Nenechte si ujít v týdnu od 13. do 19. března 2023

nenechte_si_ujit
Březen se přehoupl do druhé poloviny a vy se opět můžete těšit na mnoho literárních akcí. Třeba na Severský literární salón, který můžete sledovat z pohodlí domova, literární večer věnovaný norskému románu Je nás pět či cestovatelský festival Kolem světa. 

Nejprve se podíváme do Havlíčkova Brodu. V pondělí 13. března se můžete zúčastnit dalšího setkání čtenářského klubu. A jaké bude téma? Když je život spisovatelem aneb Životopisy slavných i neslavných. Tak si přijďte popovídat o knihách do Krajské knihovny Vysočiny v 17.00.

V pondělí 13. března se koná i další Severský literární salón. Hostem bude překladatelka ze švédštiny Petra Hesová: přeložila knihu Vyhlaďte všechny ty netvory, kterou v roce 2022 vydalo nakladatelství Host a jejímž autorem je Sven Lindqvist. Beseda bude probíhat od 20.00 živě na Facebooku Skandinávského domu a později bude dostupná také v záznamu na YouTube kanále.

A nyní potěšíme všechny děti, které mají rády knihy Petra Horáčka. Knihovna Jiřího Mahena v Brně naplánovala na úterý 14. března další čtení pro děti do šesti let: tentokrát z Horáčkovy knihy Kamarád pro medvěda. Dozvíte se, zda si osamělý medvěd dokáže najít kamaráda a uvidíte, že přátelství často čeká tam, kde bychom to vůbec nečekali! Tak buďte ve 14.30 na pobočce Jundrov.

Na stejný den, tedy na úterý 14. března, připravila Knihovna Jiřího Mahena v Brně ještě další čtení pro děti do šesti let. Těšit se můžete na knihu Jak být zdravý jako drak! od české autorky Štěpánky Sekaninové. Dokáže se malý osamělý dráček naučit alespoň některým z hygienických návyků? Když si ho vezme do parády jedna princezna, tak možná ano! Čtení začíná v 16.30 na pobočce Jehnice.

A nyní se přesuneme do Prahy. Ve středu 15. března si nenechte ujít literární večer věnovaný románu Je nás pět od norského autora Mattiase Faldbakkena. O knize si bude s překladatelkami Zuzanou Mickovou a Jitkou Jindřiškovou povídat moderátorka Jitka Hanušová. Ukázky z knihy přečte herec Martin Severýn. Literární večer se koná v čítárně kavárny Hlína v Kampusu Hybernská od 19.00.

Městská knihovna v Praze připravila na čtvrtek 16. března akci pro všechny milovníky haiku. Patříte k nim i vy? A rádi byste se o haiku něco dozvěděli? Lektorka Dáša Rýdlová vám o tomto japonském literárním útvaru prozradí mnoho zajímavostí. A bude prostor i pro osobní tvorbu! Akce začíná na pobočce Jezerka v 17.00.

A pokud zatím nemáte žádné plány na víkend 18. a 19. března, přijeďte do Prahy. V rámci veletrhu Holiday World se v našem hlavním městě (PVA Expo Praha v Letňanech) totiž uskuteční cestovatelský festival Kolem světa. Na programu jsou různé přednášky cestovatelů, dobrodruhů, fotografů, horolezců… zkrátka všech milovníků cestování. Knihomolové by si v sobotu 18. března ve 13.00 neměli nechat ujít třeba křest knihy Velká jízda začíná motorkářské legendy Igora Brezovara. Vypráví, jak na motorce objel svět (navštívil šest kontinentů!). Igora navíc dobře znáte i z České televize: s hercem Martinem Písaříkem točí cestopisný seriál Po jedné stopě. A v 15.30 bude pokřtěna audiokniha Tamtamy času, která propojila slavného Miloslava Stingla s legendou Hanzelka – Zikmund.  V neděli 19. března v 10.30 pak dorazte na křest knihy Mozaikou Íránu od Lenky Hrabalové. Díky autorce se dozvíte vše, co jste kdy o této zemi chtěli vědět.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář