Role matky v rodině i společnosti

matka
Dnes je Den dětí a my se vám proto rozhodli představit knihy zabývající se ženstvím a vztahem matky s dítětem. Nejprve se začtěte do knihy, která zkoumá ženství a archetyp ženy jako matky napříč kulturami. Potom si přečtěte publikaci o tom, jak je důležité tvořit bezpečné vazby s dětmi a jak jich dosáhnout.

Již klasická kniha Velká matka od psychologa Ericha Neumanna zkoumá fenomén tzv. Velké matky z pohledu mytologie, umění, záznamů a rituálů a snaží se tomuto archetypu ženy porozumět napříč kulturami. Zabývá se různými zobrazeními žen od bohyní po zvířata a také ukazuje vztahy matky k dítěti a jeho až metafyzické přesahy. Publikace potěší (nejen) pro všechny nadšence do historie, antropologie či mytologie!

Velká matka

Fenomenologie ženských forem nevědomí
Autor: Erich Neumann
Přeložil: Petr Patočka

Počet stran: 620
Vazba: vázaná
Formát: 145×195 mm
ISBN: 978-80-7530-368-4
Doporučená cena: 500 Kč

Knihu Velká matka vydalo nakladatelství Malvern.

Tato přelomová a dnes již klasická kniha zkoumá Velkou matku jako prvotní obraz lidské psychiky. Renomovaný analytický psycholog Erich Neumann zde čerpá z rituálů, mytologie, umění a záznamů snů a fantazií, aby prozkoumal, jak byl tento archetyp navenek vyjádřen v mnoha kulturách a obdobích od pravěku. Ukazuje, jak byla žena reprezentována jako bohyně, monstrum, brána, strom, měsíc, slunce, loď a každé zvíře od hadů po ptáky.
Neumann vnímá univerzální zkušenost matky jako vyživující i děsivou; zakořeněnou v dialektickém vztahu rostoucího vědomí, symbolizovaného dítětem, k nevědomí a neznámu, symbolizovaného Velkou matkou.

O autorovi

Erich Neumann byl německý psycholog, filozof, spisovatel a žák Carla Junga.

O nakladateli

Nakladatelství Malvern vzniklo na konci 90. let minulého století. Těžiště vydavatelské činnosti tvoří západní spirituální tradice, mystika, religionistika, alchymie, hermetismus, literární věda, kulturní antropologie, knihy mezioborové, umělecká beletrie a poezie, přírodní vědy, knihy pro děti a rodiče a dílo filosofa a biologa Zdeňka Neubauera.

————————————————

John Bowlby vám ve své knize Vazby ukáže, jak důležité je pro děti citové přilnutí zejména ve vztahu k instinktivní potřebě ochrany. Toto přilnutí hledá dítě skrze fyzickou blízkost. Svoje potřeby pak projevuje různými způsoby od pláče až po úsměv. Nejlepší reakcí je pohlazení, mluvení apod., čímž dáte dítku najevo, že tu pro něj jste a že mu nic nehrozí. Díky tomuto procesu se vytvoří tzv. bezpečná vazba, která je nesmírně důležitá pro psychiku a vývoj dítěte. Kniha je ideální pro všechny rodiče a pečující osoby.

Vazba

Teorie kvality raných vztahů mezi matkou a dítětem
Autor: John Bowlby
Přeložil: Ivo Müller

Počet stran: 632
Vazba: brožovaná
Formát: 144×230 mm
ISBN: 978-80-262-2023-7
Doporučená cena: 699 Kč

Knihu Vazba vydalo nakladatelství Portál.

Dnes již klasická kniha pojednává o procesu citového přilnutí a dokazuje, že tendence dítěte ke vztahové vazbě je instinktivní odpovědí na potřebu ochrany. Dítě vyhledává tělesnou blízkost matky nebo jiné blízké pečující osoby a projevuje svoji potřebu emočně – pláčem, křikem, úsměvem. Jako odpověď se mu dostává hlazení, kolébání, krmení, mluvení apod., čímž mu matka poskytuje péči a bezpečí a odstraňuje jeho úzkost z ohrožení. Tak vzniká tzv. bezpečná vazba. Bowlby zastává názor, že dítě, které tuto vazbu nemá, bude projevovat známky deprivace.

Ukázka z knihy

Chování i těch nejjednodušších živočichů je nesmírně složité. Systematicky se liší mezi příslušníky různých živočišných druhů a méně systematicky i mezi jedinci v rámci téhož druhu. Navíc, chování jedince v dospělosti je jiné než jeho chování v mládí a rovněž se liší podle ročního období, den ode dne, minutu od minuty. Přesto v chování existuje mnoho pravidelností a některé tyto pravidelnosti jsou tak nápadné a pro přežití jedince i druhu tak důležité, že si vysloužili pojmenování „instinktivní”.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

John Bowlby (1907–1990) získal vzdělání na University of Cambridge a University College Hospital v Londýně. Po ukončení studia lékařství se specializoval na dětskou psychiatrii a psychoanalýzu. V roce 1946 nastoupil na Tavistockou kliniku, kde pracoval s dětmi, jež často neměly možnost vyrůstat v pevném vztahu s rodiči a v době dospívání se u nich rozvinulo delikventní chování nebo jiné problémy. Bowlby vycházel z psychoanalýzy, dítě vnímal jako bytost se silnými pudy a pudové jednání viděl jako přirozený nástroj pro zvýšení šance dítěte na přežití. Zásadním pudem je právě přimknutí k matce. Bowlbyho výzkumy a publikace podnítily dalekosáhlé změny ve způsobu péče o děti a přispěly k radikálně novému pohledu na sociální a emoční vývoj člověka.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

O nakladateli

Portál byl založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu apod., rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti, 4 periodika – Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8. Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zajímají vás dějiny mateřství a jak tvořit bezpečné vztahy s dětmi? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVelká matka
Fenomenologie ženských forem nevědomí

Neumann, Erich

Malvern, 2023

zobrazit info o knizeVazba
Teorie kvality raných vztahů mezi matkou a dítětem

Bowlby, John

Portál, 2023

Napsat komentář