Sci-fi procházka

sci-fi prochazka uvod(1)
Na čtvrteční poledne jsme si pro vás připravili krátkou literární procházku mezi oblíbenými sci-fi příběhy. Poznejte společně s námi knižní novinky, mezi nimiž najdete i stálice tohoto žánru z řad českých spisovatelů.

Bratři Strugačtí mají v literatuře už jasné renomé a milovníkům sci-fi je jistě není třeba představovat. Líbit by se vám mohlo i nové vydání tohoto už velmi známého díla těchto ruských autorů.

V polovině 22. století dosáhla pozemská civilizace vrcholu svého rozvoje – technologického, kulturního i mravního. Lidé zapomněli, co jsou to války, nemoci či hlad. Jejich kosmické lodě brázdí galaxii a hledají dosud neobjevené planety a civilizace. Skupina historiků ze Země si zřídila základnu na planetě, jejíž lidské obyvatelstvo se nachází na úrovni pozdního středověku. Jeden z těchto průzkumníků, Anton, působí v království Arkanar, kde vystupuje pod maskou urozeného šlechtice. Obklopen bídou se v tomto špinavém a krutém světě pokouší najít a ochránit jiskérky světlé budoucnosti – budoucnosti, která se na jeho rodné planetě stala skutečností. Jako historik zná dějinné zákonitosti a ví, že se pokrok nedá uspíšit. Vládne sice mocí, která se v Arkanaru zdá být bezmála božská, ale je svázán neúprosnými pravidly. Z plamenů tmářství smí zachránit jen hrstku vyvolených… Je těžké být bohem představuje jeden z nejznámějších a nejpůsobivějších románů rusky psané fantastiky, srovnatelný snad pouze s Piknikem u cesty od stejných autorů.

Je těžké být bohem

Autoři: Arkadij a Boris Strugačtí
Přeložil: Konstantin Šindelář

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7684-143-7
Doporučená cena: 429 Kč

Knihu Je těžké být bohem vydalo nakladatelství Triton

Autoři

Arkadij a Boris Strugačtí jsou ruští spisovatelé, světově uznávaní v žánru sci-fi. Známí romány jako například Piknik u cesty, Poledne 22. století, Je těžké být bohem nebo Špunt. Všechny tyto knihy (kromě Pikniku u cesty) se odehrávají ve 22. století ve Světě Poledne nazvaného podle povídkového sborníku. Psali i humorněji pojatá díla, například novely Pondělí začíná v sobotu a navazující Pohádka o Trojce. Kvůli svému satirickému pohledu na sovětskou byrokracii v kombinaci s pohádkovými a absurdními motivy však na sebe upoutali větší pozornost sovětských cenzorů a s cenzurou pak měli problémy i nadále. Bratři Arkadij a Boris Strugačtí byli vždy vnímáni jako nedělitelná autorská dvojice. Jejich postavy nejsou žádní velcí hrdinové. Prožívají velká dilemata, která nemusí ovlivnit pouze je, ale třeba celý národ, který si to ani neuvědomuje. Strugačtí jsou jedni ze zakladatelů moderního žánru sci-fi.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Podobně jako u první knihy, je na tom i český spisovatel Ondřej Neff, jehož jméno příznivcům sci-fi literatury nebude neznámé. Užijte si jeho novinku, kterou výborně doplňuje brilantní obálka Karla Jerieho.

Koncem 20. století zbudovali Číňané na Měsíci závrtnou pevnost Ostrov nesmrtelných. Starožitníci Kuba Nedomý a jeho druh Dědek Čuchák s podporou wudanské bojovnice Su Wang-li po téhle záhadě marně pátrali, až vše upadlo do zapomnění. Při tom by i zůstalo, kdyby Bagdádský kalifát neumístil nad měsíční habitat Arkádii svůj Oblak a pomocí chapadel z ní nevysával čím dál větší kvanta energie. To, co nejdříve vypadá jako předmět zájmu milovníků historie, se náhle stává klíčem k dalšímu osudu měsíčních habitatů. Karty jsou rozdány tak, že Bagdádský kalifát vyhraje a Měsíc ovládne. V cestě jeho plánům už stojí jen tvrdohlavost Kuby Nedomého a neobyčejné vlastnosti kyborga Dědka Čucháka, napůl člověka a napůl robota s mozkem napojeným na lunární informační síť. Zvítězí zrada a prodejnost zbabělců, nebo důvtip podpořený mečem zkušené bojovnice.

