Teta Fanny ví, kdy nastane konec světa

Slunecni hodiny_uvodni
Teta Fanny byla vždycky zvláštní. Nikoho proto nepřekvapí, že zatímco klan Halloranů se shromažďuje na pohřeb, ona zamíří do tajné zahrady. Tam ji přepadne vize, kvůli níž bude celá rodina pohlcena strachem, násilím a šílenstvím.

Román, který začíná i končí těžko vysvětlitelným úmrtím a v němž se projevuje autorčin někdy až zlomyslný smysl pro humor, tak typický pro její sbírku povídek Loterie. Rodina Halloranových žije v Halloranském sídle, postaveném otcem tetičky Fanny. Jeho duch se však jedné noci zjeví s oznámením, že nastává konec světa a ušetřeni budou právě jen obyvatelé sídla. Jenomže před nedávnem zemřel hlavní dědic Lionel Halloran – a jeho matka Orianna se rozhodla všechny příbuzné z domu vystrnadit…

 

Sluneční hodiny

Autorka: Shirley Jacksonová
Přeložila: Dominika Křesťanová

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 150×212 mm
ISBN: 978-80-257-3988-4
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Sluneční hodiny vydalo nakladatelství Argo.

 

Ukázka z knihy

Po pohřbu se vrátili do domu, nyní už neoddiskutovatelně vlastněného paní Halloranovou. Stísněně, nejistě postávali v rozlehlé, půvabné vstupní hale a sledovali, jak paní Halloranová odchází do pravého křídla zpravit pana Hallorana o tom, že rozloučení s Lionelem proběhlo bez melodramat. Mladá paní Halloranová, upírajíc pohled na tchynina záda, rezignovaně poznamenala: „Mohlo by to s ní na prahu seknout. Fancy, beruško, líbilo by se ti, kdyby to s babičkou na prahu seklo?“
„Ano, matko.“ Fancy se zatahala za dlouhou sukni černých šatů, do kterých ji babička navlékla. Mladé paní Halloranové připadalo, že černá se pro desetiletou dívenku nehodí a šaty že jsou tak či onak moc dlouhé a rozhodně příliš fádní a hrubé na rodinu jejich postavení, dokonce se ještě ráno v den pohřbu pokusila prosadit svůj názor astmatickým záchvatem, ale bez ohledu na něj Fancy skončila od hlavy k patě v černém. Dlouhá černá sukně šatů ji zabavila na celý pohřeb i po cestě autem, a nebýt přítomnosti babičky, mohl to být dokonale vydařený den. (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Shirley Jacksonová

Shirley Jacksonová (1916–1965) se narodila v San Francisku. Debutovala v roce 1948 románem Silnice skrz zeď, ale více na sebe upozornila povídkou Loterie otištěnou v časopise New Yorker; do redakce pak přišly stovky dopisů od rozhořčených čtenářů. Povídka se o rok později objevila jako titulní ve sbírce Loterie a jiné povídky (č. Argo 2022). Autorku nejvíce proslavil román Dům na kopci (1959, č. Argo 2015). Americký režisér Robert Wise v roce 1963 podle knihy v britské produkci natočil dodnes ceněný film. Romány Sluneční hodiny nebo Vždycky jsme chtěli bydlet v zámku jsou dnes považovány za speciální, těžko zařaditelnou, mezižánrovou, originální literární klasiku.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSluneční hodiny

Jacksonová, Shirley

Argo, 2023

Napsat komentář