Ženy na hraně

tipy ctvrtek uvodni(1)
Na dnešní poledne jsme pro vás připravili výběr ze tří nových románů, které zaujmou především ženské čtenářky. Bude to totiž pořádná dávka emocí a nudit se nebudete, ať už si z těchto knižních skvostů vyberete jakýkoliv.

V první knize hned zaútočíme rovnou na city. Hlavní hrdinka Daniela nevyrůstá přímo v harmonické rodině a vždy se srpnem se na ni snáší její úzkosti. Ty si s sebou táhne i do dalšího života a později si myslí, že seznámením se Štěpánem bude její nepříjemné minulosti konec. Minulosti se však nelze tak snadno zbavit, ba dokonce se to nemusí podařit vůbec…

Kam až jsme schopni kvůli tomu druhému zajít?
Daniela vyrůstá v rodině, kde ji místo lidí objímají úzkosti. Ty přicházejí s podivnou pravidelností — každý srpen. Slunečné dny pro ni nejsou příjemné, nýbrž bolestivé. Když pak na univerzitě potká Štěpána, myslí si, že svým nepříjemným létům konečně unikne. Netuší však, že téhle minulosti se utéct nedá.
Jakub Stanjura v románu originálním způsobem otevírá závažné téma gaslightingu – zvláštní formy manipulace, která v oběti vyvolává pochybnosti o vlastní racionalitě, paměti i celkovém vnímání reality.

Srpny

Kam až jsme schopni kvůli tomu druhému zajít?
Autor: Jakub Stanjura

Počet stran: 183
Vazba: brožovaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-275-1561-5
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Srpny vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Ne proto, že by měla rozečtené něco obzvlášť zajímavého, ale spíš proto, že je na čtení zvyklá. Text jí pomáhá uspořádat myšlenky ve chvílích, kdy srpen ztěžkne, ztvrdne. Ve chvílích jako teď. Pozoruje dort před sebou. Představuje si, jak asi chutná. Mohla by si dát aspoň kousek, stejně jsou teď všichni zabraní do svých talířů a diskuzí. Nakonec se ale jen natáhne pro sklenici džusu a odvrátí od zákusku zrak. V batohu, kousek od stolu, má schovaný román Na Větrné hůrce. Vzala si ho tajně, jako to dělá s každou knížkou, která patří matce.

Prolistovat si můžete celou ukázku.

O autorovi

Jakub Stanjura (*1995) pochází z Opavy a nyní už několik let žije v Praze. Vystudoval anglistiku a bohemistiku na Univerzitě Karlově, několik měsíců také strávil na studijním pobytu v Anglii. Srpny jsou jeho literárním debutem.

Zdroj informací: Host

————————————————

Emocemi nabitá je i druhá kniha, jejíž hrdinka Marta má čerstvých čtyřicet a kromě dalších mnoha věcí ve svém životě má taky duševní nemoc. Autorka však toto citlivé téma zpracovává s nečekanou lehkostí, jakou bychom u právě takového tématu snad nečekali.

Martě je čerstvě čtyřicet. Dříve psala pro Vogue a chystala se napsat román. Teď tvoří obsah do online magazínu, který nikdo nečte. Dříve žila v divoké Paříži. Teď se skrývá v bezpečí sterilní rezidenční čtvrti v Oxfordu, kde to nesnáší, ale odkud se bojí hnout. Ale bude muset, protože po letech konečně donutila manžela, aby ji opustil, i když ji miluje. Dobře ví, že je s ní něco špatně. Od chvíle, co jí v pubertě poprvé ruplo v hlavě, propadá záchvatům smutku i bezdůvodné krutosti, a žádný doktor ani léky to nespraví. Ale co se stane, až nad ní zlomí hůl i ten poslední člověk, který ji všemu navzdory vždycky držel nad vodou? Tenhle román o lásce, o rodině a jedné duševní nemoci je jako emoční tobogán, z něhož se vám zatočí hlava. Ale díky vtipu a lehkosti, s nimiž Meg Masonová vybírá i ty nejtemnější zákruty rodinného života, je to až podivuhodně povznášející kniha.

Trýzeň a touha

Autorka: Meg Masonová
Přeložila: Michaela Ritter Konárková

Počet stran: 328
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-4106-1
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Trýzeň a touha vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Později, když jsme byly obě ve spárech puberty, matka prohlásila, že jelikož Ingrid je evidentně obdařená poprsím, musíme jen doufat, že já budu inteligentní. Ptaly jsme se jí, co je lepší. Odpověděla, že je lepší mít buď obojí, anebo nic z toho, jedno bez druhého je vždycky smrtící. Se sestrou vypadáme stejně. Obě máme příliš hranaté čelisti, ale podle matky nám to nějak projde. Vlasy mají tendenci cuchat se nám oběma, obvykle jsme je měly dlouhé a podobně špinavě blond, až do mých devětatřiceti, kdy mi jednoho rána došlo, že tu čtyřicítku už nezastavím. Odpoledne jsem si je nechala ostříhat po tu příliš hranatou čelist, přišla jsem domů a odbarvila si je peroxidem ze samoobsluhy. Ingrid se u mě zrovna stavila a dopotřebovala zbytek. Obě jsme dost bojovaly s údržbou. Ingrid pak prohlásila, že by snad bylo jednodušší mít další dítě.

Můžete si přečíst kompletní ukázku.

