Buď jako kočka!

proti_srsti
Co se stane, když si nešťastně zamilovaná žena pořídí jako novou společnici kočku? Její život bude mnohem veselejší! A hlavně zjistí, že se od kočky může hodně naučit…

Román o milostných vztazích a kočkách nazvaný Proti srsti napsala novinářka, literární redaktorka a spisovatelka Klára Mandausová. Ačkoli dlouho toužila stát se učitelkou, nakonec vystudovala VŠE a nastoupila do MF Dnes. Po pár letech vyměnila práci v deníku za lifestyle časopis Marianne a magazín Forbes. Nyní pracuje v nakladatelství Mladá fronta. A píše i knihy – Proti srsti je již její desátá kniha. Jako námět si tentokrát vybrala soužití ženy a kočky. Sama je velkou milovnicí zvířat: kromě zlatého retrívra Arnošta žije s několika kocoury, které společně s dcerou adoptovaly z útulků. Dobře tedy ví, co od těchto zvířat čekat.

Do útulku se vydá i hlavní hrdinka knihy Proti srsti Miloslava: její novou kamarádkou se stává kočka jménem Macour. Jak už to v románech bývá, Miluna nemá ve vztazích příliš štěstí. Je svobodná a bezdětná. Od rozchodu s přítelem Jiřím uplynulo deset let a od té doby se jí dlouhodobý vztah navázat nepodařilo. Ačkoli se jí matka pokoušela dohodit mnoho mužů, žádný ji nezaujal. Miluna totiž i po letech stále myslí na Jiřího. Chce skoncovat se svou osamělostí, a tak dostane spásný nápad: kdo jiný zažene všechny smutky a splíny z nepovedených vztahů lépe než roztomilé zvířátko? Nutno podotknout, že Milunina představa o soužití s kočkou se od skutečnosti značně liší…

Věci nejsou někdy takové, jakými se zdají být. (str. 22)

Jestli i vy máte doma nějaké zvíře, jistě si někdy říkáte, co si o vás a vašich činech myslí. Pokud si přečtete Proti srsti, možná se to dozvíte. Autorka vybrala zajímavý námět, který jistě nadchne milovníky zvířat (a nejen je). Macour si jako mnoho ostatních koček dělá, co chce, a svou majitelku příliš neposlouchá. Jízlivé komentáře Macoury vás určitě pobaví. Má totiž názor na vše, co Miluna udělá: rýpe, popichuje a nadává.

Někdy se Miluně zdálo, že má ne jednu, ale deset až patnáct koček. Byla všude. Hlavně tam, kde být neměla. (str. 41)

Vlastně by si Miluna z chování své kočky měla vzít příklad: sama bere až příliš ohledy na ostatní a potlačuje své vlastní potřeby. Proč se pořád ohlíží na to, zda druhé neurazí, neotravuje či nedostane do úzkých? Macour ví, co chce. S nikým se moc nemaže a pozná, jak to s ní kdo myslí. Možná by se i Miluna měla naučit přemýšlet kočičím způsobem!

Seš krapet hloupoučká a neumíš to s chlapama. Navíc na nich stavíš celej svůj svět. Vzpamatuj se, jinak tady s tebou nevydržím. A je ti snad jasný, kdo půjde, že? (str. 56)

Jak se Milunin život změní od chvíle, kdy se členem její domácnosti stane kočka? Právě díky ní se po letech zase setká s Jiřím. Pracuje totiž jako veterinář a momentálně zaskakuje za kolegu v místě Milunina bydliště. Stane se Macour záminkou k častějším návštěvám veterinární ordinace? Jak dopadne setkání s osudovou láskou? A co si o Jiřím myslí Macour? Vše se dozvíte!

Jestli ho chceš, tak udělej všechno proto, abys ho měla. Anebo nech věci plynout, ono se to nějak vyvrbí. (str. 85)

Zápletka není příliš originální (nešťastně zamilovanou ženu najdete snad v každém románu), ale zpracování se autorce povedlo. Příběh napsala z pohledu hlavní hrdinky a doplnila ho komentáři její kočky. Vtipnými hláškami se to v něm jen hemží: já jsem se zasmála řadě trefných kočičích postřehů a čtení jsem si opravdu užila. Hlavně kočkomilové by si tuto knihu z produkce nakladatelství Motto neměli nechat ujít – nejspíš se v postavě Miluny a její kočky sami poznají.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProti srsti

Mandausová, Klára

Motto, 2023

Napsat komentář