Porozumění

Martineova_PustinaZvanaMir
Mimozemská invaze může mít mnoho podob. Od té plíživé a neviditelné, přes otevřenou a agresivní válečnou formu. Jak ale s jistotou poznat, jedná-li se o útok, nebo jen o nedorozumění, když nově příchozí jsou tak jiní než my?

Na sklonku ledna 2023 přineslo nakladatelství Host Brno další titul Arkady Martineové s názvem Pustina zvaná mír (A Desolation Called Peace, 2021, česky 2023). O překlad se postaral Vratislav Kadlec.

Arkady Martineová je autorský pseudonym doktorky AnnaLiese Newitz, americké historičky, specializující se hlavně na problematiku byzantského impéria a arménského království. Do hlubokých vod žánru science fiction vstoupila v roce 2019 prvním dílem teikskalánské série Vzpomínka zvané říše (A Memory Called Empire, česky 2021), za který získala o rok později prestižní cenu Hugo. Než se pustila do psaní románů, publikovala také značné množství povídek. Ve své tvorbě se ale nevyhýbá ani poezii a samozřejmě jako akademický pracovník zhmotňuje své profesní znalosti i v odborných textech.

Pustina zvaná mír navazuje na děj prvního dílu a opět se odehrává v prostředí Teikskalánu, expanzivního intergalaktického impéria, jehož kulturu ovlivnilo mnoho dalších civilizací. Příběh vypráví o Mahit Dzmare, která má být spojovacím článkem mezi těžařskou stanicí Lsel a Teikskalánským císařstvím, přestože místo ambasadorky již před třemi měsíci opustila. Mahit Dzmare je osobou s mnoha vrstvami a tajemstvími, včetně implantátu s osobností svého předchůdce.  Děj se rozvine, když Teikskalán vyšle svou flotilu vesmírných lodí, aby zjistila, kdo přesně stojí za záhadnými signály a projevy agrese. Na scénu vstupuje neznámý nepřátelský druh. Všechny ostatní civilizace jsou vyděšeny z možnosti invaze. Mahit Dzmare se pokouší odhalit tajemství komunikace, ze které se přijímající straně dělá doslova nevolno, a společně s dalšími postavami se snaží porazit hrozbu šířící se postupně do celého vesmíru. Kniha přináší mnohé otázky. Mezi jinými třeba zamyšlení nad tím, zda je možné najít mír mezi různými kulturami, které mají zcela odlišné způsoby myšlení a vnímání světa. Martineová se přitom věnuje detailům a složitostem tohoto problému, aniž by její vyprávění přestalo být zajímavé a napínavé.

Nepřehlédnutelným tématem Pustiny zvané mír se jeví i hluboké rozbory imperiální politiky, intrik na všech úrovních velitelského řetězce a různé formy úskoků s cílem osobního zisku. To vše v kontrastu dramatického ohrožení lidského druhu. Dokonce ani tváří v tvář nebezpečí vyhlazení se mocní i ti méně vlivní snaží urvat něco jen a jen pro sebe.

Kromě propracovaného světa, ne nepodobného Asimovově Nadaci, se čtenáři znovu setkávají s pozoruhodnými jmény a označením hodností a funkcí jednotlivých postav: Devaterá Ibiška. Jednácterý Vavřín, Osmerý Protijed, Jaotlečka. No řekněte, nejde o fascinující pojmenování? Tak trochu s vůní orientu. Arkady Martineová znovu předvádí svou schopnost popsat komplexní, detailně propracovaný a emocionálně nabitý svět Teikskalánu, složený z vrstev dějin, politiky a kulturních tradic. Postavy jsou velmi dobře vykreslené a přináší do děje mnoho emocí a vnitřních konfliktů. Jejich interakce vytvářejí zajímavé a často nečekané situace a zároveň otevírají další úroveň zamyšlení nad otázkami kompatibility rozdílných kultur.

Snad neprozradím moc, když zmíním, jak se Pustina zvaná mír snaží ukázat, že mír a porozumění mezi různými druhy jsou možné. Ano, jde o proces, který vyžaduje mnoho úsilí a trpělivosti. Mnozí současní politici a vojevůdci by se od Arkady Martineové mohli ledačemu přiučit.

Celkem dvacet kapitol doplňuje ještě „Dohra“ a důležitý „Slovníček osob, míst a věcí“. Neméně zajímavé jsou ale i „Poznámka k výslovnosti a transkripci teikskalánštiny“ a „Česká transkripce – anglická transkripce – poznámky k výslovnosti“ a rozhodně i kraťoučká „Poznámka ke staničtině“. To vše dohromady zaplňuje lehce přes pět set stran – jen o málo víc než v případě Vzpomínky zvané říše.

Pustina zvaná mír uzavírá dějovou linii zaměřenou na Mahit Dzmare. Autorka připouští, že se do světa Teikskalánu ještě vrátí, ale již se zaměřením na osudy jiných postav. Nicméně i kdyby se rozhodla napsat cokoli jiného, je vysoce pravděpodobné, že se bude jednat o další úspěšnou knihu. Už jen ve svých dvou prvních románech dokázala, že její fantazie je bezbřehá, přičemž zároveň ji dokáže udržet na uzdě věrohodnosti. Tato kombinace představuje jasný základ pro slibné výhledy do budoucnosti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePustina zvaná mír

Martineová, Arkady

Host, 2023

Napsat komentář