Valentýnská poradna pro láskyplné vztahy

valentyn uvod
Valentýn přeje zamilovaným – proto je právě dnes ten správný čas podívat se na partnerské vztahy ze všech stran. Jak se vyhnout manipulativnímu jedinci, přijímat druhého s láskou a jak o dobrý vztah pečovat, to vše se dozvíte v dnes představovaných knihách.

O tom, že manipulátoři dovedou být nebezpeční, není pochyb. Jak takového člověk ale včas odhalit a umět se s ním vypořádat? Kniha francouzské psycholožky nám představí hned několik takových situací, a to nejenom v milostném vztahu, ale například i ve vztazích pracovních či přátelských.

Abychom se vyhnuli manipulaci ze strany druhých, musíme poznat, co si ten druhý skutečně myslí, co zamýšlí a co ho motivuje. Tuto analýzu druhého provádíme s využitím své emoční inteligence, díky znalosti přesvědčovacích technik a typických profilů manipulátorů, dešifrováním řeči těla. Musíme se ale také naučit říkat „ne“, ovládat slova, vyvarovat se citové závislosti a chránit svou identitu. Na příkladech různých situací, ať už je to okouzlení druhým člověkem v milostném vztahu, v přátelství, během obchodní transakce, nebo v konfliktu kolem dětí, nám autor poskytuje nezbytné nástroje k tomu, jak analyzovat druhé a vyhnout se manipulaci z jejich strany.

Je to manipulace?

Rozpoznejte ji a ubraňte se!
Autorka: Pascale Chapaux-Morelli
Přeložila: Simona Filová

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1930-9
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Je to manipulace? vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Jestliže šéf přesvědčí své okolí, že sám od sebe chce totéž co od druhých, bude respektován jako skutečný vůdce, jeho autorita bude přirozená. Pokud prokazuje mimořádné kvality, okolí (ať již rodinné, pracovní, přátelské) jeho pozici uznává, i když jsou kvůli němu jednotliví členové zastíněni. Jako vůdce má moc rozhodovat a přiznávat funkce, výhody atd. Ostatní od něj očekávají spravedlivost a vyváženost. Ať se jedná o království, firmu, rodinu, skupinu kamarádů, šéf musí svou pozici neustále upevňovat, znovu potvrzovat. Přitom se otevírá prostor pro manipulaci druhými. Pokud se šéf cítí oslaben a má za to, že by mohl o svou moc přijít, že druzí chtějí zaujmout jeho místo, může sáhnout k vyhrožování, vydírání, může záměrně rozdmýchávat spory ve skupině.

Podívat se můžete na kompletní ukázku.

O autorce

Pascale Chapaux-Morelli je francouzská psycholožka, přednáší na Paris 8 Université a je autorkou dalších knih o manipulaci. Je také předsedkyní Asociace pro pomoc obětem psychického násilí.

Zdroj informací: Portál

————————————————

Chcete-li si sami osvojit konkrétní terapii, v tomto případě „přijetí a odhodlání,“ příručka ACT vám bude zcela jistě vítaným pomocníkem. Společně s knihou lékaře a terapeuta Harrise Russe se můžete naučit nejenom řešení bolestivých konfliktů, ale i všímavosti, která může vést až ke zvýšení intimity ve vašem vztahu.

ACT, akronym z anglického „Acceptance and commitment therapy“, česky „terapie přijetí a odhodlání“, je psychoterapeutický směr patřící do tzv. třetí vlny kognitivně-behaviorální terapie. Autorem ACTu je americký psycholog Steven C. Hayes, avšak jeho největším propagátorem a popu­larizátorem je Russ HarrisKniha je inspirací pro terapeuty a přátelským průvodcem pro každého, kdo chce učinit sám první kroky ke zlepšení vlastní situace v rodině či v partnerském vztahu.
Se svým partnerem nebo i sami se naučíte, jak:

  • opustit konflikt, otevřít se a žít plně v přítomnosti,
  • použít všímavost ke zvýšení intimity, napojení a porozumění,
  • vyřešit bolestivé konflikty a sladit dlouhodobé odlišnosti
  • jednat podle svých hodnot tak, abyste si vybudovali bohatý a smysluplný vztah.

