Jukio Mišima a jeho groteskní příběh

zivot-na-prodej
Japonský autor Jukio Mišima ve své knize Život na prodej vypráví o muži, kterému přestalo záležet na vlastním životě. Jak blízko smrti se dostane? Bude mít strach? A co všechno ho čeká, když svůj život nabídne na prodej v inzerátu?

Po neúspěšném pokusu o sebevraždu mladý úředník Hanio Jamada nabídne svůj život na prodej formou inzerátu v tokijském bulvárním deníku. Brzy se začínají ozývat různí zájemci se stále bizarnějšími nabídkami.
Jak se sluší a patří pro četbu na pokračování, Mišima na rozdíl od zdlouhavých ušlechtilých úvah, které používá ve svých „seriózních“ románech, napsal tuto novelu formou rychlého sledu krátkých kapitol, ve kterých se hlavní hrdina dostává do řady absurdních situací s atmosférou, která snese srovnání s Tarantinovým filmem „Pulp Fiction“.

Jedná se o groteskní až surrealistický příběh plný pitoreskních postav, ve kterém Mišima využívá satiru a černý humor ke zkoumání některých témat, která ho zaměstnávala v jeho tvorbě po celý život: smrti, krásy a erotiky.
Původně byla novela Život na prodej (Inoči urimasu) v roce 1968, tedy jen dva roky před autorovou šokující sebevraždou, publikována na pokračování v časopisu Playboy Šúkan. V prosinci téhož roku byla vydána jako kniha.

Život na prodej

Autor: Jukio Mišima
Přeložil: Jan Levora

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-3980-8

Knihu Život na prodej vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Když Hanio nabyl vědomí, všechno kolem něj tak oslnivě zářilo, až si pomyslel, že je snad v nebi. Ale stále cítil tu pronikavou bolest v temeni hlavy. V nebi by ho určitě hlava bolet nemohla.
První, co uviděl, bylo veliké okno z matného skla. Bez nějakých okras, celé až příliš bílé.
„Zdá se, že se probral,“ řekl někdo.
„Tak to je dobře. Celý den mám fajn náladu, když pomyslím na to, že jsem někomu pomohl.“
Hanio vzhlédl. Nad ním stála sestra a vedle ní malý podsaditý muž v hasičské uniformě.
„No tak, uklidněte se. Klid. Nesmíte sebou ještě házet,“ řekla sestra a přitlačila mu ramena dolů.
Haniovi došlo, že pokus o sebevraždu se mu nezdařil.
Toho večera si v posledním vlaku příměstské železnice vzal velké množství sedativ. Tedy přesněji spolykal ty prášky na spaní u nádražního pítka, nastoupil do vlaku, natáhl se na prázdná sedadla a dál už si nic nepamatoval.
Ne že by nad sebevraždou nějak dlouho uvažoval. Po smrti zatoužil náhle toho večera, když si četl večerní noviny ve snack-baru, kam chodíval na večeři. (str. 5)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Jukio Mišima (vlastním jménem Kimitake Hiraoka, 1925–1970) získal svou tvorbou se sklony k hédonismu, tělesné kráse a erotismu, a také svými politickými názory pověst kultovního, ale kontroverzního autora. Mezi jeho nejznámější díla patří například romány Zpověď masky (Kamen no kokuhaku), Zakázané barvy (Kindžiki), Tajné radosti (Hihjó) nebo Zlatý pavilon (Kinkakudži). Psal také velmi populární eseje a povídky. Je autorem několika desítek divadelních her, některé z nich sám režíroval, v jiných osobně hrál. Spolupracoval také na několika filmech natočených podle jeho děl, v roce 1965 natočil autorský film Láska k vlasti (Júkoku). V posledním desetiletí života se věnoval bojovým uměním, účastnil se vojenských cvičení japonských sil sebeobrany a založil soukromou dokonce „armádu“ Tate no kai (Společnost štítu) na obranu tradičních japonských hodnot. 25. listopadu 1970 vnikl do hlavní kanceláře japonských sil sebeobrany a po vášnivém projevu na podporu svých nacionalistických názorů a požadavků, který se setkal s výsměchem většiny přítomných, spáchal rituální sebevraždu seppuku. Osobnost a dílo Mišimy lze v kontextu poválečné japonské kultury považovat za jedinečný fenomén, který významně přispěl k tomu, že japonská moderní literatura začala být Západem vnímána nejen jako rovnocenná, ale i inspirující.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽivot na prodej

Mišima, Jukio

Argo, 2023

Napsat komentář