Vyhrajte publikaci o významné kapitole amerických dějin

velka-siouxska-valka-perex
Indiánské války v sedmdesátých a osmdesátých letech devatenáctého století jsou významným obdobím americké historie. Přestože konflikt mezi Indiány a bílými přistěhovalci měl relativně málo obětí, následné změny pro poražené byly obrovské.

Nejen o bitvě u Little Bighornu

Málokterá problematika dějin amerického kontinentu přitahuje takovou pozornost české veřejnosti jako otázka vztahů mezi Indiány a bílým obyvatelstvem Ameriky, kromě jiného tvořící součást historie tzv. Divokého západu. Indiánské války sedmdesátých a osmdesátých let devatenáctého století byly završením procesu, jenž začal už objevením Ameriky či přinejmenším založením prvních anglických kolonií a znamenal nahrazování lovu, sběru a primitivního zemědělství zemědělstvím intenzívním, popřípadě jinými ekonomickými aktivitami. Velká siouxská válka, jejíž součástí byla bitva u Little Bighornu, kde utrpěla americká armáda největší porážku v bojích s Indiány, pak může sloužit v mnoha ohledech jako názorná ukázka způsobu válčení i výsledků střetnutí. Přinesla relativně malé ztráty na životech, přitom však dalekosáhlé změny pro poražené. Z plání přilehlých hor zmizeli indiánští lovci a přišli horníci, farmáři a chovatelé dobytka. Sedící býk, vítěz nad Custerem, odešel do Kanady a vrátil se k vystupování ve sbírce kuriozit. Jeho smrt v roce 1890 pak symbolizuje definitivní konec jednoho období dějin amerického kontinentu.

 

Velká siouxská válka

Autor: Prof. PhDr. Josef Opatrný CSc.

Vydalo: nakladatelství Epocha
Počet stran: 400
Vazba: pevná
Vydáno: 7/2023
ISBN: 978-80-278-0123-7

Přečtěte si více o knize Velká siouxská válka, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Epocha.

Nakladatelství Epocha ve stávající podobě existuje a vydává od října roku 2002. Navazuje na činnost stejnojmenného subjektu, který vznikl roku 1996. Jeho ediční profil byl tehdy vyhraněný, soustředil se na historii prezentovanou životopisnými monografiemi významných postav českých, ale i světových dějin. V roce 2002 se Epocha rozšířila a její ediční záběr se rozrostl o další žánry a s tím se rozšířila i autorská základna, která se neomezuje jen na domácí zdroje.

 

Vyhrajte knihu Velká siouxská válka

Střety původních amerických obyvatel a bílých přistěhovalců znamenaly nejen značné ztráty na životech, ale především s sebou přinesly dalekosáhlé změny pro poražené. Indiánské lovce totiž nahradili horníci, farmáři a chovatelé dobytka. Smrt Sedícího býka se pak stala symbolickou tečkou za jednou z nejvýznamnějších kapitol dějin amerického kontinentu. Pokud vás zajímá téma indiánských válek a období Divokého západu, tak by vám nemělo v knihovně chybět druhé přepracované vydání knihy Josefa Opatrného.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Epocha vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Velká siouxská válka vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Velká siouxská válka
probíhá od 28. července do 10. srpna 2023.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Velká siouxská válka

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVelká siouxská válka
Nejen sedící býk, generál Custer a bitva u Little Bighornu 1876

Opatrný, Josef

Epocha, 2023

Napsat komentář