Ve znamení italské ságy

knizni-sagy
V dnešních tipech se s námi začtěte do osudů dvou rodin, jejichž životy, vzlety a pády budete sledovat na pozadí celospolečenského vývoje Itálie, zejména Sicílie a Palerma. Čekají vás srdcervoucí příběhy, důležité reálie a silné čtenářské zážitky!

Poslední díl Ságy rodu Floriů s názvem Pád sicilských lvů z pera autorky Stefanii Auci vás zavede do roku 1891 a do krušných začátků 20. století. Kniha pojednává o životě posledních tzv. „sicilských lvů“ – o bratrech Ignaziovi a Vicenzovi a o tom, jak lehké je dostat se z výsluní na úplné dno. Příběh v sobě snoubí prostředí slunné Sicílie, atmosférické Palermo, historické reálie, život mezi smetánkou, ale i tragické osudy a pády. Čeká vás tak grandiózní závěr příběhu jedné rodiny.

Pád sicilských lvů

Sága rodu Floriů III
Autorka: Stefania Auci
Přeložila: Alice Flemrová

Počet stran: 456
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7625-224-0
Doporučená cena: 469 Kč

Knihu Pád sicilských lvů vydalo nakladatelství Metafora.

Závěrečný díl Ságy rodu Floriů sleduje osudy posledních „sicilských lvů“ Ignazia juniora a jeho bratra Vincenza.
Píše se rok 1891. Po předčasné smrti svého otce se vlády nad impériem Casa Florio ujímá mladičký Ignazio. Syn jedné z nejbohatších rodin Itálie si až do té doby užíval života zlaté mládeže a byl zvyklý peníze jen rozhazovat, nikoli rozmnožovat. Snaží se sice dostát svému závazku, ale postrádá mnohé z otcova i dědova obchodního ducha, z jejich předvídavosti i nasazení.
Vyprávění se soustředí na vztah Ignazia juniora s manželkou Frankou, emblematickou figurou palermské lepší společnosti v secesních kulisách počátku 20. století. Frančině kráse, eleganci, šarmu a důvtipu se obdivovali významní státníci i slavní umělci té doby, mimo jiné Giacomo Puccini, Gabriele D’Annunzio či Enrico Caruso. Navenek pohádkový život donny Franky je však v soukromí plný tragických událostí, ztrát, zklamání a nevděku. Nevděčnou tvář ukáže Floriům i samo Palermo, město, které za svůj rozvoj a lesk vděčí právě jim, jejich odvaze a vizím, jejich mecenášským projektům.
Floriovi se vždy pouštěli novými směry, hostili přední evropské osobnosti a Palermo doslova otevřeli světu. Nekorunované vládce Sicílie postihne nezadržitelný pád ze společenského výsluní, tragické rodinné události i těžká doba – první světová válka a krátce po jejím skončení nástup fašistů k moci. Co ale navždy zůstává, je jejich nesmazatelná stopa v historii Sicílie.

Ukázka z knihy

Pootevřenými dvířky ze zákristie kněz pokukuje po přítomných hostech, kteří se už rozesadili do lavic. Utře si ruce do kleriky, pak do nich zaboří tvář, zavrtí hlavou. Nikdy by ho nenapadlo, že bude muset sloužit tak významnou svatební mši. A navíc v únoru!
O chvíli později pootevře kostelní dveře nějaký muž a nakoukne dovnitř. Zmizí, ale hned vzápětí se zase objeví, do jeho paže je zavěšená žena v černém.
Matka a syn.
Ignazio a Giovanna.
Za nimi jdou Giulia Lanzová z Trabie a Emma z Villarosy a za ruku vedou neklidného a vzrušeného Vincenzina.
Kráčejí lodí s hlavou vztyčenou, krásní, pyšní, elegantní. Zatímco Ignazio se postaví vedle oltáře, tři ženy s dítětem se posadí do lavice hned před ním, kam za nimi vzápětí přijdou Romualdo Trigona a Giuseppe Monroy, ženichovi svědci. Oba s úsměvem políbí ženám ruku a Vincenzinovi prohrábnou vlasy. Poté přistoupí k Ignaziovi, společně se smějí.
Kdo by to byl řekl, že zrovna on kapituluje jako první?
Po chvíli dorazí i Pietro Lanza z Trabie, ale má zachmuřenou tvář. Pokývne směrem k Giulii, která vstane provázena Giovanniným znepokojeným pohledem.
Manželé se o pár kroků vzdálí.

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Stefania Auci se narodila v Trapani, ale procestovala celou Itálii a nakonec zakotvila v sicilském Palermu, kde se věnuje literární tvorbě a pracuje jako učitelka dětí se zvláštní péčí. Dlouhou dobu psala pro různé literární blogy a online publikace. Poprvé na sebe výrazněji upozornila v roce 2010 povídkovou sbírkou nazvanou anglicky Hidden in the Dark.

