Fantasy tipy na víkend

Čtení, fantasy, magie - ilustrační
Dnešní knižní tipy osloví milovníky fantasy příběhů. Představíme vám hned tři knihy tohoto žánru. Které z nich dáte přednost? Prvnímu dílu nové série Lindy Winterové, třetímu dílu série Michaely Merglové či snad fantasy románu Františky Jirousové?

S novou fantasy sérií Princezna noci a Stínů přichází Linda Winterová. Nenechte si ujít první díl s názvem Vzplanutí bohů. Podaří se Sayeh, polobohyni Stínů, nastolit elementární rovnováhu?

Když je Sayeh, polobohyně Stínů, osvobozena ze svého vězení ve skále, vzklíčí v ní naděje. Za hříchy své matky měla pykat celý život, nyní ale stojí před nečekaným úkolem. Musí přivolat zpět svůj živel – Stín – a s pomocí polobohů Vody, Ohně, Větru a Země nastolit elementární rovnováhu, která byla její matkou zničena. Jedině pak bude svět opět v pořádku a do říší se vrátí život. Jenže ostatní si zjevně vypěstovali k Sayeh a Stínům větší nenávist a strach, než by čekala. Kromě jednoho modrookého prince Vody…

Princezna noci a Stínů: Vzplanutí bohů

Autorka: Linda Winterová
Přeložila: Radmila Klásková

Počet stran: 312
Vazba: brožovaná
Formát: 147×220 mm
ISBN: 978-80-7639-154-3
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Princezna noci a Stínů vydalo nakladatelství Bookmedia.

Ukázka z knihy

Nekonečně dlouhou dobu strávila v temnotě. Ta reakce se dala očekávat, přestože doufala, že pět let v zajetí a mučení jí smysly otupí a připraví na vše, co by mohlo přijít. Přesto ale prožité utrpení nebylo nic v porovnání s bolestí, která jí explodovala v hlavě, jakmile se jejího obličeje dotkly první sluneční paprsky.
Snažila se před zářivým světlem uniknout jako pavouk před kyselým octem a křečovitě mhouřila oči. V čirém zoufalství zarývala prsty do tlustých závěsů povozu.
Kde je? Je mrtvá? Je tohle její osobní onen svět?
Přepadla ji panika. Chtěla se vrátit zpět do jeskyně. Zpátky do temnoty. Všechno bylo lepší než tohle.
Přesto bohové neměli slitování. Někdo jí prudce strčil dopředu a látka, o které si myslela, že ji zachrání, jí vyklouzla z prstů. (str. 5)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Linda Winterová je pseudonym, pod kterým vychází fantasy příběhy pro mládež.

Zdroj informací: lindawinter.de

————————————————

Potěšíme i příznivce série Píseň oceli české autorky Michaely Merglové. Pusťte se do již třetího dílu Píseň válkyKam se poděl drakobijec Cuchenan? To musí zjistit bard Minangar.

Válka přichází k hranicím Delavy. Nepřátelé pochodují zemí, plení a pálí, co jim přijde do cesty, a město Dussu může zachránit jen opravdový hrdina z písní, drakobijce Cuchenan. Jenže ten není k nalezení. Lesem, kde zmizel, se ozývají písně divoženek, koruny stromů mlčí a ve vzduchu je cítit smrt. K tomu, aby zjistil, co se stalo, bude muset bard Minangar vystrčit hlavu zpod ženských sukní a udělat to, co nikdy předtím – vzít místo harfy do ruky meč. Nebo alespoň pěstní dýku… Fantasy dobrodružství vrcholí. Vydejte se do světa, kde praskají štíty i dámské živůtky a krev teče tak snadno jako víno!

Píseň války

Autorka: Michaela Merglová

Počet stran: 656
Vazba: brožovaná
Formát: 115×180 mm
ISBN: 978-80-278-0010-8
Doporučená cena: 425 Kč

Knihu Píseň války z edice Pevnost vydalo nakladatelství Epocha.

Podívejte se i na náš další článek o knize Píseň války.

Ukázka z knihy

Koně byli neklidní. Čtveřice vojáků vedená Olwinem napjatě sledovala okolí, jako by ve všech stínech kolem cesty očekávali nepřátele. I Minangar cítil, že na něj sedáchandra, lepivá jako pavučina.
Navečer zastavili v dolíku pod korunami dubů, rozdělali oheň, který alespoň na chvíli rozehnal dotěrné prsty mlhavých par, a mlčky se najedli. Nikdo nic neříkal, ale zamračené výrazy všech dávaly znát, že tu tíživou změnu v ovzduší vnímali všichni.
Minangar vytáhl harfu a chvilku drnkal na struny, rychle ho ale rozbolely škrábance na rukou a nemohl se zbavit pocitu, že něco ve tmě poslouchá. Schoval proto nástroj zpět do látky, do jizev si vetřel Galchobarovu mastičku a pak se stočil pod pláštěm a pokusil se zaplašit nepříjemné myšlenky spánkem.
Něco se dělo. Ale zatím nikdo netušil co. (str. 24)

Prolistujte si celou ukázku.

