Obyčejný román o obyčejných lidech

masove-kulicky-se-slehackou-perex
Práce v nadnárodních obchodních řetězcích není zrovna velké terno. Aspoň tak se to může jevit zvenčí. Jaké je to ale uvnitř?

Román s názvem Masové kuličky se šlehačkou už svým názvem a obálkou vyvolává ve čtenáři dojem, že půjde o velkou legraci. Ovšem znalci díla autora knihy Vítězslava Jareše (*1969) asi tuší, že obal knihu nedělá a že mají od obsahu očekávat více než jen vtipkování na adresu nejmenovaného severského obchodního řetězce.

Vítězslav Jareš je oblíbených autorem detektivních románů (12. 12., Vor v zakone, Intrikáni, Všichni proti všem), což je žánr, na kterém se podílí i jako televizní a filmový scénárista. V knihách se však zaměřuje i na neviditelné stránky života (Hlavní role, Holky se čtečkou) – co se ukrývá za úsměvem filmové hvězdy, co za fasádou prodavaček… A právě do této kategorie spadá i v květnu v nakladatelství Cosmopolis vydaná novinka Masové kuličky se šlehačkou.

Děj se poněkud tříštivě odehrává v zákulisí obchodního domu s nábytkem a drobnostmi pro domácnost Linea. Čtenář má šanci nakouknout do jeho každodenního chodu z pohledu nastupujícího zaměstnance (Martiny), zneuznaného tvůrce reklam (Viktora) i zkušených harcovnic (Uršuly, Jindry). Zjistí, že za jejich postoji i náladami vězí víc, než se zdá. Například „Popelka“ musí řešit problémy s autistickým synem i nevěrným manželem, „Superstar“ zase neobvyklý vztah se svým otcem… Každý si nese nějaké své břímě a práce ve velkém kolektivu mu může buď ještě přitížit, nebo naopak pomoci. Občas stačí drobný impulz a věci se začnou měnit.

Což ovšem jako zákazníci většinou nemáme šanci pochopit, leckdy se ani nedokážeme vcítit do druhých, ale zato je snadno dokážeme posoudit a odsoudit jen na základě jejich interakcí s námi. Možná právě takový obyčejný román o obyčejných lidech, kteří se perou o své „lepší“ na světě, by nám mohl pomoci prohlédnout, abychom druhé tak snadno neházeli do jednoho pytle…

Pokud budete od knihy Masové kuličky se šlehačkou očekávat třeskutý humor, či snad nějakou úžasnou romantiku, pak asi budete zklamáni. Jestliže vás však baví sledovat všední osudy obyčejných lidí, s jejich vzestupy i pády, pak vás obsah potěší.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMasové kuličky se šlehačkou

Jareš, Vítězslav

Cosmopolis, 2023

Napsat komentář