257-4145-0
Doporučená cena: 358 Kč

Knihu Volyňská rapsodie vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Nedalo jí to, venku sálalo horko, uvázala si bílý šátek vzadu na uzel a spěchala. Chlapce nechala šestileté Ženi. Zatím spal ve stínu pod hustou korunou jabloně. Děvčátko se přiblížilo po špičkách ke kočárku, nadzvedlo bílou plachetku, která ho chránila před dotěrnými mouchami, a usmálo se. Maličký zrůžověl teplým vzduchem, vypadal jako čerstvě narozený ptáček. Na jaře viděla jednoho vypadlého z hnízda, ještě nebyl ani ochmýřený. Brečela, chtěla ho vrátit nazpět, ale sama cítila, že už mu netluče srdíčko. (str. 9)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorce

Anna Strnadová vystudovala češtinu a francouzštinu na UP v Olomouci. Celý svůj život vyučovala na základních školách a gymnáziu. Psaní se začala věnovat až po odchodu do důchodu. Debutovala povídkovou sbírkou Prohry a novelou V oknech červené muškáty. Její román Maxl žhář byl oceněn Literární cenou časopisu Reflex. Nakladatelství Argo autorce vydalo román z 50. let … stačilo jen říct Jáchymov.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Do Egypta vás zavede Rebecca Michéle. Jaké tajemství skrývá modrý skarabeus, kterého hlavní hrdinka Cleopatra Vansonová dostala darem od otce? To zjistíte v knize Tajemství modrého skarabea.

Píše se rok 1921. Mladá Cleopatra Vansonová žije u své tety, zatímco její ovdovělý otec tráví čas v Egyptě hledáním faraonovy hrobky. Když Cleo dostane zprávu, že otec zmizel, rozhodne se ho najít. Vezme si jako talisman modrého skarabea, dárek od otce, a vydá se na dobrodružnou cestu, aniž by tušila, do jakého nebezpečí se pouští. Modrý skarabeus totiž skrývá temné tajemství.

Tajemství modrého skarabea

Autorka: Rebecca Michéle
Přeložila: Jesika Schaft

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-956-9
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Tajemství modrého skarabea vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Cleo, schovaná za závěsem, stála u okna a dívala se dolů na dvůr. S třaskavým zvukem sem právě přijel černý automobil, řízený Victorem Millianem osobně. Vůz zastavil, Millian vystoupil a hned se mu dostalo přátelského přivítání od Angwina Tredennicka. Cleo nemohla slyšet jejich slova, všimla si však, že se Millian rozesmál. Pak oba zašli do domu.
Sotva už dokázala ovládat svou netrpělivost. Victor Millian před týdnem dopisem ohlásil svůj příjezd. Pro Cleo připojil krátkou zprávu:
Slečno Vansonová, hovořil jsem s Vaším otcem. Dal mi pro Vás dopis s vysvětlením… (str. 1)

Prolistujte si celou ukázku.

O autorce

Rebecca Michéle se narodila roku 1963 v Rottweilu na jihozápadě Německa. Psát začala ještě v mládí a od té doby pod různými pseudonymy vydala už přes čtyřicet románů. Zvlášť v oblibě má britské ostrovy, kde se její příběhy často odehrávají. Od roku 2000 je spisovatelkou na volné noze. Se svou rodinou žije na úpatí pohoří Švábská Alba v jižním Německu.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Děj románu Rebelské srdce je zasazen do Maďarska. Život v komunistické Budapešti není snadný, své o tom ví i hlavní hrdinka Csilla…

Nemůžeš změnit svět. Můžeš jenom přežít v tom, ve kterém žiješ.

Budapeští protéká Dunaj. Csilla ví, že tato řeka má kouzelnou moc — když byla její rodina za druhé světové války v největší nouzi, zachránila je před holokaustem. Jenže to bylo ještě předtím, než se v Maďarsku chopili moci komunisté, než tajná policie odsoudila a zabila její rodiče a než se Csilla dozvěděla pravdu o svém otci.

Teď se Csilla snaží na sebe příliš neupozorňovat, protože má v úmyslu ze země uprchnout. Všechny pečlivě promyšlené plány se však začnou rozpadat ve chvíli, kdy soud její rodiče nečekaně zprostí viny a očistí jejich jména. Tato událost zažehne jiskru a vyvolá plamenné protesty po celém městě. Revolty v okolních zemích východního bloku podnítí v Maďarsku volání po svobodě. Nepokoje rostou a v budapešťských ulicích se zjeví sám anděl smrti. Csilla se musí rozhodnout, jestli uvěří ve znovuzrození své nedokonalé země a bude ochotná riskovat život při její záchraně, nebo jestli ji nechá napospas utiskovatelům.

