Islandské mrazení

island-nahled
Vydejte se do mrazivých končin Islandu, ze kterých jen tak neuniknete! Nejprve vás čeká temný příběh plný krve a prapodivných nevysvětlitelných událostí. Dále se začtěte do chladného, ale humorného příběhu o islandském „šerifovi“, který se rozhodne přijít všemu zlu na kloub!

Pustá islandská divočina, všudypřítomný sníh a chlad a nekončící série podivných událostí. Touto atmosférou vás dostane nová kniha Kořist od známé islandské autorky Yrsy Sigurdardóttir. Proč se ztratila čtyřčlenná skupinka turistů? Proč vyrazili mimo civilizaci a skoro nazí? Co se děje na radarové stanici na pobřeží Stokksnes? Na to bude hledat odpovědi záchranářka Johanna a její pátrací tým. Čtení jako stvořené pro všechny nadšence severské krimi!

Kořist

Autorka: Yrsa Sigurdardóttir
Přeložila: Lucie Korecká

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7625-201-1
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Kořist vydalo nakladatelství Metafora.

V nehostinných podmínkách islandské ledové pustiny se ztratí čtyřčlenná skupinka turistů. Co je přimělo vyrazit za tak drsných podmínek zcela mimo civilizaci? A proč opustili bezpečí srubu takřka nazí? Záchranářka Johanna a její kolegové z pátracího týmu jsou povoláni do akce a narážejí na velice podivné stopy. Na osamocené radarové stanici na pobřeží Stokksnes mezitím dochází k nevysvětlitelným, hrůzu nahánějícím událostem. Rudá kaluž krve uprostřed nedotčeného sněhu, dětská botička pohřbená desítky let pod zemí, život dobrovolně ukončený v mořských vodách hluboké skalní průrvy. Sníh nepřestává padat a tajemných událostí přibývá, jako by je mrazivé počasí přitahovalo… Po skončení série Freyja & Huldar přichází Yrsa Sigurdardóttir s děsivě obrazným příběhem plným bizarních nevysvětlitelných jevů, zasazeným do nejopuštěnější islandské divočiny, ze které bez ohledu na počasí ucítíte mráz pod kůží.

Ukázka z knihy

Nikde ani stopy po člověku. Všechno zahaloval zářivě bílý netknutý sníh. Nezahlédli jediného živého tvora a ani je to příliš nepřekvapovalo – v takové pustině by v nynějších mrazech přežilo jen málokteré zvíře. O tom se přesvědčili na vlastní oči, když cestou objevili mrtvou ovci. Byla skoro celá zavátá a kůži vyčnívající zpod sněhu pokrývaly zmrzlé chuchvalce vlny. Ovce, které se z této oblasti nepodařilo na podzim zahnat do ohrad, nemohly dopadnout dobře. Byl to ponurý pohled, takže se u ní dlouho nezdrželi. V nastalé situaci už pro to ubohé zvíře stejně nemohli nic udělat.
Uprostřed pláně stál působivý dřevěný srub. Vybledlý nátěr pamatoval lepší časy, dřív bývala barva určitě sytější a povrch méně matný. Navzdory ošumělému vzhledu však budova ostře kontrastovala se svým okolím. Mechově zelená a hnědočervená ve sněhobílém světě.

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Yrsa Sigurðardóttir (1963) je celosvětově uznávaná islandská autorka detektivní a thrillerové literatury. V roce 2005 vydala svůj první detektivní román Poslední rituál (Metafora, 2007), který jí okamžitě vysloužil přídomek „královna severské krimi“ a který znamenal začátek oceňované série s právničkou Tórou Gudmunsdóttir.
Své postavení jedné z nejlepších detektivních autorek současnosti upevnila řadou samostatných thrillerů, jež byly dosud přeloženy do více než 30 jazyků, a především pak v roce 2014 románem DNA (Metafora, 2017), prvním dílem volné série s dětskou psycholožkou Freyjou a detektivem Huldarem. Na ten hned o rok později navázala druhým dílem Černá díra (Metafora, 2018) a posléze třetím dílem Katarze (Metafora Grada, 2019).

Zdroj informací: nakladatelství Metafora

O nakladateli

Nakladatelství METAFORA bylo založeno v roce 2001 a od té doby vydalo několik set titulů všech žánrů. K vydaným beletristickým titulům patří mimo jiné knihy Dana Browna, bestseller Jíst, meditovat, milovat či knihy islandské autorky Yrsy Sigurdardóttir. V oblasti poznání je METAFORA vydavatelem knih takových autorů, jako je Elizabeth Haichová, Judy Hallová či Anthony Wiliam.
V lednu 2019 spojila METAFORA síly s Nakladatelským domem GRADA a společně pokračují ve vydávání krásných i poučných knih pod značkou METAFORA. S knihami z METAFORY je čas číst, snít a žít.

————————————————

Samozvaný šerif Kalmann Ódinsson je trochu svéráz, který se potlouká po nejsevernějším cípu Islandu, v pláních loví polární lišky a v moři zase žraloky. Jednoho dne však narazí na podivnou kaluž čerstvé krve. A to by to nebyl Kalmann, aby se nerozhodl vzít vše do svých rukou! Vyzbrojí se šerifskou hvězdou, kovbojským kloboukem a starou mauserovkou a je odhodlán přijít všemu zlému na kloub! V nové knize Joachima B. Schmidta s názvem Kalmann se tak snoubí islandský chlad s jistou dávkou humoru.