Zdroj informací: nakladatelství Metafora

O nakladateli

Nakladatelství Metafora bylo založeno v roce 2001 a od té doby vydalo několik set titulů všech žánrů. K vydaným beletristickým titulům patří mimo jiné knihy Dana Browna, bestseller Jíst, meditovat, milovat či knihy islandské autorky Yrsy Sigurdardóttir. V oblasti poznání je Metafora vydavatelem knih takových autorů, jako je Elizabeth Haichová, Judy Hallová či Anthony Wiliam.V lednu 2019 spojila Metafora síly s Nakladatelským domem Grada a společně budou dále pokračovat ve vydávání krásných i poučných knih pod značkou Metafora. S knihami z Metafora je čas číst, snít a žít. Metafora: „Život mezi řádky“

————————————————

David Enia přichází s vícegenerační ságou s poetickým názvem Jako v nebi, tak i na zemi. Kniha vypráví o rodině z Palerma, jejíž osudy budete sledovat v průběhu několika desítek let. Hlavním hrdinou je talentovaný David toužící po kariéře v boxu. Společně s ním poznáte také společenský a politický vývoj Sicílie v bouřlivých letech 1942–1992. Oceňovaný román protkaný italskými reáliemi vás zkrátka dostane.

Jako v nebi, tak i na zemi

Autor: Davide Enia
Přeložila: Marina Feltlová

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-257-4041-5
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Jako v nebi, tak i na zemi vydalo nakladatelství Argo.

Vícegenerační sága Davida Enii mapuje příběh jedné palermské rodiny, zejména pak jejích mužských členů, v průběhu padesáti let. Na pozadí vyprávění o talentovaném chlapci Davidu, který stejně jako jeho předkové touží stát se šampionem v boxu, sledujeme společensko-politický vývoj Sicílie v letech 1942–1992, od válečného konfliktu, přes pouliční potyčky, až po mafiánské přestřelky, atentáty a bombové útoky. Před očima se nám odhaluje obraz Palerma plného špíny, násilí, hrubých slov ale i velkých citů, smyslu pro čest a spravedlnost. A přestože ženy stojí v tomto příběhu vždy v pozadí, právě ony jsou hlavními hybatelkami všech osudů.
Román se stal v roce 2012 v Itálii senzací a v roce 2016 ve Francii obdržel cenu ze nejlepší zahraniční román, je zároveň intimním svědectvím o dospívání, první lásce, hlubokém přátelství, o rodinných vztazích, nadějích i zklamáních.
Vydání knihy podpořil Italský kulturní institut v Praze.

Ukázka z knihy

V ringu jsou dva.
Jeden váží padesát sedm kilo, je vysoký metr pětašedesát, je mu dvacet šest.
Druhý, nevíme, kolik váží, není důležité, jak je vysoký, vyroste.
Nezafačované ruce, na nich boxerské rukavice, poskakuje po ringu.
Je mu devět.
Vzadu v sále nějaký muž kouří a mluví přitom do telefonu. „Zino, buď v klidu, je se mnou, je v pořádku, nanejvejš půl hodiny a jdeme domů, ahoj.“
Ukončí hovor, vezme noviny, co leží na stole, dívá se, jaké jsou kurzy v dostihových sázkách, aby zkombinoval pamětihodnou trojku, která by mu aspoň na pár měsíců změnila život.
Na kraji ringu, opřený o lana, stojí muž s bekovkou na hlavě a křičí: „Až řeknu tři.“
Boxeři přeruší trénink na pytli a kliky.
„Jedna, dva, tři.“
Prcek si od začátku drží od soupeře bezpečnou vzdálenost. Předvede zajímavou hru nohou: špičky se odlepují a dopadají naráz.
Na konci sálu ten, co kouří, plácne hřbetem ruky o noviny.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Davide Enia se narodil v roce 1974 v Palermu. Je spisovatelem, režisérem a hercem divadelních i rozhlasových her. Je nositelem řady divadelních i literárních cen, jako jsou Premio Ubu, Premio E.T.I., Premio Mondello aj. Jeho první román Jako v nebi, tak i na zemi byl přeložen do více než dvaceti jazyků. Když zrovna není na turné po Itálii nebo Evropě, žije v Palermu, kde rád vaří a hraje fotbal jako střední křídlo s dresem číslo 10.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

O nakladateli

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů.
Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.


 Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Máte rádi obsažné ságy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePád sicilských lvů
Sága rodu Floriů III

Auci, Ștefania

Metafora, 2023

zobrazit info o knizeJako v nebi, tak i na zemi

Enia, Davide

Argo, 2023

Napsat komentář