Pachatelům na stopě

krimi uvodni
Páteční knižní tipy se opět nesou ve znamení krimi příběhů. Těšit se můžete na pokračování několika oblíbených sérií, a to jak pro fanoušky zahraničních, tak i českých detektivek.

Oblíbili jste si agentku FBI Ninu Guerrerovou? Pak si nenechte ujít další případ, kterým se bude zabývat v knize Sokolník. Podaří se jí zachránit studentky univerzity ve Phoenixu od jisté smrti?

Nový případ agentky FBI Niny Guerrerové nás opět zavede do arizonského Phoenixu. Na tamní univerzitě se za poslední měsíce pohřešuje už šest studentek. Policie i agenti FBI horečně pátrají. Vyšetřování získá na naléhavosti, když detektivy v náhodně objevené šachtě opuštěného dolu ohromí bizarní nález: pět dívčích těl v různém stadiu mumifikace.
Specializovaný tým FBI, jehož je Nina součástí, nepochybuje o tom, že má opět co dělat se sériovým vrahem. Situace se mění každým okamžikem. Pátrací tým ve strhujícím tempu rozkrývá vrahův psychologický profil i motivaci, jeho totožnosti však nejsou o nic blíž.
Další vrahův krok Nině zasadí ochromující ránu. Může se však spolehnout nejen na neochvějnou podporu svých kolegů, ale i na vynalézavost a bojovné srdce, které tak často zdobí děti ulice. Stopu za stopou se Bojovnice blíží až k rozhodujícímu střetu, při němž jde o život všem zúčastněným.

Sokolník

Autorka: Isabella Maldonado
Přeložil: Jiří Chodil

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7625-257-8
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Sokolník vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Nohy těsně obemknuté kůží těžkých bot dusaly po chodníku, jak se policistka Nina Guerrerová, zaměstnankyně policejního okrsku Fairfax, hnala za přízračnou drobnou postavičkou, která před ní prchala, jako by jí za patami hořelo. Třináctiletá dívka, kterou se Nina pokoušela dostihnout, nebyla větší než ona sama, byla ale zatraceně rychlá.
Přesto měla Nina důvod si věřit, že v tomto závodu uspěje. Teď, když už obě poháněl jen adrenalin kolotající v krevním řečišti, měla policistka všechny výhody na své straně. Z vlastní zkušenosti věděla, že adrenalin je skvělé palivo, když se pokoušíte sprintovat, jenže máte-li v úmyslu uběhnout maraton, zdaleka tak užitečný není. Stačilo jen držet se na dohled a počkat si, až pronásledovanou zmůže únava. (str. 9)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Isabella Maldonado se pustila do psaní krimi románů po dvacetileté kariéře v bezpečnostních složkách. Dosáhla hodnosti kapitána, řídila útvar zvláštního vyšetřování a forenzních věd, absolvovala Národní akademii FBI v Quanticu. Má zkušenosti i jako policejní vyjednavačka, tisková mluvčí či velitelka okrsku. To vše jejím knihám dodává realistický punc. Žije ve Phoenixu. Hadí oči jsou druhým dílem série s agentkou Ninou Guerrerovou, kterou čtenáři poznali v bestsellerovém thrilleru Šifra (Metafora, 2021).

Zdroj informací: nakladatelství Metafora

————————————————

Svatý zloděj je další díl oblíbené historické detektivní série z pera Ellis Petersové. Tentokrát bratr Cadfeal pátrá po ostatcích svaté Winifredy, které zmizely z kláštera v Shrewsbury.

Brzy z jara léta Páně 1144 opatství svatého Petra a Pavla v Shrewsbury postihnou záplavy. Když se řeka vrátí do svých břehů, zděšení bratři zjistí, že zmizely ostatky svaté Winifredy, patronky kláštera. Vzala je snad velká voda? Nebo má v té záhadě prsty některý z návštěvníků opatství? A že se jich tam v ten nevlídný čas sešla opravdu pestrá sbírka. Dva putující benediktinští mniši, hrabě z Leicesteru, postarší trubadúr se svým podkoním a zpěvačkou… Zkušený znalec lidských povah bratr Cadfael má hned od začátku podezření, že ne každý z nich je takový, jak se na první pohled jeví. Stín podezření se rychle usadí na ramenou neupřímně působícího benediktina Tutila. Jeho vinu či nevinu by mohl potvrdit očitý svědek, než však dostane příležitost promluvit, je úkladně zavražděn. Někdo se zjevně snaží zamést stopy…

