Tipy pro samozásobitele

zkvasenozahradkanahled
Dnešní knižní tipy vás provedou světem samozásobitelství. Zjistěte, jak pěstovat nejrůznější plodiny na balkoně. Nebo se s dvojicí zkušených autorů naučte, jak správně po domácku kvasit potraviny a jak z fermentovaných produktů vytvořit plnohodnotné jídlo!

Kniha Fantastická zahrádka na balkoně od kolektivu autorů vám ukáže, jak si vytvořit svůj malý ráj na zemi, tedy na balkoně! V knize naleznete tipy na to, jak si i v bytě vypěstovat čerstvé bylinky, krásnou zeleninu, ovoce či květiny. Také se v jednoduchých krocích naučíte, jak plodiny sázet, jak se o ně starat a jak je sklízet. Ideální čtení pro všechny nadšence, kteří nemají zahradu, ale i tak se chtějí ponořit do tajů zahradničení!

Fantastická zahrádka na balkoně

Šťavnatá sklizeň po celý rok
Autoři: kolektiv autorů
Přeložil: Jan Matuška

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-271-3615-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Fantastická zahrádka na balkoně vydalo nakladatelství Grada.

Povalovat se v křesle na balkoně, popíjet bylinkový čaj a pak natáhnout ruku a utrhnout si čerstvou jahodu… Ráj na zemi? Ne, ráj na vašem balkoně!
Představujeme vám fantastickou balkonovou zahrádku, díky níž vykouzlíte i na svém malém prostoru u bytu křupavou zeleninu, čerstvé bylinky, ale třeba i stín a spoustu vůní léta.
Dozvíte se, co všechno pro svou balkonovou zahrádku potřebujete. Naučíte se sázet, starat se o zeleninu, ovoce i bylinky – vše jednoduše v několika málo krocích. Můžete se inspirovat 9 tematickými výsadbami na balkoně, v dalších 7 bodech se dozvíte vše o sklizni.
Přivítejte na svém balkoně:

  • čerstvou zeleninu po celý rok,
  • květiny přívětivé k včelkám,
  • omamně vonící bylinky,
  • sladké jahůdky a další dobroty!

Ukázka z knihy

ukazka-sklizen

 

Stáhněte si celou ukázku.

O nakladateli

Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

————————————————

Dvojice Vladimír Sojka a Zuzana Ouhrabková vám ve své společné knize Zkvašeno poví všechno důležité o domácím kvašení! Nechte se inspirovat řadou skvělých receptů na zdravá a chutná jídla, jež zvládnou i úplní začátečníci. Kvašením totiž můžete získat širokou škálu nových chutí, a tudíž i receptů! Na domácí kvašení navíc nepotřebujete žádné speciální nástroje, znalosti ani talent. Stačí vám zvídavost a radost objevit něco nového, co bude lahodit vašim chuťovým pohárkům. Zjistíte také vše o mikrobech a jak z fermentovaného jídla sestavit výživné a bohaté jídlo. Tak hurá do toho!

Zkvašeno

Kuchařka na doma
Autoři: Vladimír Sojka, Zuzana Ouhrabková

Počet stran: 312
Vazba: brožovaná
Formát: 210×240 mm
ISBN: 978-80-756-5939-2
Doporučená cena: 598 Kč

Knihu Zkvašeno vydalo nakladatelství Jota.

Všechno, co potřebujete vědět o domácím kvašení.
Kuchařka na doma plná úžasných receptů na rychlá, zdravá a chutná jídla i pro začátečníky.
Kvašení a kysání patří pravděpodobně k nejstarším způsobům konzervace jídla a získávání nových chutí. Jen si představte toho pračlověka, který nechal stát omylem přes den obilnou kaši v teple, napršelo mu do nasbíraných malin nebo zapomněl rybičky v nádobě s mořskou vodou a našel je až za pár týdnů. Zvědavý pračlověk ochutnal (v případě nakvašené kaše ji teda ale ještě musel upéct) a ejhle – objevil malinové víno, rybí omáčku a kváskové pečivo.
A to je právě jedno z kouzel kvašení – na domácí přípravu nepotřebujete moc věcí, nic extra nemusíte umět a možnosti jsou tak široké, že určitě najdete něco, co vám bude chutnat. Nebojte se selhání a hlavně se do toho pusťte. S touto knihou získáte představu o tom, co znamená živit člověka i jeho mikroby, jak si připravovat smysluplné a široce využitelné fermenty a sestavovat z nich plnohodnotné pokrmy. Cílem každého receptu pak je, aby jídlo hotové do pár minut bylo i chuťově bohaté, plné textur a vůní a bylo synbiotické, čili aby obsahovalo zásadní podíl doporučené denní porce vlákniny a zároveň i živé mikroorganismy.
Vláďa i Zuzka toto téma doslova žijí každý den už více než deset let a předkládají své zkušenosti s oblíbenými fermenty a recepty, bez kterých už si svoje každodenní jídlo nedovedou představit.
Máte touhu začít a nevíte, ze kterého konce to vzít? Nebo už jste něco zkusili, ale nedaří se? Udělejte to jednoduše. Zvládli to pralidé, zvládnete to taky!

Ukázka z knihy

Uznáváme, někomu může připadat neměnnost výrobku a spoleh na stále stejnou chuť a vůni jako dobrý záchytný bod ve složitém vesmíru. V tomto směru nemusí domácí fermentace poskytnout úplně tu nejlepší oporu v jistotách, ale pokud jste mlsní, zvědaví a nechcete se nechat omezovat stále stejnou chutí uzenin, sýrů, konvenčních limonád, prachbídného chleba, unylých jogurtů a octových sterilovaných zelenin, poskytnou vám mikrobi, kteří kolem vás poletují soustavně a zdarma, nepřebernou škálu chutí, vůní, vjemů, textur, nemravných zápachů a jiných, česky řečeno, funky feelingů.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorech

Vláďa Sojka po většinu své pracovní kariéry pracoval jako IT technik, nikdy se nevzdal myšlenky na práci s potravinami. Ba co víc – radost s potravinami. Mezi instalacemi operačních systémů a programováním objevoval zákonitosti pečení chleba, kysání zelí a nakládání misa. Když ve svých čtyřiceti letech seznal, že bylo dost trápení s technikou, přesunul se k potravinám naplno, založil si malý e-shop s fermentačními kulturami, pořádá workshopy a s oblibou přednáší na téma Ne všechny bakterie jsou zlé. Vláďa žije v Berouně, a když zrovna nekrmí a nepoklízí ve své mikrobiologické ZOO, zabývá se psaním, pracuje u kávovaru či fotografuje houby.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

Zuzana Ouhrabková vystudovala psychologii a pracuje pro neziskové organizace Sananim a Post Bellum. Před mnoha lety v polských Sudetech ochutnala barszcz wigilijny a začala číst Sandroa Katze. A byla ztracená, kolonizovaná mikrobiálními kulturami a začala je zkoušet chovat a pak o jejich chovu psát blog. Bez krásných fotek, s dlouhými texty a snahou o podložené informace, i tak se ten blog chytil. A od té doby Zuzku tato obskurní záliba v oprašování mikroorganismů nepustila.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

O nakladateli

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikuje tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zajímáte se o domácí pěstování plodin a fermentování? Napište nám svůj názor v komentářích. 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZkvašeno

Ouhrabková, Zuzana - Sojka, Vladimír

Jota, 2023

zobrazit info o knizeFantastická zahrádka na balkoně
Šťavnatá sklizeň po celý rok

Grada, 2023

Napsat komentář