Březen měsíc čtenářů

TZ brezen uvodni
Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR vyhlásil již v roce 2010 první ročník nové akce na podporu četby s názvem Březen – měsíc čtenářů. Letos jde už o čtrnáctý ročník akce s mottem ZPÁTKY DO KNIHOVEN!

Téměř dva roky omezoval činnost knihoven koronavirus a s jeho dopadem na naše uživatele se budeme vyrovnávat delší dobu. Návrat čtenářů do knihoven je pozvolný a chceme využít i letošní kampaň Březen měsíc čtenářů k propagaci činnosti knihoven mezi širokou veřejností a pozvání do knihoven našim věrným uživatelům, ale i uživatelům novým. Březen – měsíc čtenářů je také dobrá příležitost pro knihovny, aby představily své nové služby. Je to skvělá příležitost pro všechny milovníky knih a čtení, aby si užili svůj koníček a zároveň podpořili jeho rozvoj ve společnosti.

Trocha historie

V roce 2010 založil SKIP ČR novou celostátní propagační akci Březen – měsíc čtenářů. Do centra zájmu se dostal čtenář, aktivní uživatel knihovny i ten, který v knihovně nikdy nebyl a (zatím) ani být nechce. V rámci měsíce března byl vyčleněn jeden týden speciálně určený pouze k propagaci čtení s názvem Týden čtení. Týden čtení aneb „Čtení sluší každému” měl propojit akce typu děti čtou seniorům a naopak, zdraví čtou nemocným, soutěže v rychlém čtení kritické čtení, ukázky digitalizovaných knih a čtení z nich, čtení v cizích jazycích, non-stop čtení, čtení na netradičních místech a v netradiční hodinu, čtení netradičně v knihovně, zkrátka čtení čehokoliv z čehokoliv a kýmkoliv – dle praxe, zkušeností a nápadů.

brezen R. MalyOd roku 2012 byly k již tradičním aktivitám propagující četbu a zavádění nových služeb do knihoven (např. půjčování čteček elektronických knih, roznášky knih handicapovaným čtenářům a seniorům domů atd.) připojeny nové aktivity – Maraton čtení a soutěž Čtenář roku. Cílem Maratonu čtení bylo dosáhnout toho, aby v průběhu března knihovny nabídly svým čtenářům a dalším návštěvníků co největší kontakt s autory a překladateli literárních děl i odborné literatury. Jednalo se o různé formy setkání, diskusí a besed s autory a zejména autorská čtení případně besed o literatuře. Druhou zajímavou aktivitou v rámci BMČ byla soutěž Čtenář roku. Tím byla založena tradice oceňování nejlepších čtenářů. Vrcholem Března – měsíce čtenářů se stala naše tradiční akce Noc s Andersenem.

Letošní Březen měsíc čtenářů podpoří kampaň Mám rád/a knihovnu na našich sociálních sítích. Kampaň podpoří mj. spisovatelé Daniela Fischerová, Markéta Pilátová, Jaroslav Rudiš, Radek Malý, Michal Viewegh, herci Lukáš Pavlásek, David Matásek,brezen M. Hrubesova Markéta Hrubešová, Nela Boudová, Jaromír Nosek, významné osobnosti veřejného života Petr Fiala, Michael Žantovský, Jakub Železný, Nina Rutová, Pavel Kolář a mnoho dalších. Ve středu 1. března naši akci otevře pochopitelně ministr kultury Mgr. Martin Baxa, kterému děkujeme za podporu.

Můžete si také vyhledat, jaké konkrétní akce pořádá vám blízká knihovna v ČR.

Doporučení:
Share

Napsat komentář