Zasoutěžte si o rozhovor nejen o udržitelném zemědělství

sedlak-pod-milesovkou-perex
Vysychání krajiny a nedostatek vody jsou v posledních letech velkým tématem. Klimatické změny s sebou přináší řadu problémů, kterým musí zemědělci a lesníci čelit. Jak se s novými výzvami vyrovnat?

Rozhovor s nejznámějším českým zemědělcem

Jak se po roce 1989 změnil český venkov a kterým výzvám čelíme v souvislosti s vysychající krajinou? Nejen o těchto otázkách přemítá Daniel Pitek, soukromý zemědělec, lesník, aktivista a autor nesmírně populárního blogu. Kvalita půdy, ochrana vodních zdrojů, klimatické změny, stav českých lesů, dostupnost potravin – to vše jsou témata, která jsou aktuálnější než kdy dřív. Pokud chcete skutečně pochopit zákonitosti přírody i moderního zemědělství, máte nyní jedinečnou příležitost.

 

Sedlák pod Milešovkou

Autoři: Petr Havel, Daniel Pitek

Vydalo: nakladatelství Vyšehrad
Počet stran: 216
Vazba: pevná
Vydáno: 1/2023
ISBN: 978-80-7601-743-6

Přečtěte si více o knize Sedlák pod Milešovkou, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. A prohlédněte si také ukázku.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

Souvislosti: Typy půd a jejich schopnost zadržovat vodu

Půda na zemědělských pozemcích má pro někoho možná překvapivě velmi rozdílnou schopnost zadržovat vodu. Rozdíly v této schopnosti jsou přitom, jak uvádí Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, téměř dvacetinásobné. Vůbec nejvyšší schopnost zadržet vodu mají černozemě, a to v průměru 3500 kubíků vody na hektar zemědělské půdy. To je významně více než u běžné půdy (kambizem), které je schopná zadržet zhruba 1400 kubíků vody na jednom hektaru, stejně jako takzvaná hydromorfní půda (glej). Smytá půda (regozem) pak dokáže zadržet pouze 800 kubíků vody na hektaru zemědělské půdy a mělká půda, nazývaná také „ranker“, jen 200 kubíků vody. Velmi významný vliv má ale také utužení půdy, obvykle opakovanými přejezdy těžké zemědělské techniky, přičemž utužení půdy snižuje potenciál zadržení vody přibližně o polovinu. Utužením je přitom v ČR ohroženo přibližně 40 procent zemědělských půd. (str. 69))

 

Vyhrajte knihu Sedlák pod Milešovkou

Daniel Pitek je soukromý zemědělec a lesník a mimo jiné se také aktivně zasazuje o to, aby v naší krajině zůstávala tolik potřebná voda. Kolem Milešovky vytvořil desítky tůní a rybníků a snaží se veřejnost informovat o tom, jak důležité je šetrně hospodařit a chránit životní prostředí namísto bezhlavého stavění hal na zemědělské půdě. Pokud jsou vám jeho názory blízké, můžete si přečíst více v knize, do které Petr Havel sepsal svůj rozhovor s Danielem Pitkem.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Sedlák pod Milešovkou vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Sedlák pod Milešovkou
probíhá od 2. do 8. července 2023.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Sedlák pod Milešovkou

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSedlák pod Milešovkou – Pestrá krajina proti změně klimatu
Rozhovor s Danielem Pitkem

Havel, Petr – Pitek, Daniel

Vyšehrad, 2023

Napsat komentář