Zadáno pro ženy

rady-pro-zeny
Dnes vám představíme několik knih, které osloví především ženy. Pojednávají totiž o ryze ženských tématech, například o mateřství a vztazích mezi matkou a dítětem (popř. vnoučetem). Těšit se můžete na beletrii i populárně-naučnou literaturu.

Německá spisovatelka Marie Adams vypráví ve svém románu Dům nového života o ženě, která musela učinit velmi těžké rozhodnutí. Po porodu se vzdala svého dítěte…

Píše se rok 1989. Tři porodní asistentky, Susanne, Carola a Ella, se rozhodnou v opuštěné budově založit porodní dům s péčí, jakou si rodičky zaslouží. Jednoho dne se k Susanne dostane žena, jejíž jizvy prozrazují, že vše není tak, jak rodička tvrdí. Susanne si vzpomene na vlastní staré rány. V mládí porodila dceru, jíž se musela vzdát. Nyní by ráda zjistila, jak se dceři daří, i když si to adoptivní rodiče nepřejí.

Dům nového života

Autorka: Marie Adams
Přeložila: Věra Kloudová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7633-934-7
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Dům nového života vydalo nakladatelství Alpress. Přečtěte si ukázku.

O autorce

Marie Adams je pseudonym spisovatelky Daniely Nagel žijící v Kolíně nad Rýnem. Pod oběma jmény vydala již několik románů i populárně naučných knih a přispívá také do odborných časopisů. V knize Dům nového života se věnuje svému srdečnímu tématu – porodu a štěstí nastávajících maminek. Sama autorka má pět dětí, z nichž některé přišly na svět právě v porodním domě, který sloužil jako předobraz porodního domu v tomto románu.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Román nejen o lásce s názvem Tam, kde nejsi napsala mladá česká autorka Lenka Sadílková. Najde hlavní hrdinka Elis své štěstí?

Elis má všechno, na první pohled určitě. Je mladá, má skvělou práci, záviděníhodný byt i úspěšného, všemi kolem oblíbeného přítele Dana. Jen by chtěla, aby trávil víc času jenom s ní, a chtěla by si to umět asertivně prosadit – a vlastně by se chtěla prosadit i v jiných věcech.
Max je sportovec a romantik věřící v lásku na první pohled. Když jednou náhodou spatří Elisin křehký zjev, rázem a hluboce se do dívky zamiluje. Zpočátku si to neuvědomuje, ale směr jeho života se změní od základu.
Co se stane jednou v noci, když se Elis opravdu projeví po svém a zareaguje jinak, než byl Dan dosud zvyklý? Co Elis udělá, až jí dojde, že vlastně nemá tak růžový život, jak se všem zdálo? Jak se vypořádá se svojí noční můrou? Může žít s někým, kdo ji začal ponižovat a týrat?
Otevřely se jí oči – měla by vzít život do vlastních rukou. Představuje Max spíš nežádoucí komplikaci, nebo je to člověk, na kterého by se dalo spolehnout?

Tam, kde nejsi

Autorka: Lenka Sadílková

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 140×207 mm
ISBN: 978-80-7335-849-5
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Tam, kde nejsi vydalo nakladatelství Leda v edici Moje knihovnička.

O autorce

Lence Sadílkové je 24 let a je mámou tříletého syna. Úspěšně dokončila bakalářský obor porodní asistentka, ve kterém se našla – moc ji to baví a naplňuje. Její největší koníček (mimo péče o syna) jsou knihy: jejich čtení, hodnocení a nyní i jejich psaní. Také se učí jezdit na snowboardu, který ji inspiroval k napsání románu Nelituju. S nadšením se učí novým věcem a dělá jí radost, když si z nich něco odnáší do svého života.

Zdroj informací: nakladatelství Pointa

————————————————

Pavlína Pořízková, celosvětově známá modelka českého původu, se rozhodla sdílet svůj životní příběh. Přečtěte si intimní zpověď o úskalích ženství: i ona prožila lásku na první pohled, která však skončila zlomeným srdcem…

Pavlína Pořízková se narodila v Československu sevřeném studenou válkou a po odchodu do Švédska se brzy prosadila jako modelka. Poprvé se objevila na obálce plavkového vydání Sports Illustrated v roce 1984. V roce 1989 byla tváří Estée Lauder a zároveň jednou z nejlépe placených modelek na světě. Při natáčení videoklipu k písni Drive kapely The Cars se potkala s jejich zpěvákem Ricem Ocasekem a byla to láska na první pohled. Jemu bylo čtyřicet a jí  teprve devatenáct. Následující desetiletí s sebou přinesla svatbu, mateřství a počátky v roli spisovatelky. Později se však dostavil smutek, osamění, odloučení a nakonec rozvod. Po manželově smrti – a po odhalení hluboké zrady – ohromila Pořízková své fanoušky obrovskou zranitelností a odzbrojující upřímností, když se rozhodla sdílet se světem zkušenosti ženy, které nezbývá než začít znova. Tato kniha je chytrým a podmanivým pojednáním o zlomeném srdci, zármutku, kráse, stárnutí, vztazích, znovuobjevení a nalezení cíle. Autorka zde v esejích odhaluje svoji duši a sdílí životní lekce, které ji mnohému naučily – často těžkým a bolestivým způsobem. Celý život ji lidé sledovali, je na čase, aby ji začali také poslouchat.