Rebelské srdce

Autorka: Katherine Locke
Přeložila: Michaela Teličková

Počet stran: 463
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-275-1581-3
Doporučená cena: 469 Kč

Knihu Rebelské srdce vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Když se objevila tajná policie, splynula se společenským uspořádáním tak snadno, až lidé přemýšleli – samozřejmě ne nahlas –, jestli tam náhodou nebyla celou dobu.
Csilla si pamatovala i tohle, zatímco ji tajný policista sledoval cestou městem.
Pamatovala si, jak jí otec sliboval: „Všechno bude zase v pořádku.“
Ale to byla lež, stejně jako tolik dalších věcí, které jí řekl. (závěr 1. kapitoly)

O autorce

Katherine Locke žije ve Philadelphii v Pensylvánii, kde bydlí se svými kočkami a bojuje se závislostí na chai latté. Je autorkou young adult knihy The Girl with the Red Balloon (Dívka s červeným balonkem, 2017), oceněné Sydney Taylor Honor Book a cenou Carolyn W. Field Honor. O rok později na román navázala pokračováním The Spy with the Red Balloon (Špion s červeným balonkem). Kromě young adult knih napsala romány pro dospělé a několik knih pro děti.

Zdroj informací: nakladatelství Host

————————————————

Andrea Yaryura Clark napsala román Noc tisíce hvězd. Hlavní hrdinka Paloma odhaluje zločiny, k nimž došlo v 70. letech 20. století v Argentině – tedy před emigrací její rodiny do USA.

New York, 1998. Santiago Larrea, zámožný argentinský diplomat, se na každoročním večírku po zápase v pólu ocitá v centru pozornosti po boku své ženy Lily a jejich dcery Palomy, vysokoškolské studentky a začínající návrhářky šperků. Ve světě Larreových se zdá být vše dokonalé, dokud se na večírku nečekaně neobjeví jistá žena, kterou zná Santiago z dob univerzitních studií, a neotřese jeho obvyklým klidem. Záhadné poznámky této ženy probudí v Palomě zvědavost ohledně minulosti jejího otce, o níž toho ví jen málo.

Když se rodina vydá do Buenos Aires na Santiagovo jmenování do funkce velvyslance při OSN, je Paloma odhodlána dozvědět se víc o jeho životě v letech předcházejících vojenské diktatuře počínající v roce 1976. S pomocí místního univerzitního studenta Franca, člena aktivistické skupiny HIJOS, jejímiž členy jsou děti desaparecidos neboli „zmizelých“, tedy mužů a žen, kteří byli státem násilně uneseni během argentinské Špinavé války, Paloma spustí řetězec událostí, které v ní nejen rozpoutají pochybnosti o její rodině a identitě, ale také ohrozí její život.

Noc tisíce hvězd

Autor: Andrea Yaryura Clark
Přeložila: Zdenka Lišková

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7625-267-7
Doporučená cena: 469 Kč

Knihu Noc tisíce hvězd vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Stála jsem kousek od hřiště a pozorovala svého otce, Santiaga Larreu, jak na svém koni mocně cválá po boku jednoho ze soupeřů. Na tribunách Southampton Polo Clubu bylo dost místa, ale podobně jako manželky a přátelé hráčů jsem dávala přednost pohledu z úrovně země, kde jsem cítila dusot kopyt, údery pálky o míč a vůni hlíny a trávy. Za hřištěm se rozprostíral výhled na husté lesy, které jako by s každým dalším rokem řídly, protože bohatí Newyorčané dál zaplňovali veškerou volnou plochu a prostor na jižní vidlici Long Islandu obrovskými letními sídly. (začátek 1. kapitoly)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Andrea Yaryura Clark vyrůstala v Argentině uprostřed politického zmatku 70. let, pak se její rodina přestěhovala do Severní Ameriky. Po studiu se vrátila do Buenos Aires. V polovině 90. let dospívaly děti obětí argentinské vojenské diktatury 70. letech a potýkaly se s osudy svých rodin. Několik z nich autorka vyzpovídala a jejich zkušenosti, které nejsou mimo Argentinu příliš známé, se inspirovala ve svém debutovém románu. S manželem, dvěma syny a temperamentním teriérem žije v Brooklynu.

Zdroj informací: andreayclark.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Do které doby a na jaká místa byste se rádi vypravili vy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříběh prince Gendžiho

Wilson, Sean Michael

Zoner Press, 2023

zobrazit info o knizeVolyňská rapsodie

Strnadová, Anna

Argo, 2023

zobrazit info o knizeTajemství modrého skarabea

Michéle, Rebecca

Alpress, 2023

zobrazit info o knizeRebelské srdce

Locke, Katherine

Host, 2023

zobrazit info o knizeNoc tisíce hvězd

Clark, Andrea Yaryura

Metafora, 2023

Napsat komentář