Dobrodružné příběhy pro holky i kluky

Deti knihovna
Dnes pro vás máme pořádnou dávku dobrodružství. Představíme vám čtyři knihy, ze kterých si vyberou kluci i holky. Seznamte se s malým fotbalistou Tomášem, Petrem Bajzou a jeho přáteli, milovnicí koní Adélkou či Julií, která se s rodiči vydala na odlehlý ostrov v Severním moři.

Začneme knihou, která potěší především malé fotbalisty. Markéta Bolfová napsala příběh o chlapci, který se s rodiči přestěhoval. Čeká ho mnoho změn: od nástupu do nové školy po hledáních nových kamarádů.

Tomáš je školní fotbalová hvězda se spoustou kamarádů. Teď se ale musí kvůli tátově nové práci přestěhovat na druhý konec země. Čeká ho tu nejen nástup do nové školy, ale i noví, ne vždy přátelští spolužáci, z nichž nejhorší je populární a namyšlený Michal. Ten se Tomovi posmívá, že nemá mobil a bydlí u svého podivínského dědečka Divnovouse na Hejkalce – záchranné stanici pro lesní zvířata.

Soupeření obou kluků vyvrcholí dobrodružným úprkem před bouřícími živly na škole v přírodě a hlavně velkým fotbalovým turnajem. Naučí se nakonec školní rivalové táhnout za jeden provaz?

Kluk v kopačkách

Autorka: Markéta Bolfová
Ilustrátor: Lukáš Fibrich

Počet stran: 120
Vazba: vázaná
Formát: 129×198 mm
ISBN: 978-80-271-3888-3
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Kluk v kopačkách vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

 klukvkopackachuk

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Markéta Bolfová vystudovala obor Česká literatura na Slezské univerzitě v Opavě. Věnuje se knižní tvorbě pro děti, v lednu 2022 jí vyšla její prvotina Kamarádi z naší ulice a o rok později Kluk v kopačkách. V současnosti pracuje jako redaktorka pro knižní velkoobchod v Ostravě.

Zdroj informací: nakladatelství bambook

O ilustrátorovi

Lukáš Fibrich kreslí hlavně ilustrace do časopisů, dětských knížek a do jazykových učebnic. Kreslí storyboardy, animatiky a klíčové vizuály pro nejlepší reklamní agentury. Kreslí komiksy a stripy podle vlastních nebo dodaných scénářů. A taky firemní maskoty, webové ikonky, hrací karty, bludiště, plakáty, knižní obálky, vtipy… Jeho ilustrace nejsou jedna jako druhá. Pro každý projekt hledá optimální kresebný styl s ohledem na cílovou skupinu a na přání klienta.

Zdroj informací: fibrich.cz

————————————————

Kdo by neznal nestárnoucí příběh českého spisovatele Karla Poláčka o Petru Bajzovi a jeho přátelích? Většina minimálně viděla televizní seriál Karla Smyczka. Připomeňte si patálie pěti chlapců v knižní podobě.

Poláčkův intenzivní pohled na šťastné dětství nemá ve světové literatuře obdoby, neboť své vrcholné dílo psal v tragické době, kdy nejenže nesměl publikovat, ale v roce 1944 už věděl, že ho čeká transport do pekla, odkud se lidé nevracejí. Jakou úlevu mu asi přinesl návrat do úžasné krajiny dětství, kdy je všechno pod sluncem nové a podivuhodné a kde se znovu setkává se svou matkou – šťastný čtenář ani nevytuší, že ji Poláček ztratil už v sedmi letech.
Jako zkušený autor a bystrý pozorovatel lidí i světa se vyhnul sentimentální idyle a malého hrdinu nechal, aby své příběhy a lapálie popsal vypůjčeným, šroubovaným jazykem školy a dospělých, takže se dosyta nasmějeme staromódní, umravňující řeči v kontrastu s vážnou dětskou naivitou. Autor – ten zlý satirik, který se ve svém rodišti nemohl deset let objevit – se střední třídě malých ctností a malého rozhledu neposmívá a humor má laskavý. Svět oněch konvencí se ovšem už dávno zhroutil.

Bylo nás pět

Autor: Karel Poláček

Počet stran: 207
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7335-869-3
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Bylo nás pět vydalo nakladatelství Leda.

Ukázka z knihy

Bejval Antonín pravil tichým hlasem, že byl tuhle na poli a tam v mezičce vynalezl vosí hnízdo. I pravil, že bysme to hnízdo mohli vybrat a plástve s mladými doneseme domů a založíme si vosí úl. Vůbec se diví, že lidi chovají jenom včeličky, když přece vosy snášejí také med. Až bude mít hodně medu, tak ho bude prodávat a bude mít peněz habaděj.
Já jsem pravil, že je to prauda, jenomže se vosy musejí ochočit, aby snášely.
Bejval pravil, že to je to nejmenší, že si je ochočí, že ho vosy budou poslouchat na slovo, a ptal se mě, jestli půjdu s ním do spolku.

O autorovi

Karel Poláček byl český spisovatel, humorista, novinář a filmový scenárista židovského původu. Studoval gymnázium v Rychnově nad Kněžnou, byl však vyhozen pro „vzdorovité chování“ a špatný prospěch. Nakonec gymnázium dokončil maturitní zkouškou v Praze. Poté začal studovat na právnické fakultě Karlovy univerzity. V Rychnově organizoval studentské loutkové divadlo, pro které psal a překládal hry, hrál v něm a také jej řídil. Roku 1995 byl Poláčkovi in memoriam propůjčen Řád Tomáše Garrigua Masaryka II. třídy. Patří k nejvýznamnějším česky píšícím humoristům. Ve svých románech zobrazuje především směšnost i tragiku života „malého člověka“. Zemřel v koncentračním táboře. Kromě Bylo nás pět napsal např. Edudant a FrancimorOkresní městoHostinec U kamenného stolu, Kouzelná šunka a další.

