Klasika v základech psychoanalýzy

A. Freud uvod
Anna Freud je jednou ze sta nejvíce citovaných psychologů 20. století. Společně s námi se můžete seznámit s její knihou, která patří mezi základy psychoanalýzy. Máte-li zálibu právě v tomto tématu, jistě oceníte kvality této odborné publikace.

Kniha Já a obranné mechanismy patří ke klasickým, základním psychoanalytickým textům. Anna Freud, dcera Sigmunda Freuda, zde zřetelně ukazuje, že psychoanalýza se nezabývá výhradně lidským nevědomím. Dokládá, že ve skutečnosti bylo vždy předmětem zájmu psychoanalýzy Já a jeho poruchy – přičemž zabývání se nevědomím sloužilo obnově Já a jeho funkcí. Autorka se v této knize věnuje specifickému problému – prostředkům, kterými se Já brání nelibým stavům a úzkosti a pokouší se zvládat impulzivní jednání, afekty a pudové nároky.

Já a obranné mechanismy

Autorka: Anna Freud
Přeložil: Petr Babka

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 132×200 mm
ISBN: 978-80-262-2025-1
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Já a obranné mechanismy vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Totéž platí pro zdařilý reaktivní výtvor, což je jedno z nejdůležitějších opatření, která Já podniká ve snaze uchránit se natrvalo vůči Ono. Objevuje se v Já takřka znenadání někdy běhe dětského vývoje. Nelze vždy říci, že by protikladné pudové hnutí, jež ten který reaktivní výtvor nahradil, bylo předtím středem pozornosti Já. Já obvykle neví vůbec nic o tom, že bylo pudové hnutí odmítnuto, neví nic o celém konfliktu, jehož výsledkem bylo ustanovení nové vlastnosti.

Podívat se můžete na celou ukázku.

Anna Freud

Anna Freud (1895–1982) byla rakousko-uhersko-britská psychoanalytička židovského původu, dcera zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda. Je zakladatelkou egopsychologie a dětské psychoanalýzy. Jejím nejvýznamnějším konceptem jsou obranné mechanismy Ega a systém paralelních vývojových linií. Věnovala se též problému puberty a adolescence. Patří do stovky nejcitovanějších psychologů 20. století.

Zdroj informací: Portál


portalNakladatelství Portál bylo založeno v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřilo především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJá a obranné mechanismy

Freud, Anna

Portál, 2023

Napsat komentář