O autorce

Michaela Merglová, plzeňská rodačka, byla třikrát pasována na Lady řádu fantasy v soutěži O nejlepší fantasy a v posledním ročníku se stala vítěznou nositelkou meče. Kromě sborníků z literárních soutěží jako Žoldnéři fantasie nebo Cena Karla Čapka se její povídky objevily také v antologiích Mladé čarodějky (2017), Mlok (2017), Koleje smrti (2018), Ve stínu magie (2019), Krásky a vetřelci: Pulp stories (2021) či Lockdown (2021).
I když už vyzkoušela různé žánry, nejraději se vrací ke klasické fantasy meče a magie. Knižně debutovala v roce 2019 úspěšnou hrdinskou fantasy Píseň oceli a hned o rok později zavedla čtenáře do drsného špinavého přístavu v románu Prokletá věž (2020). Její debut se nakonec dočkal pokračování s názvem Píseň severu (2021).
Kromě psaní spolupracuje jako recenzentka s časopisem Pevnost, žije v Praze a pracuje v reklamě. A když ji všechno štve, staví se na józe na hlavu.

 

Zdroj informací: nakladatelství Epocha

————————————————

Františka Jirousová napsala fantasy román Klan Mušíka Překydů. Seznamte se s hlavním hrdinou, podivínem Mušíkem, a jeho klubem, který pořádá loupežné výpravy. V příběhu nechybí nadpřirozené schopnosti, zrada, hádky mezi členy klubu i smrtelné ohrožení.

Tragikomický fantasy román o zločinecké partě šesti mladíků založený na kombinaci humorného a vážného stylu. Hlavní postavou je sedmnáctiletý Mušík Překydů, asociál a podivín, jehož v dětství opustil otec. Mušík zakládá klub, kam po těžké zkoušce přijímá pět členů. Usazují se v lesní zemljance a vyrážejí odtud na loupežné výpravy. Jedné noci přichází tajemný muž Irka a nabízí Mušíkovi bič, který mu udělí nadpřirozené schopnosti. Od té doby moc hochů roste. Irka však Mušíka zradí a Mušík musí řešit zároveň smrtelné ohrožení od Irky, rozkol v klubu, ale i své od dětství se vracející sebevražedné myšlenky. Řešení hledá v „jiné dimenzi“, kterou vybudoval jeho otec a kam s hochy proniká na výpravy. Postupně tak rozkrývá historii a prokletí svého rodu. Za tragických okolností se řešení nakonec ukazuje, ale úplně jinak, než hoši čekali. Prostřednictvím humoru vetkaného ve vážných nebo násilných scénách se rozvíjí příběh o síle přátelství, které může jít až k sebeobětování pro záchranu přítele. Skrze Mušíkovo vyrovnávání se s otcem nakonec všichni, kdo tu cestu prošli s ním, také dostávají odpověď na otázku, která nese celý příběh: Co znamená skutečná moc a skutečná síla?

Klan Mušíka Překydů

Autorka: Františka Jirousová

Počet stran: 494
Vazba: brožovaná
Formát: 140×190 mm
ISBN: 978-80-7530-396-7

Knihu Klan Mušíka Překydů vydalo nakladatelství Malvern.

Ukázka z knihy

K lesu přišel na vteřinu přesně ve čtyři hodiny. Už zdálky tam viděl postávat pár chlapců, přibližně jeho věku. Spokojeně se ušklíbl. Připojil se k nim a předstíral, že je jeden z nich. Byli tu zatím Sašik Manduců, Jen Nosilů z druhého konce Staré Říše, zhýralý Prokeš Kudešů, jakýsi Mušíkovi neznámý výrostek v zářivě oranžovém obleku a ještě jeden malý, nenápadný hubený hošík se světlými vlasy. Všichni postávali na louce vedle lánu s ječmenem a sem tam něco prohodili.
„Nazdar, Mušíku,“ přitočil se k němu Sašik, „kam tě to čerti nosej?“ začal zvesela.
„Na stejné místo jako tebe,“ monotónně odvětil Mušík a zíral bez hnutí před sebe.

O autorce

Františka Jirousová se narodila 22. března 1980. Vystudovala Policejní akademii v Praze. Od roku 2003 studovala filosofii na UK v Praze, kde se zaměřila především na filosofii křesťanskou. V Praze pracuje jako archivářka v samizdatové knihovně Libri prohibiti. Žije střídavě v Praze a na Vysočině ve Staré Říši. V roce 2000 získala 2. cenu v soutěži nepublikovaných spisovatelů Knižního klubu za knihu Velmi vzdálený oheň, která byla v témže roce vydána. Se spisovatelkou Janou Bauerovou založila v roce 2004 literární skupinu Katolická dekadence, která zatím funguje jako internetová komunita lidí se spřízněnými názory. Napsala také knihy Evoluce jako cesta k Bohu v díle Teilharda de ChardinVyhnanci Mága.

Zdroj informací: eroika.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePrincezna noci a Stínů: Vzplanutí bohů

Winterová, Linda

Bookmedia, 2022

zobrazit info o knizePíseň války

Merglová, Michaela

Epocha, 2022

zobrazit info o knizeKlan Mušíka Překydů

Jirousová, Františka

Malvern, 2023

Napsat komentář