Pavlína Pořízková. No filter

To dobré, to špatné a to krásné
Autorka: Pavlína Pořízková
Přeložila: Tereza Suchá

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-150-0
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Pavlína Pořízková. No filter vydalo nakladatelství Jota. Nezapomeňte se podívat na ukázku.

O autorce

Pavlína Pořízková je americká modelka českého původu. V osmnácti letech se stala nejmladší modelkou, která se dostala na obálku časopisu Sports Illustrated Swimsuit Issue. V osmdesátých a devadesátých letech byla jednou z nejlépe placených modelek, její fotografie se pravidelně objevovaly v nejrespektovanějších módních magazínech. Stala se tváří řady značek. V roce 1992 ji časopis Harper’s Bazaar zařadil mezi deset nejkrásnějších žen světa. Na Instagramu má milion sledujících.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Ryze ženským tématem se ve svém díle Pánevní dno a léčba pohybem zabývá fyzioterapeutka Ida Hurtíková. Knihu ocení především ženy po traumatickém porodu či gynekologických operacích.

Prakticky zaměřená kniha zkušené fyzioterapeutky z Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze si klade za cíl uceleně a srozumitelným jazykem provést ženu domácím cvičením v urogynekologické oblasti.

Pánevní dno a léčba pohybem

Aktivní řešení inkontinence a sestupu
Autorka: Ida Hurtíková

Počet stran: 104
Vazba: brožovaná
Formát: 173×245 mm
ISBN: 978-80-271-3462-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Pánevní dno a léčba pohybem vydalo nakladatelství Grada. Stáhněte si ukázku.

O autorce

Ida Hurtíková se zabývá fyzioterapií pánevního dna. Pracuje ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

————————————————

Na vztah mezi matkou a dcerou se v knize Mami, miluju zaměřili Aleš Palán a Anna Palánová. Uvidíte, že mateřská láska není samozřejmostí…

Vztah mezi matkou a dcerou patří k těm nejdůležitějším, ale také nejsložitějším. Co dělat, pokud se mateřská láska vůbec nenastartuje a místo vřelosti přijde odmítnutí? Jak se na vztahu mezi matkou a dcerou projeví, když do něj vstoupí vnější agrese? A naopak, jaké to je bát se devastujícím způsobem o svou dceru? Nechápat ji, ztrácet ji. Je to boj, ve kterém je dovoleno úplně všechno? Rány z takového střetnutí nelze jen tak zacelit.
Pětice dívek a žen, se kterými hovořili
Aleš Palán a jeho dcera Anna Palánová, hledá svou cestu, jak se vypořádat s nákladem těžkostí. Jsou mladé, ale to, co mají za sebou, by vydalo na devět životů. Do těch jejich něco zasáhlo. Možná to byl osud, dispozice, jedno chybné rozhodnutí, hloupá souhra okolností. Poznamenalo to ženy samotné i vztahy, které navazují. Přesto jsou stále dcerami a některé z nich už také matkami. Navzdory všemu se pokoušejí vyslovit: „Mami, miluju.“ Navzdory všemu to samy potřebují slyšet.
Fotografie v knize jsou dílem renomované fotografky Libuše Jarcovjákové.

Mami, miluju

Rozhovory o lásce navzdory
Autoři: Aleš Palán a Anna Palánová

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 160×220 mm
ISBN: 978-80-7260-564-4
Doporučená cena: 597 Kč

Knihu Mami, miluju vydalo nakladatelství Prostor.

O autorech

Publicista a spisovatel Aleš Palán (1965) je dvojnásobný držitel ocenění Magnesia Litera (za knižní rozhovory se samotáři Jako v nebi, jenže jinak a sborník Brnox, který připravil s Kateřinou Šedou), dvakrát byl na tuto cenu také nominován (za rozhovor s bratry Florianovými Být dlužen za duši a román Ratajský les). Rozhovor se šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině se stal bestsellerem a zvítězil v anketě Kniha roku Lidových novin, rozhovor s bratry Reynkovými Kdo chodí tmami byl oceněn výroční cenou Českého literárního fondu. Třikrát Palánova kniha zvítězila v anketě Katolického týdeníku Dobrá kniha roku. Covidové problematice se Palán věnoval jako editor charitativního sborníku Za oknem a v knižním rozhovoru s Janem Konvalinkou Spánek rozumu plodí příšery. Pozornost vzbudily jeho eseje Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět ještě líp. Zatím poslední knihou Aleše Palána jsou knižní rozhovory se ženami, které si v životě vytáhly černého Petra, jež vyšly pod názvem Nevidím ani tmu.

