Zahrajte si o román spojující historii s mytologií

baje-o-hadim-srdci-perex
Jakub Szela byl sice reálnou postavou, ale Radek Rak jeho skutečný příběh okořenil dávkou mytologie. Ponořte se do dávných dějin Haliče, kde se mísí skutečné historické události a postavy s legendami.

Mýty a historie dávné Haliče

Radek Rak se ve svém románu noří do mytologie dávné Haliče, v níž historické postavy a události obrůstají legendami.

Sledujeme osudy mladého Jakuba Szely, který se stane zbojníkem a vůdcem selské vzpoury proti šlechtě v roce 1846. Rakova kniha však čtenářům mnohem spíše než historická fakta přibližuje potřebu mýtu a mytického vyprávění, jíž se moderní společnost vzdaluje. Pohybujeme se v ní na pomezí dějin a mytologie – zdánlivě mrtvé věci ožívají, do osudů lidí zasahují víly a moudří hadi. Zároveň však příběh Jakuba Szely vypráví o sociální nespravedlnosti, což je aktuální snad v každé době. Radek Rak napsal román o dobru a zlu, které se skrývá v každém z nás, o nerovných příležitostech, o Haliči a Polsku – a to vše nezvykle barvitým jazykem.

 

Báje o hadím srdci

Autor: Radek Rak

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Michala Benešová
Počet stran: 448
Vazba: pevná
Vydáno: 6/2023
ISBN: 978-80-275-1579-0

Přečtěte si více o knize Báje o hadím srdci, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. A nezapomeňte také na ukázku.

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

 

O autorovi

Radek Rak (nar. 1987) je jedním ze zástupců nové generace polské fantastiky. Vystudoval veterinární lékařství na univerzitě v Lublinu. Pravidelně přispívá povídkami do časopisu Nowa Fantastyka. Debutoval románem Kocham cię, Lilith (Miluju tě, Lilith, 2014), následně vydal román Puste niebo (Prázdné nebe, 2016), za který byl nominován na cenu Janusze Zajdla, ale velký úspěch zaznamenal až díky románu Báje o hadím srdci (2019), za který obdržel mnohé žánrové i nežánrové ceny včetně Nike.
(Zdroj informací: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Báje o hadím srdci

Jakub Szela byl zbojníkem a vůdcem selské vzpoury proti šlechtě, která proběhla v Haliči v roce 1846, ale v knize Radka Raka nenajdete popsaný pouze jeho skutečný osud. Polský spisovatel Radek Rak totiž reálné historické události a postavy okořenil dávkou mytologie. Do jejich osudů tak zasahují víly a další nadpřirozené bytosti a příběh přibližuje potřebu mytického vyprávění, které se dnešní společnost vzdaluje.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Báje o hadím srdci vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Báje o hadím srdci
probíhá od 4. do 17. srpna 2023.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 romány Báje o hadím srdci

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBáje o hadím srdci

Rak, Radek

Host, 2023

Napsat komentář