Krev přece není voda

Dokud_nas_krev_nerozdeli-nahled
Když jezdíme na dovolenou do Chorvatska, možná už většinu z nás ani nenapadne připomenout si, že kdysi bylo součástí Jugoslávie. Vždyť je to více než třicet let, co se uměle vytvořené soustátí rozpadlo…

A že ten rozchod byl velice bouřlivý! Vždyť se nejrůznější bratrovražedné konflikty táhly od roku 1991 (válka ve Slovinsku) až po rok 2001 (válka v Makedonii). Pokud vás historie tohoto koutu Evropy zajímá, ale nechcete číst jen suchá encyklopedická fakta, pak sáhněte po napínavé beletrii z pera českého autora Petra Opršala. Ten totiž svůj thriller Dokud nás krev nerozdělí, který vydalo nakladatelství Cosmopolis, postavil právě na historických reáliích Srbska a Chorvatska.

Hlavním hrdinou příběhu zachycujícího vyšetřování vraždy je advokát Željko Zorgić, který se čerstvě těší z penze. Dostane ovšem zvláštní zakázku, která ho zaujme jako zajímavý rébus: klientka Jasna by chtěla znát pravdu, kdo jmenovitě zabil jejího dědu Gorana. Goran se stal jednou z mnoha obětí nacionálního masakru v Ogorlići v roce 1991. Jde vůbec s odstupem takřka třiceti let zjistit jména účastníků a usvědčit toho, jehož ruka držela zbraň v konkrétním případě, když už ani dům, v němž byla mrtvola nalezena, nestojí?

„…Celé dvacáté století a zejména tady na Balkáně je plné obětí ideologií všech barev. A jednou z nejhorších je nacionalismus, respektive šovinismus. Tenhle virus se napasuje na všechno. Dokonce i na náboženství. Je to brácha populismu.“ (str. 181)

Željko a jeho dcera Nela se pouští do pátrání, které může být pořádně nebezpečné, neboť národnostní otázky jsou stále velmi citlivé téma a bývalí příslušníci povstaleckých armád obzvlášť ostří hoši. Jenže co když v tomto případě nešlo o rasově motivovaný zločin, ale o soukromou mstu, vraždu ze zášti, která se jen měla schovat v tom nepočítaně velkém množství mrtvých?

Autor nevypráví jen ve dvou časových rovinách, jak by se nabízelo (rok 1991 a současnost), ale jeho záběr je mnohem hlubší. Přibližuje čtenářům i život lidí na tomto území za druhé světové války a prostřednictvím deníkových záznamů pokračuje i děním po ní. Proč je důležité znát všechny tyto kontexty? Kdo jsou lidé, kteří se v průběhu vyprávění objevují, a jaký mají význam pro Željkovo pátrání, to se čtenář dozví až v samotném finále napínavého příběhu.

Asi se chvílemi budete ztrácet v tom, kdo je kdo, ale pokud se nenecháte odradit a trpělivě si počkáte, vše bude v pravý čas odhaleno. Možná jen samotný závěr knihy mi přišel maličko uspěchaný, jakoby autor už ztratil chuť se rozepisovat podrobněji, protože čtyři sta stran už mu přišlo hodně. Nevím, šlo-li o záměr, ale přišlo mi škoda napínavé mozaikové vyprávění takto utnout.

Kniha se mi četla vcelku pomalu, protože neznám nejen tyto končiny, natož pak dějiny, ani dávnější, ani současnější. Na zlo, obzvlášť, když se netýká nás samotných, rychle zapomínáme. Musela jsem si tedy dopřát čas, abych všechno vstřebala.

Pokud vás, stejně jako mě, zajímá, proč si český archivář, historik a právník v jedné osobě Petr Opršal vybral takovéto téma a prostředí pro svoji knihu, pak vězte, že jeho manželka je Chorvatka. Věřím tudíž tomu, že se možná v knize odráží i život skutečných lidí, nejen vymyšlených postav na pozadí dějinných událostí.

Osobně doufám, že Petr Opršal pro své hrdiny ještě nějaké případy napíše, protože jsem si je oblíbila. Jak Željka, tak Nelu i zbrklou Jasnu bych určitě ráda sledovala zase někdy příště v akci. I jejich osobní životy mají prostor na nějaký další vývoj a prostředí, v němž se běžně pohybují, je pro české čtenáře atraktivní. Jen bych se pro neznalé přimlouvala za malý slovníček, neb ne všechny chorvatské výrazy jsem byla schopna při čtení rozklíčovat.

Chystáte-li se na dovolenou zrovna do Chorvatska, pak si neobvyklý thriller provoněný pršutem přibalte s sebou. Rozhodně to bude stylové a současně poučné čtení pro chvilky na pláži. Ale knihu doporučuji ke čtení i těm, kteří stejně jako já tráví dovolenou doma.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDokud nás krev nerozdělí

Opršal, Petr

Cosmopolis, 2023

Napsat komentář