ACT – Jednejte s láskou

Přestat bojovat, překonat rozdíly a posílit svůj partnerský vztah pomocí terapie přijetí a odhodlání
Autor: Harris Russ
Přeložila: Šárka Kubcová

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7684-117-8
Doporučená cena: 500 Kč

Knihu ACT – Jednejte s láskou vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Až příliš často lidé zůstávají v problematických vztazích, ale přitom nedělají dost pro to, aby je zlepšili, ani necvičí přijetí. Spíše dávají přednost stálému strachování, neužitečnému přemítání a hloubání až k smrti, stěžování si ostatním, posedlosti problémy ve svém vztahu nebo obviňování sebe či svých partnerů. Nebo se stanou chladnými a uzavřenými, kritickými a nepřátelskými nebo depresivními – nebo dokonce mají sebevražedné sklony. Nebo se snaží zlepšit náladu tím, že berou drogy, pijí alkohol, kouří cigarety, jedí nezdravé jídlo, stravují se ve fastfoodech, zírají duchem nepřítomní na televizi a přemýšlejí o nereálných věcech, surfují na internetu, utíkají k hazardu, jsou promiskuitní, nakupují a tak dále. Takovéto strategie budou nevyhnutelně v dlouhodobém horizontu odčerpávat vaši životní sílu, vitalitu a energii.

K dispozici je pro vás celá ukázka.

O autorovi

Harris Russ je lékař, terapeut, otec, trenér zdravotníků a také autor. Svoji kariéru začal jako lékař v roce 1989, povolání lékaře jej však zcela nenaplňovalo. Hledání jakési spokojenosti a pohody ho přivedlo až k ACT – terapii přijetím a závazkem. Ve chvíli, kdy sám objevil tuto terapii, hluboce se do ní zamiloval. Tehdy přišla proměna na terapeuta. V roce 2004 odjel trénovat do USA s tvůrci modelu ACT a krátce poté začal trénovat přístup k australským zdravotníkům. Ve snaze přiblížit sílu této terapie založené na důkazech co největšímu počtu lidí napsal svou první knihu The Happiness Trap, které se prodalo přes milion kopií po celém světě.

Zdroj informací: thehappinestrap.com

————————————————

Láska v praxi, i tak by se dala nazvat kniha české blogerky, která přináší zcela konkrétní tipy ověřené na autorčině životě. Své poznatky však čerpá nejenom sama u sebe, ale také z psychologie a dalších odborných směrů v oblasti vztahů, intimity a sexuality.

Malá kniha o velké lásce. Umění dávat a přijímat lásku pro začátečníky i pokročilé. Jak a proč o lásku v dlouhodobých milostných vztazích pečovat. Co je dobré vědět o opravdové lásce a co prokazatelně podporuje spokojenost a zdraví v dlouhodobých vztazích. Konkrétní tipy ověřené bohatými osobními zkušenostmi autorky i mnoha odborníky. Karolina Rauschertová alias Loverotika je autorka inspiračního blogu Umění milovat.cz a láska v praxi je předmět jejího badatelského zájmu již více než 20 let. Ve své knižní prvotině shrnuje nejdůležitější poznatky o lásce ve vztazích. Čerpá z psychologie, odborných pohledů na intimitu a sexualitu i postřehů zkušených milujících a milovaných partnerů, manželů a milenců. Příručka Péče o lásku je pro všechny, kdo lásku berou v životě vážně. Umění milovat je soubor dovedností, které se dají naučit v jakémkoliv věku. Jakou lásku si uděláte, takovou ji máte!

Péče o lásku

Praktická příručka umění milovat a být milován
Autorka: Karolina Rauschertová

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 160×160 mm
ISBN: 978-80-11-02380-5
Doporučená cena: 330 Kč

Knihu Péče o lásku vydalo nakladatelství Productive s.r.o..

O autorce

Karolina Rauschertová je kurátorka umění milovat. Milující a milovaná žena, manželka, matka, dcera, sestra a přítelkyně, která se naučila lásku dobře dávat i přijímat a považuje za svou občanskou povinnost šířit toto umění dál. Píše blog Umění milovat, který je její nadšenecká aktivita. Je fanynka Ericha Fromma, vášnivá badatelka v oboru opravdové lásky a bojovnice za dlouhodobé vztahy. Články o lásce píše pod pseudonymem Loverotika. Jednak je to kratší a jednak to dobře vystihuje ten zvláštní stav srdce a mysli, který ji mimořádně naplňuje a dovedl ji za životním snem, za láskou.

Zdroj informací: umenimilovat.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z příruček pro vztahy zaujala vás? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJe to manipulace?
Rozpoznejte ji a ubraňte se!

Chapaux-Morelli, Pascale

Portál, 2022

zobrazit info o knizeACT – Jednejte s láskou

Russ, Harris

Triton, 2022

zobrazit info o knizePéče o lásku
Praktická příručka umění milovat a být milován

Rauschertová, Karolina

Productive s.r.o., 2022

Napsat komentář