Přemoci strach

Ztracena_kapitola-nahled
Strach má velké oči a moc člověka úplně ochromit. Může nás dokonce okrást o celý život. I proto je dobré se vlastním strachům postavit.

Britská novinářka žijící ve švýcarském Lausanne Caroline Bishop píše o jídle, cestování a umění pro různá periodika. Román Ztracená kapitola vydaný v nakladatelství Metafora v překladu Marie Frydrychové je její teprve druhou knihou. V ní plně zúročila své zkušenosti s výše uvedenými oblastmi a navíc přidala i něco ze znalostí historie, především pak dějin ženské emancipace.

Hlavními hrdinkami jsou ženy – studentky dívčí školy v roce 1957 a pak hned tři generace žen v roce 2019 – zestárlá někdejší studentka a matka s dcerou, současnou studentkou. Autorka tak ukazuje, jak se proměnily možnosti děvčat stejného věku v odstupu více než šedesáti let. V poválečné společnosti stále byly hluboce zakořeněné předsudky vůči něžnému pohlaví, jež je stavěly do předem vymezených rolí manželek a matek. Škola měla dívky pouze připravit v souladu s těmito požadavky. Například pro slečny z vyšších vrstev se za naprosto nevhodné považovalo, aby se věnovaly technických oborům…

Oproti tomu ze současné linky děje vyplývá, že jediná omezení dívek nyní jsou ta, která si dají jen ony samy – jejich boje se strachy svými i svých rodičů, které se na ně mohou přenést. Ale v každé době tu pořád zůstává možnost vzpoury – vzbouření se proti konvencím, očekáváním okolí i společnosti. A právě o takových ženách, které to dokázaly, vypráví román Ztracená kapitola.

„Musíš přijít na to, jaký je rozdíl, když tě někdo tlačí do věcí, které doopravdy nechceš dělat, a tím, když máš příliš velký strach dělat věci, které upřímně chceš.“ (str. 180)

Autorka stvořila silné hrdinky, které dokáží určovat svůj osud samy, i když je to mnohdy stojí vysokou cenu. Každá z nich zaplatila své „školné“: ať již jako svobodná matka v době, kdy vdát se bylo téměř povinností, nebo rozpadem manželství, či se musela vyrovnat se ztrátou blízkého člověka… Ukazují, že se lze odrazit ode dna a využít šanci na nový začátek. Ztracená kapitola také ukazuje sílu ženského přátelství, které, když je třeba, překoná i dlouhá léta odloučení.

Zajímavě vystavěný příběh se skládá z historické linky představované románem Takové jsme byly, a současné road movie za ztraceným přátelstvím a sebevědomím. Necháte-li se unášet vyprávěním Caroline Bishop, ocitnete se v upjaté dívčí škole, která pěstí správné mravy, ale i v tvůrčí linorytové dílně, v níž se osmdesátiletá Florence snaží otevřít zraněnou duši  mladičké Alice. Vydáte se na cestu do historie i do Francie, a možná přijdete na to, že jediné, co vám brání jít si za svými sny, jsou jen vaše strachy a předsudky. A že pokud seberete odvahu, můžete dokázat velké věci.

Pokud hledáte příjemného společníka na dovolenou či k domácímu krbu, pak by román Ztracená kapitola mohl být tím pravým. Propracovaný, napínavý příběh nemusí být čistě jen pro čtenářky, ale má potenciál zaujmout všechny, které dokáže nadchnout odvaha a síla ženy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZtracená kapitola

Bishop, Caroline

Metafora, 2023

Napsat komentář