Ostrov nesmrtelných

Autor: Ondřej Neff
Ilustroval: Karel Jerie

Počet stran: 456
Vazba: vázaná
Formát: 155×210 mm
ISBN: 978-80-7588-466-4
Doporučená cena: 479 Kč

Knihu Ostrov nesmrtelných vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

K naší branži patří i vypomáhání historii, řeknu to slušně. Nebo falšování artefaktů, jak by to nazval náš přítel kapitán Mantella z arkadské policie. Najednou bylo všude plno zaručeně pravých paměťových disků a printů s mapami. Podstrkávali jsme si je navzájem, i z naší dílny pár takových kousků vypadlo. Byla to honička za fantomem a falešných stop přibývalo. A taková výprava džípem do horoucích pekel (pokud se dá tohle přirovnání na měsíční povrch použít) byla nákladná záležitost. Podnikli jsme jich s Dědkem celkem šest a bez opakovaných finančních injekcí Su Wang-li bychom skončili někde na stavbě. Bylo to hodně únavné a k ničemu to nevedlo. Po šestém fiasku pravil Dědek: „Ostrov nesmrtelných je podvod. Není žádný Penglai. Ztratili jsme čas i peníze. Když spočítám náklady, byli bychom ve ztrátě, i kdybychom čínskou pevnost našli.“ Vždycky má všechno dobře spočítané. Vedle mozku Kazimira Pruse má Dědek Čuchák ve své karbonitové lebce ještě přídavný mozek na fluidním principu, speciálně vytuněný doktorem Kurzem, naším dvorním údržbářem.

K dispozici máte ke stažení celou ukázku.

O autorovi

Ondřej Neff (*1945) se narodil v Praze. Svoji první sci-fi napsal v deseti letech, žánru se věnuje celoživotně. Dává přednost klasické dobrodružné hard sci-fi kam patří i novinka Ostrov nesmrtelných spadající do arkadského cyklu. Tam patří také knihy Měsíc mého života, Rock mého života, Hvězda mého života, Ultimus či Hu! Povídky dědka Čucháka. Pozornost i mezi čtenáři mainstreamu vyvolala antiutopie Tma. Kratší texty publikoval v řadě povídkových sbírek jako Vejce naruby, Zepelín na Měsíci, Bůh s. r. o. aj. Je celoživotním fanouškem Julese Verna, deset jeho románů převyprávěl pro novou čtenářskou generaci. Mezi nimi například Pět neděl v balou nebo Tajuplný ostrov. K nim přidal vlastní steampunkovou trilogii Tajemství pěti světadílů. Napsal také „černou komedii“ Rekvalifikační kurz. Ondřej Neff žije nedaleko Prahy. Pod vlivem své ženy, herečky Ljuby Krbové, vyměnil karate za čínské tchaj-ťi a místo na motorce jezdí na elektrokole. Rád fotí, chodí se psy do lesa a na svém web-magazínu Neviditelný pes strká nos do politiky. Pro cyklus Arkádie chystá nový román, a co bude dál, se teprve uvidí.

