Předurčený ke zlobení

vudulinek uvodni(1)
Zlobivého Budulínka a jeho příhody známe všichni. Co když ale do jeho osudu zasáhne magie vúdú a z obyčejného neposlušného kloučka se tak rázem stane zlo přímo nevídané? Dá se takový dárek do vínku změnit, nebo nezbývá než se mu poddat a nést za to následky?

Na jménu prý nesejde. Jenže zrovna jeho svedlo z cesty… Neposlušný Budulínek je proti němu břídil! Nalezenec, kterého se v pohádkovém Krachlese ujali panovačná jezinka Blbule a uťápnutý hejkal Blboul, je totiž zlobidlo přímo ukrutné. Místní strašidla děsí už od kolébky, jelikož popletený lesní matrikář mu zkomolil jméno v duchu vúdú – takže se to s černookým klukem veze jako „nomen omen“, až jsou z toho jeleni úplně všichni. Předurčení nutí Vúdúlínka mučit sousedy, aniž sám chce, načež vlkům vypadávají zuby, ryby létají nad hladinou a křen schne, sotva ho vidí. Zlo je náramný prevít. Rodí se potají jako pšouk a sílí úměrně tomu, jak svého nositele vylučuje ze slušné společnosti. Neměl by to tedy vyvrženec dát světu pořádně sežrat a stát se mizerou, co nakonec zastraší i sám sebe? Nebo se v téhle divočině najde odvážná duše, která ho přiměje poslat veškeré zlobení po vodě do nenávratna?

Vúdúlínek (audiokniha)

Autorka: Daniela Fischerová
Interpret: Ivan Trojan

Formát: mp3
ISBN: 8594169485171
Doporučená cena: 289 Kč

Audioknihu Vúdúlínek vydalo nakladatelství OneHotBook.

Můžete si poslechnout ukázku.

O autorce

Daniela Fischerová (*1948) po vystudování dramaturgie a scenáristiky na FAMU pracovala nejprve v barrandovských studiích a poté jako redaktorka nakladatelství Orbis. Od poloviny 70. let se ve svobodném povolání věnuje dramatické, rozhlasové i literární tvorbě. Vyučovala rovněž tvůrčí psaní na Literární akademii. K jejím nejznámějším hrám patří Hodina mezi psem a vlkem, Velká vteřina nebo Dvanáct způsobů mizení. Jako disidentka z okruhu Václava Havla byla v jeho úřadu načas poradkyní. Pro děti vytvořila přes třicet děl zaměřených převážně na proces sebepoznávání nejmenších hrdinů – mezi nimi vyniká nemocniční příběh Lenka a Nelka neboli Aha. Po pohádkových sbírkách inspirovaných filozofií Východu Kouzelná lampa, Duhové pohádky se nyní přiklání k poetice nonsensu. Její básnické knihy Milion melounů, Tetovaná teta, Ochechule s ukulele a originální náměty pohádek Pohoršovna, Bylum nebylum či Strakaté uši a sušení padouši se vyznačují nejen laskavou ironií, ale i přesvědčením, že na počátku lidské tvořivosti muselo být slovo.

Zdroj informací: OneHotBook

Interpret

Ivan Trojan (*1964) je český herec. Po otcově vzoru vystudoval herectví na DAMU (1988). Po sedmiletém angažmá na Vinohradech spoluzakládal roku 1997 Dejvické divadlo, v jehož ansámblu září dodnes. Za roli lenocha Oblomova ve zdejším nastudování Gončarovovy stejnojmenné hry obdržel Cenu Thálie 2000 a za ztvárnění Boha ve Welshově frašce Ucpanej systém cenu Alfréda Radoka 2012. K dalším jeho památným výkonům na domovské scéně patří výrazné postavy v Gogolově Revizorovi, v Čechovových Třech sestrách, ve Williamsově Tramvaji do stanice Touha, v Turgeněvových Bratrech Karamazových a Zelenkových Příbězích obyčejného šílenství (obojí zfilmováno). Jeden z nejobsazovanějších českých herců se divákům snadno vybaví ze snímků Anděl Páně, Samotáři, Šejdrem, Hořící keř či nejnověji Bourák, z TV seriálů Četnické humoresky a Svět pod hlavou i z řady rozhlasových her. Je držitelem sedmi sošek Českých lvů: pěti za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli a dvou za roli vedlejší. Tento rekord dosud překonali pouze laureáti z nehereckých kategorií.

Zdroj informací: OneHotBook


OneHotBookNakladatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti. Audiokniha v podání OneHotBook není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVúdúlínek (audiokniha)

Fischerová, Daniela

OneHotBook, 2022

Napsat komentář