Poznejte katedrálu sv. Víta, Václava a Vojtěcha

katedrala-vyrez
Zajímá vás historie? A české dějiny? Pokud ano, neváhejte se začíst do knihy o katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha! Autoři Jan Royt a Jiří Kuthan vás tímto naším historickým klenotem detailně provedou.

Průvodce svatovítskou katedrálou seznamuje návštěvníky s dějinami, uměleckými poklady a krásnou architekturou tohoto klenotu Prahy i naší země. Publikace sleduje nejprve historický a stavební vývoj katedrály: od rotundy sv. Václava a Spytihněvovy baziliky přes stavbu gotické katedrály za Matyáše z Arrasu, Petra Parléře a jejich nástupců, její úpravy v době renesanční a barokní až po obnovu a dostavbu v 19. a 20. století. Publikace je nepostradatelnou pomocí pro každého, kdo se vydá do pražské katedrály, ať už jako poutník, milovník krásných staveb nebo turista.

Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha

historie – architektura – umělecké poklady
Autoři: Jan Royt, Jiří Kuthan

Počet stran: 136
Vazba: brožovaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-7566-192-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Ukázka z knihy

Zatímco většina evropských katedrál byla budována uvnitř měst, katedrála pražská vyrůstala mimo město, vysoko nad ním, uprostřed areálu Pražského hradu, který byl nejen sídlem vladařů, ale i svého druhu posvátným okrskem s několika kostely – byl tu prastarý kostel Panny Marie, bazilika sv. Jiří, kde byly uloženy ostatky svaté Ludmily, a kostel Všech svatých, při němž Karel Lucemburský zřídil novou kapitulu.

O autorech

Jan Royt je český kunsthistorik a ředitel ústavu pro dějiny umění FF UK. Držitel ceny Josefa Krásy, udělované Uměleckohistorickou společností v českých zemích, členem vědeckých rad řady institucí – Národní galerie, Uměleckoprůmyslového muzea, Ústavu humanitních studií.

Vystudoval Střední zemědělskou technickou školu. Tomuto oboru se věnoval i nadále a roku 1979 získal na Vysoké škole zemědělské v Praze titul Ing. V té době už se začal zabývat dějinami umění. V letech 1979–1983 absolvoval dálkové studium tohoto oboru na FF UK v Praze, které zakončil diplomovou prací na téma Ikonografie Krista ukřižovaného na vinném keři. Tatáž práce byla roku 1984 obhájena jako rigorózní (titul PhDr). Do roku 1990 pak pracoval v pražském nakladatelství Odeon jako redaktor literatury o výtvarném umění, poté se stal odborným asistentem a tajemníkem Ústavu pro dějiny umění FF UK. Zde působí dodnes, od roku 2006 ve funkci ředitele. V roce 1997 se habilitoval na FF UK prací Obraz a kult v Čechách 17. a 18. století, kterou o dva roky později vydalo nakladatelství Karolinum. Roku 2004 byl jmenován profesorem UK pro obor dějiny umění. Působí jako stálý i externí pedagog na řadě vysokých škol – Katolická teologická fakulta UK, Filosofická fakulta Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem aj. Publikoval na dvě stovky monografií a studií v českých i zahraničních (zejména německých, ale i polských či francouzských) sbornících a periodikách, pravidelně se účastní konferencí v ČR, Německu a Polsku.

Zdroj informací: knihkupectví Kosmas

 

Prof. PhDr. Jiři Kuthan, DrSc. je významným historikem umění, vedoucím Ústavu dějin křesťanského umění na Katolické teologické fakultě UK v Praze, zabývá se především architekturou a uměním doby posledních Přemyslovců, Lucemburků a Jagellonců. K jeho významným publikacím z poslední doby náleží Korunovační řád, Královské dílo, Benediktinské kláštery střední Evropy a jejich architektura.

Zdroj informací: knihkupectví Kosmas


Karmelitánské nakladatelství je křesťansky orientované nakladatelství. Na trhu působí od roku 1991 a dosud vydalo více než 1500 titulů. Nejdůležitější částí edičního plánu KNA jsou edice věnované duchovnímu životu. Mezi dlouhodobě nejúspěšnější edice KNA patří edice Karmelitánská spiritualita a Malý duchovní život. Mezi jeho kmenové autory, kterým bylo vydáno více titulů, patří mimo jiné: Anselm Grün, Vojtěch Kodet, Kateřina Lachmanová, Marie Svatošová nebo Max Kašparů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKatedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha
historie – architektura – umělecké poklady

Royt, Jan - Kuthan, Jiří

Karmelitánské nakladatelství, 2023

Napsat komentář