Slova mají moc

Spionka_v_knihovnenahled
Knihovníci hledají tajemství vetkané do slov a snaží se uchovat dávné vzpomínky pro ty, kteří přijdou po nich. Nebojují fyzickými zbraněmi, přesto mohou být hybnou silou společnosti.

Asi máte za to, že přeháním, a máte pravdu – v současnosti znamená knihovník něco jako archivář, tedy jen uchovává, co jiní zachytili ve svých dílech. Ale například v časech druhé světové války svojí prací přispěli k jejímu ukončení! Že netušíte jak? Začtěte se do napínavého historického románu americké autorky Madeline Martinové s názvem Špionka v knihovně, a hned budete mít jasnější představu. Knihu vydalo nakladatelství Cosmopolis v překladu Marcely Nejedlé stejně jako předchozí titul stejné autorky Poslední knihkupectví.

Román se odehrává od roku 1943 na dvou místech současně. V portugalském Lisabonu, v němž se na neutrálním území válkou zmítané Evropy hromadili uprchlíci, a také ve francouzském Lyonu, v prostředí francouzského odboje. Na post zpravodajky v Lisabonu nastoupí americká knihovnice Ava Harperová – dívka toužící přispět svým dílem k ukončení války. Mezitím v Lyonu Hélène Bélangerová zjišťuje, že její manžel, který jí zakazoval jakýkoli protiněmecký projev, až jej pokládala za zbabělce, nebyl tím, kým se zdál! Stačí pak jedno rozhodnutí a ze spořádané občanky je rázem aktivní členka hnutí odporu.

Obě ženy – Ava i Hélène (ukrývající se pod jménem Elaine) – pracují ze všech sil na tom, aby Německo bylo poraženo. Co na tom, že jsou tzv. slabé pohlaví, ne všechen boj se odehrává na bojištích prostřednictvím zbraní. Ony mají své dovednosti a mohou přispět k tzv. informační válce. Neboť i slova mají svou nezastupitelnou moc. Ať již pravdivé informace, nebo naopak dezinformace – obojí správě využité může být silným nábojem.

Zajímavý příběh z války představuje vliv médií a odhaluje jeden z pozapomenutých aspektů válečného dění. Navíc autorka stvořila silné hrdinky, které si svou osobností získají pozornost čtenářů. Uchvátí je zejména jejich odvaha postavit se problémům čelem. Nejen, že s kuráží stojí proti nepřátelům, ale dovedou se postavit i svým vlastním traumatům a děsům.

I když je román fikcí, autorka se inspirovala fakty. Opravdu hnutí odporu ve francouzském Lyonu vydávalo noviny a skutečně velké množství knihovníků pracovalo na tom, aby se informace z okupovaných území dostávaly za jejich hranice. Věnovali se ale také dokumentaci dopisů, deníků a svědectví těch, kteří neměli to štěstí, aby přežili a mohli vyprávět svým potomkům.

„Myslím, že současnost, ve které žijeme, je zítřejší historií. Ptáte se, jestli je to důležité. Je to výchova pro naši budoucnost, abychom se poučili z chyb, které se staly teď, a abychom nikdy nedopustili, aby zvěrstva, jako je tohle, pokračovala nebo se opakovala.“ (str.192)

Pokud máte rádi napínavé historické příběhy, které zároveň čtenáře seznamují s nějakými zapomenutými fakty, pak byste čtivý román Špionka v knihovně neměli minout.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠpionka v knihovně

Martinová, Madeline

Cosmopolis, 2023

Napsat komentář