Zdroj informací: Mystery Press

Ilustrátor

Karel Jerie vystudoval na Akademii výtvarných umění v ateliéru Antonína Střížka a Michaela Rittsteina v letech 1999–2005. Je znám jako autor komiksových alb jako Oidipus Rex a Šifra mistra Hanky (v spolupráci s Tomášem Hibi Matějíčkem). V roce 2010 vydal knihu Lovecká sezóna, která obsahuje jeho práce (obrazy a komiksy), a spolupracoval na sbornících Inseminátor a O (ne)mrtvých. Ilustroval také komiks Pavla Kosatíka Češi 1968 nebo komiksovou knihu Candide. V roce 2008 získal první cenu na Mezinárodním komiksovém festivalu v polském Lodži za svůj komiks o historii českého komiksu, Sbohem má lásko. Také spoluzaložil občanské sdružení na podporu komiksu SEQENCE v roce 2006 a stal se členem SVU Mánes od roku 2008. V roce 2011 vystavoval své malby a ilustrace s tématikou pravěku v Galerii města Trutnov. Jerieho tvorba se vyznačuje výrazným vizuálním stylem a často se zabývá tématy jako jsou lidské vztahy, sexuality, zvířata a lidské postavy.

Zdroj informací: graciano.cz

————————————————

Na závěr dnešního výběru se skví jedna dáma, jejíž tvorba byla oceněna cenou Magnesia Litera. Je vidno, že i čeští autoři mají na poli sci-fi své nezastupitelné místo.

Když se össenská Loď vynoří z R-A prostoru mrtvá, pro Össeany je to důvod ke smutečním obřadům – a pro Pozemšťany drama. Členové posádky, kteří katastrofu přežili, mají být obětováni. Církev se nehodlá vzdát tisíciletých tradic kvůli životům několika lidí z planety, která se jim podřizuje čím dál víc. Skutečně budou Pozemšťané mlčet i tentokrát? Copak nikdo nedokáže Össeany zastavit? Lucas Hildebrandt pokusy o záchranu ignoruje. Necítí se jako hrdina, který by měl jednat: je jen stínem svého dřívějšího já, zbavený vůle, závislý na össenských drogách, vyhořelý. Sám už od sebe nic nečeká. A přesto je to právě on, kdo dokáže postřehnout podstatné věci. Uvědomuje si projevy yantrünu, Vidění, Čtvrté složky Pětice. Tuší, že smrt Lodi je předzvěstí mnohem zásadnějších změn – změn, vůči kterým jsou Pozemšťané slepí. Hrozba, o které se mluví v össenských Knihách, je tady.

Tam ve vesmíru už to začalo.

Mycelium IV: Vidění

Autorka: Vilma Kadlečková

Počet stran: 488
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3636-4
Doporučená cena: 598 Kč

Knihu Mycelium IV: Vidění vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Össeané nevypadali, že by Stafforda chtěli nechat v soukromí klábosit. Pobočník odblokoval přepážku kódovanou mikrodou a pak všichni vstoupili do místnosti a utvořili kruh kolem stěn. Stafford je následoval. Zadíval se na Pozemšťany usazené v nejvzdálenějším koutě. Při všem tom rozruchu se chvatně začali zvedat. Tak tady byli: šestice členů posádky, čtyři muži a dvě ženy, lidé, které on osobně přenechal zrůdám

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Vilma Kadlečková je česká spisovatelka sci-fi a fantasy. Vlastním jménem Vilma Klímová absolvovala střední ekonomickou školu a obor vědecké informace a knihovnictví na Filozofické fakultě Karlovy univerzity. Studium zahradní architektury na MZLU Brno z rodinných důvodů nedokončila. Po letech strávených v Brně a kratším pobytu v Anglii žije v Praze. Počátkem 90. let spolupracovala na vzniku hry Dračí doupě, při založení klubu Hexaedr a v nakladatelství Altar. Poté nastoupila jako redaktorka do nakladatelství Harlequin. Od narození dětí pracuje z domova také jako překladatelka. Za poslední, osmý díl ságy Mycelium obdržela Cenu Magnesia Litera za fantastiku.

Zdroj informací: Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která sci-fi zastávka by se líbila právě vám?
Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJe těžké být bohem

Strugačtí, Arkadij a Boris

Triton, 2023

zobrazit info o knizeOstrov nesmrtelných

Neff, Ondřej

Mystery Press, 2023

zobrazit info o knizeMycelium IV: Vidění

Kadlečková, Vilma

Argo, 2023

Napsat komentář