O autorce

Meg Masonová je australská novinářka a spisovatelka. Začínala v londýnských Timesech, zakrátko psala i pro New Yorker, GQ či Sunday Telegraph. Její texty se objevují v časopisech Vogue, Stellar, Elle či Marie Claire. V knižní prvotině z roku 2012 Zopakuj to laskavěji zachytila formou vtipných zápisků zážitky z raného mateřství, následoval román Budeš máma. Skutečnou senzací se stala její třetí kniha Trýzeň a touha, která jí krom nespočtu nadšených čtenářských ohlasů vynesla nominaci na Women’s Prize for Fiction a cenu za nejlepší beletristickou knihu v British Book Awards. Tento skvěle napsaný příběh jedné potrhlé rodiny a zmařeného manželství nabízí ojedinělou směs ostrého humoru a vyhrocených emocí všeho druhu, a v ničem neuhýbá před bolestivými tématy dneška. Je plný lásky, ale připouští, že za jistých okolností i ta největší láska ztratí dech. Po přečtení zůstává záhada, jak se proboha Meg Masonové podařilo skloubit v jednom příběhu tolik legračních a smutných věcí?

Zdroj informací: Argo

————————————————

V posledním příběhu potkáme hned dvě ženy. Vlastně tři… Čerstvou vdovu Elizabeth a mladší Lucy. Obě jsou na tom v životě podobně i když každá z jiného důvodu. Dohromady je svede Jo, matka Lucy, která žije poklidným životem důchodkyně s netradičním koníčkem: za každého počasí chodí v noci plavat do chladného moře. Mohl by snad tento její rituál pomoci Elizabetz a Lucy najít životní rovnováhu?

Čerstvě ovdovělá Elizabeth O’Sheaová proklíná na hřbitově svého muže. Více než třicet let manželství si byla jistá, že zná Erika skrz na skrz. Až nyní zjistila svůj omyl: kvůli Erikovým utajeným dluhům jí hrozí, že na stará kolena přijde o střechu nad hlavou i přilehlou ordinaci. O generaci mladší Lucy na tom není o moc líp, i když z úplně jiných důvodů. Rozvod a roky dřiny v hektické nemocnici ji přivedly na pokraj sil. A stejně jako Elizabeth hledá východisko. Dvě ženy v nesnázích svede dohromady Lucyina matka Jo, která se ochotně nechává vtáhnout do starostí ostatních. Ta jediná působí dojmem, že má život pod kontrolou. Důchod tráví v útulném domku ve společnosti koček a každý den, bez ohledu na počasí, se oddává stejnému rituálu – nočnímu plavání v chladném moři. V jeho náruči se může smát, plakat a odplavit své obavy. A myslet jen na to, co by mohla změnit k lepšímu. Do temnoty šeptá své přání, sen o daru pro Lucy a Elizabeth, který by jim ráda zanechala. Dějištěm románu je vesnice v hrabství Mayo na západním pobřeží Irska, autorčin rodný kraj s divokou přírodou. Před našima očima vyvstávají zelené kopce a rašelinitá pole, cítíme pronikavou vůni oceánu, slyšíme vítr a neustálý křik racků a kolih poletujících nad vlnami.

Dámský klub půlnočního plavání

Autorka: Faith Hoganová
Přeložil: Josef Novotný

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 120×195 mm
ISBN: 978-80-7260-565-1
Doporučená cena: 357 Kč

Knihu Dámský klub půlnočního plavání vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

Ať byla Elizabeth jakákoli, nikdy nebyla zbabělá. A tak sebrala síly a s myšlenkami na nejhorší rázně složku otevřela. Papíry držela pohromadě drátěná sponka. Elizabeth okamžitě poznala smlouvy týkající se domu a povědomou mapu, která zpod nich vyčuhovala. Hranice pozemku byly vyznačeny rovnou čárou, zakreslenou dnes již vybledlým inkoustem. Pod těmito dokumenty bylo množství dopisů, většinou adresovaných jejich právníkovi nebo od něj přijatých. Jedním z dokumentů byla – to Elizabeth překvapilo – Erikova poslední vůle. Netušila, že kdy nějakou sepsal. Datum bylo nedávné, jen pár měsíců předtím, než umřel.

O autorce

Faith Hoganová (*1969) se narodila v irském hrabství Mayo. Vystudovala anglickou literaturu a psychologii na Dublin City University a získala postgraduální titul na University College v Galway. V roce 2016 debutovala knihou Ženy mého muže, v níž se několik sokyň snaží vyrovnat s náhlou smrtí milovaného muže, přičemž navazují nepravděpodobné přátelství. Faith Hoganová patří k nejprodávanějším irským autorkám beletrie pro ženy, dosud napsala devět románů, z nichž se některé umístily v první desítce bestsellerů v USA, Velké Británii, Austrálii a Kanadě. Současně píše pod jménem Geraldine Hoganová sérii kriminálních příběhů Corbally, odehrávající se v Limericku. Spisovatelka žije na západním pobřeží Irska se svým manželem a čtyřmi dětmi. V místní krajině a přírodě se často inspiruje.

Zdroj informací: Prostor


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Který příběh by nejvíce zajímal právě vás?
Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSrpny

Stanjura, Jakub

Host, 2023

zobrazit info o knizeTrýzeň a touha

Masonová, Meg

Argo, 2023

zobrazit info o knizeDámský klub půlnočního plavání

Hoganová, Faith

Prostor, 2023

Napsat komentář