Anna Palánová (*1994) vystudovala Arts management na VŠE v Praze. Je zakladatelkou kulturní akce Na den pod zem. Podílela se na rozhovorech s pamětníky do knihy Ten den – 17. listopad 1989 (Kalich, 2019). Tvoří podcast Probořit zeď. V současné době žije v Kanadě.

Zdroj informací: nakladatelství Prostor

————————————————

Ženy se stávají nejen matkami, ale později také babičkami. Jak se na novou roli co nejlépe připravit? Pomohou vám s tím Carina Manutscheri a Gundi Mayer-Rönn – autorky knihy Nová role: babička.

Jak se moderní žena dokáže vyrovnat s rolí babičky, dosud spojované s určitými zastaralými stereotypy? A co na to její vnitřní dítě?
Autorky, samy svižné, mladistvé ženy, které zažité představě rozhodně neodpovídají, se zaměřují na tři základní kameny při budování dobrých vztahů na ose rodiče–děti–vnoučata: na humor, uvolněnost a respekt. Pracují s pojmy všeobecná empatie, vyrovnaný vnitřní postoj a rozloučení s nefunkčními vnitřními přesvědčeními. Důraz kladou též na práci s vnitřním dítětem babičky, které se může často „ozývat“ ve chvílích, kdy dcera/snacha přistupuje k výchově vnoučete jinak, než to babička zná. Zabývají se i vymezením hranic – o tom, nakolik role babičky ovlivní ženin život, a o potřebě spontánnosti v nečekaných situacích. Dále se dočteme o specifikách vztahu k vlastnímu dítěti, k vnoučatům a k nevlastním vnoučatům, o roli mužů v této situaci a o potřebě je vtahovat do soužití s vnoučaty a v poslední kapitole o rodinné vztahové krizi, která se může dostavit s příchodem nové generace, a jak se s ní vyrovnat.
Příručka je psaná s hlubokým porozuměním složité dynamice vztahů mezi nejbližšími osobami.

Nová role: babička

Veselý, uvolněný a respektující vztah k vnoučatům
Autorky: Carina Manutscheri a Gundi Mayer-Rönn
Přeložila: Judita Vodžáková

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-2002-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Nová role: babička vydalo nakladatelství Portál. Podívejte se na ukázku.

O autorkách

Gundi Mayer-Rönne je rakouská psycholožka zaměřená na systemickou rodinnou terapii, hypnoterapii a nenásilnou komunikaci. Důležité je pro ni i posilování role ženy v rodinné dynamice.

Carina Manutscheri je nakladatelská redaktorka a lektorka workshopů tvůrčího psaní žijící v Rakousku.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

A na závěr tu máme tip pro milovnice ručních prací – konkrétně háčkování. Vyrobte vašim blízkým originální dárek. Inspiraci najdete v knize Haafner Linssenové.

Chcete vyrobit krásný doplněk nebo dárek? Stačí si vybrat některou z dvaceti úžasných pruhovaných dek a pomocí opakovaných vzorů ji snadno a rychle uháčkovat. Můžete si zvolit z nabídky zajímavých projektů podle obtížnosti, od jednoduchých s použitím základních sloupků, ideálních pro začátečníky, po složitější výtvory z méně známých sloupků. Postup u každého projektu je doplněný o rozkres, tipy barevných kombinací a rady,  jak si přizpůsobit velikost. Vzory v knize jsou jednoduché, háčkují se rychle a není třeba zapošívat hodně konců. A samozřejmě tu nechybí vysvětlení základních technik háčkování. Nic nedodá interiéru takový styl jako ručně vyrobená pruhovaná deka, tak vezměte háček a pusťte se do toho!

Pruhované háčkování

20 snadných opakovacích vzorů
Autorka: Haafner Linssenová
Přeložila: Eva Fuková

Počet stran: 124
Vazba: brožovaná
Formát: 220×220 mm
ISBN: 978-80-7625-268-4
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Pruhované háčkování vydalo nakladatelství Grada.

O autorce

Haafner Linssen je blogerka, která se věnuje ručním pracím (především háčkování), na svém kontě má také několik knih. Podívejte si i na její blog.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDům nového života

Adams, Marie

Alpress, 2023

zobrazit info o knizeTam, kde nejsi

Sadílková, Lenka

Leda, 2023

zobrazit info o knizePavlína Pořízková. No filter
To dobré, to špatné a to krásné

Pořízková, Pavlína

Jota, 2023

zobrazit info o knizePánevní dno a léčba pohybem
Aktivní řešení inkontinence a sestupu

Hurtíková, Ida

Grada, 2023

zobrazit info o knizeMami, miluju
Rozhovory o lásce navzdory

Palán, Aleš – Palánová, Anna

Prostor, 2023

zobrazit info o knizeNová role: babička
Veselý, uvolněný a respektující vztah k vnoučatům

Manutscheri, Carina – Mayer-Rönne, Gundi

Portál, 2023

zobrazit info o knizePruhované háčkování
20 snadných opakovacích vzorů

Linssenová, Haafner

Grada, 2023

Napsat komentář