Kalmann

Autor: Joachim B. Schmidt
Přeložila: Marta Eich

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 120×195 mm
ISBN: 978-80-7260-537-8
Doporučená cena: 397 Kč

Knihu Kalmann vydalo nakladatelství Prostor.

Černý humor, kaluž krve a samý sníh! Na román, označovaný jako islandské Fargo, jen tak nezapomenete!
Kalmann Ódinsson je samozvaný šerif ze skomírající vesnice na nejsevernějším cípu Islandu. Lidi mají za to, že se mu někdy kolečka v hlavě točí pozpátku, ale on si o tom myslí svoje. Den, co den se toulá po okolních pláních a loví polární lišky. V moři klade návnady na gigantické žraloky, jejichž maso fermentuje a dělá ten druhý nejlepší hákarl na celém ostrově. Jednoho mrazivého dne objeví na sněhu čerstvou kaluž krve. Došlo snad k vraždě? Kalmann je odhodlán odhalit pravdu za každou cenu – v kovbojském klobouku, se šerifskou hvězdou a starou mauserovkou. A díky své prosté moudrosti a odvaze čistého srdce dokáže všechno zlé zvrátit. Ne, nikdo se nemusí ničeho obávat, Kalmann má vše pod kontrolou!

Ukázka z knihy

Kéž by tu se mnou byl dědeček. Vždycky věděl, co dělat. Klopýtal jsem po nekonečné pláni Melrakkaslétta, hladový, vyčerpaný, celý od krve, a přemýšlel jsem, co by asi dědeček udělal. Nejspíš by si nacpal dýmku a počkal by, až tu kaluž krve pomalu překryje sníh, s klidem by pozoroval dopadající vločky, aby se ujistil, že už ji nikdy nikdo nenajde.
Kdykoli se vyskytl nějaký problém, zapálil si dýmku, a jakmile nás zahalil nasládlý kouř, nic už nevypadalo tak zle. Možná by se dědeček rozhodl, že o tom nikomu neřekne. Šel by domů a víc by se tím nezabýval. Protože sníh je sníh a krev je krev. A když někdo beze stopy zmizí, je to především jeho problém. Před vchodem do našeho domku by si dědeček dýmku vyklepal o podrážku, žhavý popel by zhasl ve sněhu a tím by celá věc skončila.
Ale byl jsem tam nahoře úplně sám, dědeček teď žije sto třicet jedna kilometrů daleko a túru zasněženým vnitrozemím Melrakkaslétty už dávno nezvládne. Takže mi chyběl i kouř z jeho dýmky, a protože sněžilo a všechno kromě rudé kaluže se třpytilo bíle a nebylo slyšet jediný zvuk, připadal jsem si jako poslední člověk na celém světě. A když jste poslední člověk na celém světě, jste rádi, že to můžete někomu říct. Tak jsem to nakonec řekl, a začaly problémy.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Novinář a spisovatel Joachim B. Schmidt (*1981) vyrostl jako syn farmáře ve švýcarském ve švýcarském kantonu Graubünden, odkud přesídlil na Island, a od roku 2007 žije s rodinou v Reykjavíku. Je autorem několika románů a povídek, vede cestovatelský blog a pracuje jako turistický průvodce po Islandu. Jeho román Kalmann (PROSTOR 2023) zaznamenal velký čtenářský úspěch a obdržel řadu významných ocenění, např. německou cenu Crime Cologne Award. Také Schmidtovy předchozí prózy se odehrávají na Islandu a nešetří napětím a černým humorem: U pobřeží (In Küstennähe, 2013), U stolu sedí voják (Am Tisch sitzt ein Soldat, 2014) a Šepot mechu (Moosflüstern, 2017). Dosud poslední autorovo dílo Tell (2022) je moderním zpracováním mýtu o legendárním švýcarském lidovém hrdinovi Vilémovi Tellovi.

Zdroj inforamcí: nakladatelství Prostor

O nakladateli

Nakladatelství PROSTOR vzniklo v prosinci roku 1989 jako přímý pokračovatel samizdatové edice Prostor a stejnojmenné revue, která vycházela od roku 1982 v nepravidelných periodách. Nakladatelství se hlásí k hodnotám evropského liberalismu. Vedle beletrie se orientuje na historii a kulturní dějiny s přesahem do ostatních společenskovědních oborů.
V hlavní ediční řadě vycházejí díla, jejichž autory nakladatelství považuje za kmenové a zároveň čtenářsky nejúspěšnější – jde například o prózy německého spisovatele Bernharda Schlinka či romány Američana Paula Austera. Vedle zahraničních prozaiků jsou zastoupeni i domácí autoři, například Edgar Dutka, Eda Kriseová, Lenka Procházková, Jan Vávra či Martin Komárek.

Na českou i světovou historiografii je zaměřena edice Obzor. V edici Střed, orientované na současnou moderní beletrii a esejistiku, vycházejí mj. prózy světoznámého rakouského spisovatele Thomase Bernharda, eseje Gillesa Lipovetského, tvorba Jeana Améryho a dalších autorů. Edice Dílo Milady Součkové uvedla ve třinácti svazcích kompletní prozaické, básnické a dramatické dílo této velké české spisovatelky.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Máte rádi severské krimi a všudypřítomnou mrazivou atmosféru? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKořist

Sigurdardóttir, Yrsa

Metafora, 2023

zobrazit info o knizeKalmann

Schmidt, Joachim B.

Prostor, 2023

Napsat komentář