Více o Karlu Poláčkovi se můžete dočíst také v našem medailonku.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Třetí kniha potěší všechny milovnice koní. Oldřiška Ciprová vypráví detektivní příběh o třeťačce Adélce, která společně s kamarádkou pátrá po ztraceném koňském sedle. Podaří se jim najít zloděje?

Detektivní příběh z jezdeckého prostředí! Adélka chodí do třetí třídy a miluje koně. S nadšením dochází do jezdeckého oddílu Vraník, kde se společně s dalšími dětmi o koně a poníky starají a užívají si vyjížďky po okolí. Během víkendu na koních, který děti z oddílu tráví na ranči v horách, dojde k nepříjemné události – ztratí se vzácné sedlo. Adélka s kamarádkou Karolínkou se neohroženě vydají po stopách zloděje a přes všechny nástrahy se snaží vypátrat, kam se to nádherné sedlo podělo.

Kůň a já – Vzácné sedlo

Autorka: Oldřiška Ciprová
Ilustrátorka: Lenka Němcová

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 133×203 mm
ISBN: 978-80-271-3789-3

Knihu Kůň a já – Vzácné sedlo vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

kunaja

 

Nezapomeňte si dočíst ukázku.

O autorce

Oldřiška Ciprová dělá všechno naplno. Když závodí v běhu nebo triatlonu, ráda vítězí. Když se věnuje režii vlastních scénářů na divadle, žije každou maličkostí, která se odehraje na pódiu. Miluje zvířata, a tak má ve svém malém domku velkého psa a dvě kočky. A stejně tak je to s jejím psaním – dělá to s láskou, plným nasazením a vždycky s myšlenkou na své čtenáře. Mezi její díla patří např. série Ema a jednorožec,  Princezna veronská – nevěsta knížete BoleslavaHříšná královnaDoubravka PřemyslovnaZhubni a nezblni!Mazlivý pejsekVlk a já a další.

Zdroj informací: nakladatelství bambook

O ilustrátorce

Lenka Němcová vystudovala Západočeskou univerzitu v Plzni. Výtvarný obor ukončila diplomovou prací z malby. Poté nastoupila na Střední školu uměleckou a řemeslnou v Praze, kde učí předmět výtvarná výchova, monumentální malba a dějiny umění. Láska k malování obrázků se spojila s mateřstvím, a to už byl jen krůček k ilustrování dětských knih. Je maminkou dvou malých holčiček, pro které ráda vymýšlí příběhy a maluje obrázky. Má ráda pohádkové knížky, pohádkové bytosti a svět fantazie. A nejraději má neděli, kdy lenoší se svými holkami v posteli, prohlížejí si spolu pohádkové knížky a mlsají čokoládu. Je autorkou příběhu o holčičce Violce a její čtyřnohé kamarádce (Nelinka: Deník štěněte a Nelinka: Štěňátko na cvičáku).

Zdroj informací: nakladatelství bambook

————————————————

Kiran Millwood Hargraveová je autorkou dobrodružného příběhu pro děti a mládež s názvem Julie a žralok. Ponořte se společně s hlavní hrdinkou do temných hlubin a objevte, co skrývají…

Jmenuju se Julie. Tohle je příběh léta, kdy jsem málem ztratila svou mámu a našla žraloka staršího než stromy.

Julie se spolu se svými rodiči vydala na odlehlý ostrov v Severním moři, daleko od jejich domova v Cornwallu – její táta sem přijel za prací a máma je odhodlaná stůj co stůj najít nepolapitelného žraloka grónského. Julie si není tak úplně jistá, co bude na ostrově celé prázdniny dělat ona, ale s kočkou Nudlí, knížkami z místní knihovny a novým kamarádem Kinem má záhy o zábavu postaráno. Když však začne hrozit, že mámina posedlost celou rodinu stáhne ke dnu, octne se Julie v temných hlubinách dobrodružství, nad kterými se tyčí maják plný naděje…

Julie a žralok

Autorka: Kiran Millwood Hargraveová
Ilustrátor: Tom de Freston
Přeložila: Anežka Mann

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 155×215 mm
ISBN: 978-80-276-0586-6
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Julie a žralok vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

julieazralok

 

Prolistujte si i další ukázky.

O autorce

Kiran Millwood Hargrave je oceňovaná britská básnířka, dramatička a bestsellerová autorka. Její beletristický debut Dívka z inkoustu a hvězd vyhrál v Anglii prestižní cenu Waterstones Children’s Book Prize 2017 a také British Book Award’s Children’s Book of the Year. Čeští čtenáři ale mohou znát i její fantasy příběh Až přejde zima či historický román Napospas. Kiran žije s manželem Tomem a jejich kočkou Lunou u řeky v Oxfordu.

Zdroj informací: www.albatrosmedia.cz

O ilustrátorovi

Tom de Freston, vizuální umělec a spisovatel, žije v Oxfordu se svou ženou Kiran Millwood Hargrave.

Zdroj informací: tomdefreston.co.uk


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKluk v kopačkách

Bolfová, Markéta

bambook, 2023

zobrazit info o knizeBylo nás pět

Poláček, Karel

Leda, 2023

zobrazit info o knizeKůň a já – Vzácné sedlo

Ciprová, Oldřiška

bambook, 2023

zobrazit info o knizeJulie a žralok

Hargrave, Kiran Millwood

Slovart, 2023

Napsat komentář