Svatý zloděj

Autorka: Ellis Peters
Přeložila: Stanislava Pošustová-Menšíková

Počet stran: 272
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 155×213 mm
ISBN: 978-80-7588-413-8
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Svatý zloděj vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Ke konci srpna roku 1144 udělal vypočítavý Geoffrey de Mandeville, hrabě z Essexu, poslední osudnou chybu své dlouhé válečnické kariéry. V tom horkém létě právě plánoval, jak oblehne a zničí jednu z kruhu provizorně zbudovaných, ale účinných pevnůstek, jež postavil král Štěpán, aby sevřel Geoffreyova vojska psanců, buřičů a dravců a omezil jejich plenění na kraj známý jako Bažiny. Geoffrey už déle než rok ze svých nevypátratelných základen v Bažinách pustošil venkov tak hrozně, že ani jediné pole nebylo bezpečně oseto a sklizeno, ani jediné panské sídlo nebylo náležitě spravováno, ani jediný muž, kterému se dalo vzít něco cenného, si to nezachoval a ani jediný, kdo se toho odmítl vzdát, si nezachoval holý život. Jelikož král zabavil Geoffreymu všechny jeho právem držené hrady, země a tituly – po pravdě řečeno, žádné nebyly drženy jinak než relativně právem –, Geoffrey se rozhodl, že natruc udělá totéž každému člověku, chudému či bohatému, který mu přijde do cesty.

Nezapomeňte si dočíst ukázku.

O autorce

Ellis Peters, vlastním jménem Edith Mary Pargeter (1913–1995), byla anglická spisovatelka velšského původu, jejíž tvorba zahrnuje zejména válečnou, historickou a detektivní prózu. Rovněž byla úzce spjata s českou a slovenskou kulturou, zamilovala si Prahu a coby bohemistka přeložila do angličtiny řadu knih uznávaných autorů, jako byli Jan Neruda či Bohumil Hrabal. Do světové literatury se zapsala trilogií Nebeský strom, dále dvacetidílnou sérií historických detektivek s bratrem Cadfaelem (např. Hrnčířovo poleZázrak svaté WinnifredySplátka růží nebo Poustevník z Eytonského lesa), která se odehrává ve dvanáctém století za občanské války v Anglii, a také případy inspektora Felse a jeho syna, jež tvoří třináct svazků. Prakticky celý život – s několika výjimkami, jako byl například krátký pobyt v Praze – prožila v rodném kraji, jímž bylo hrabství Shropshire. Zde také zemřela ve věku dvaaosmdesáti let.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

Začíst se můžete i do druhého dílu série Glatz, kterou píše polský autor Tomasz Duszyński. Armádní vyšetřovatel z Berlína Wilhelm Klein musí zjistit, kdo před několika lety unesl dceru známého dovozce doutníků.

Rok 1921. Nedaleko městečka Zieleniec se najde mrtvé tělo. Jde o Sabine Hunfeldovou, dceru známého dovozce doutníků, pohřešovanou od roku 1916. Případ přebírá kladská policie zastoupená Franzem Koschellou, šéfem nově založeného kriminálního oddělení. Koschella pracně odhaluje okolnosti dívčina zmizení. Pět let někdo s úspěchem zahlazoval stopy. Zanedlouho dojde ve vyšetřování k neočekávanému obratu a Franz se proslaví jako Mstitel z Kladska. Zaslouží si takovou přezdívku? Do města přichází kapitán Wilhelm Klein. Vojenský detektiv nemá mnoho času, aby Koschellovi pomohl… nebo mu zabránil v jeho šílených plánech. Kdo stál za únosem Sabine? Jak hluboko sahá síť vzájemných vazeb ve strukturách kladského hrabství? Kolik tajemství ještě skrývá Země Pána Boha? Skvělá detektivka, strhující příběh o ambicích, věrnosti a temné stránce dvacátých let.

