Miroslav Tyrš v dějinách umění

sokol mezi obrazy u vod(1)
Miroslava Tyrše většina z nás zná jako vedoucí osobnost hnutí Sokol. Mimo jiné byl ale také historikem umění a kultury a prvním profesorem dějin umění na české části Karlovy Univerzity. V díle Karla Stibrala se tak můžete seznámit i s touto stránkou jeho osobnosti.

Monografie se věnuje teorii a dějinám umění, estetice a umělecké kritice Miroslava Tyrše (1832–1884), který je sice všeobecně znám jako zakladatel a vedoucí osobnost Sokola, ale byl také historikem umění a kultury, estetikem a prvním profesorem dějin umění na české části Karlovy univerzity v Praze. Monografie představuje a analyzuje jeho rozsáhlé dílo, které zůstalo ve stínu tělocvičného hnutí. I toto hnutí, společenství, bylo ovšem jeho chápáním kultury a umění silně ovlivněno – Tyrš do Sokola integroval i vzory antického Řecka a důsledně usiloval o renesanci ideálu kalokagathie. Díky tomu se věnoval nejen estetické teorii tělesných cvičení a gymnastiky, ale i teorii umění a stal se prvním českým kritikem zaměřeným výhradně na výtvarné umění. Kniha se proto pokouší jeho názory, rozptýlené v řadě teoretických textů i uměleckých kritik, představit uceleněji a také je zasadit do kontextu dobových názorů, z nichž čerpal.

Sokol mezi obrazy

Teorie umění, estetika a umělecká kritika Miroslava Tyrše
Autor: Karel Stibral

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 153×216 mm
ISBN: 978-80-210-8641-8,978-80-7675-
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Sokol mezi obrazy vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

tyrs ukazka(1)

K dispozici máte kompletní ukázku.

O autorovi

Doc. Karel Stibral, Ph.D. (* 1971, Havlíčkův Brod), je estetik a kulturní historik, který se zabývá vzájemnými vztahy kultury a přírody, vztahem výtvarného umění a vědy v 19.-20. století, dějinami ochrany přírody a turistiky. Studoval estetiku a dějiny umění na FF UK v Praze a na Institutu filosofie FF JU v Krakově, doktorské studium absolvoval na Katedře dějin a filosofie přírodních věd PřF UK. V letech 2013-2016 byl ředitelem Ústavu estetiky a dějin umění FF JU v Českých Budějovicích, nyní je vedoucím Katedry environmentálních studií FSS MU v Brně. Je mj. autorem publikací Proč je příroda krásná? (Dokořán, 2005) Darwin a estetika (P. Mervart, 2006), Česká estetika přírody ve středoevropském kontextu (Dokořán, 2010, s O. Dadejíkem a V. Zuskou), John Ruskin a příroda (Dokořán, 2011, společně s Bohuslavem Binkou a Naďou Johanisovou), O malebnu. Estetika přírody mezi zahradou a divočinou ( (Dokořán, 2011), Estetika přírody. K historii estetického ocenění krajiny (P. Mervart, 2019). 

Zdroj informací: Dokořán


dokoranNakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřujeme na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené. Tituly pečlivě posuzuje, zadává renomovaným a odborně zdatným překladatelům, jazykově vybaveným redaktorům, spolupracuje se špičkovými grafiky a tiskárnami.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSokol mezi obrazy
Teorie umění, estetika a umělecká kritika Miroslava Tyrše

Stibral, Karel

Dokořán, 2023

Napsat komentář