Země Pána Boha

Glatz 2
Autor: Tomasz Duszyński
Přeložil: Michael Alexa

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-276-0449-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Země Pána Boha vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Tmavou postavu si prohlížela se strachem a nenávistí. Již přestala klást otázky, věděla, že ten mlčící jedinec nevyřkne jediné slovo. Nenechal se vyprovokovat. Chvíli si byla jistá, že by se jí volnou rukou podařilo dosáhnout na jeho pokrývku hlavy, nakonec od nápadu upustila. Takový impulzivní reflex by mohla být velká chyba. Možná bylo lepší nevědět, kdo to je. Místo toho se snažila zachytit jeho pach. Nosem lačně nasávala zatuchlý vzduch. (str. 12)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Tomasz Duszyński je polský novinář, spisovatel, scenárista počítačových her (včetně Dead Island Riptide), spoluzakladatel Wrocław Star Tram, původce a spoluorganizátor Strzelińského literárního festivalu, ve volném čase maratónský běžec. Debutoval sbírkou povídek Produkt vedlejší produkt v nakladatelství Fabryka Słów. Od té doby publikoval přes tucet románů a několik desítek povídek z žánru fantasy, sci-fi a hororu. Je také autorem knih pro děti a mládež a pověstí vztahujících se k regionu, ve kterém žije.

Zdroj informací: Knihovna města Police nad Metují

————————————————

Příznivce českých detektivek potěší kniha Zbabělci a vrazi od Jakuba Zachrdly. Vydejte se s hlavními hrdiny, kapitánem Leošem Baxou a novinářkou Klárou Matějkovou, na honbu za spravedlností.

Dosud nepotrestaní viníci dávných zločinů se třesou hrůzou a staré křivdy znovu ožívají. Tajemný mstitel bere spravedlnost do vlastních rukou a rozpoutává krvavou hru, která nezná vítězů ani poražených.
Venku je sychravý podzim a kapitán Leoš Baxa, hnán spalující touhou po pomstě, se vydává na lov největšího sériového zabijáka v našich dějinách. Klára Matějková, mladá investigativní novinářka, má k dopadení vraha jinou motivaci. Vidí v něm totiž vykonavatele spravedlnosti nad nikdy nepotrestanými přisluhovači komunistického režimu, který z duše nenávidí.

Vyšetřování ale nejde tak, jak by si oba představovali. Donuceni okolnostmi uzavírají Klára s Leošem nečekané spojenectví v honbě za spravedlností. Společně se vydávají do temných zákoutí historie, která měla zůstat navždy skryta. Někde hluboko ve stínech minulosti se ukrývá krutá pravda, která hrdiny mění ve zbabělce, ze zbabělců se stávají hrdinové a z lovců kořist.

Zbabělci a vrazi

Autor: Jakub Zachrdla

Počet stran: 328
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-3816-6
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Zbabělci a vrazi vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Byly všude. Včera se ty ohavné nápisy objevily dokonce už i na staré, oprýskané hřbitovní zdi. Tohle byl vrchol všeho. Když si čmárali po cestách a plotech, ještě se to dalo ignorovat, ale hřbitov?
Joachim věděl, že jde do tuhého, proto taky poslal Sigi zpátky do Německa. Ve Francii, a především v Traves už pro ni nebylo bezpečno. Jeho ženě, která mu věrně stála po boku celé ty dlouhé roky, se navíc v poslední době přitížilo. Snažila se být statečná, nedávala na sobě nic znát, ale rakovina ji pomalu zabíjela. (str. 5)

Nezapomeňte si stáhnout celou ukázku.

O autorovi

Jakub Zachrdla je jedním z výherců Velké povídkové soutěže KNIHY DOBROVSKÝ. Narodil se v roce 1987 ve Šternberku. Jako kytarista prošel několika rockovými kapelami, kde zažil pár šílených dobrodružství. Opravdovou vášeň ale nalezl až v literatuře. Je autorem několika románů, které se prozatím neúspěšně pokouší vydat. V roce 2019 uspěl s povídkou Estébák v povídkové soutěži nakladatelství Brk. Povídka vyšla v tištěném Adventním kalendáři povídek. Miluje Stephena Kinga, víno a svoji kytaru. Je naivním snílkem, kterým, jak doufá, už navždy zůstane.

Zdroj informací: Knihy Dobrovský


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSokolník

Maldonado, Isabella

Metafora, 2023

zobrazit info o knizeSvatý zloděj

Peters, Ellis

Mystery Press, 2023

zobrazit info o knizeZemě Pána Boha
Glatz 2

Duszyński, Tomasz

Slovart, 2023

zobrazit info o knizeZbabělci a vrazi

Zachrdla, Jakub

Cosmopolis, 2023

Napsat komentář